Νίκη για τον Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ – Σταματά την απεργία πείνας θανάτου, ξαναπαίζουν οι Grup Yorum

Νίκη για τον Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ – Σταματά την απεργία πείνας θανάτου, ξαναπαίζουν οι Grup Yorum
Grup Yorum : Youtube

Ο Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ, μέλος του αριστερού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, έληξε την απεργία πείνας μετά από 323 μέρες, διαμαρτυρόμενος για τις διώξεις εναντίον του συγκροτήματος.

Ένας μέλος του αριστερού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum έληξε την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει πριν 323 μέρες, διαμαρτυρόμενος για τις διώξεις εναντίον του συγκροτήματος και την απαγόρευση να δίνει συναυλίες.

Ο μπασίστας Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ανέφερε με tweet μια ομάδα αλληλεγγύης.

Ήταν ένα από τα δύο μέλη της αριστερής μουσικής κολεκτίβας που είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας μέχρι θανάτου και απαιτούσαν από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις εναντίον της Grup Yorum, να άρει την απαγόρευση στις συναυλίες της και να αποφυλακίσει τα μέλη της.

Τα αιτήματα του συγκροτήματος ήταν να απελευθερωθούν όλα τα μέλη του και να μπορούν να δίνουν ελεύθερα τις συναυλίες τους και να μη δέχονται επιθέσεις στο πολιτιστικό τους κέντρο και έγινε δεκτό.

«Η αντίστασή μας πέτυχε μια πολιτική νίκη. Όλος ο κόσμος άκουσε για την αντίστασή μας. Ελπίζουμε ότι η αίτηση για άδεια της πραγματοποίησης των συναυλιών μας (οι οποίες είχαν απαγορευτεί από την τουρκική κυβέρνηση), θα έχουν θετική κατάληξη», δήλωσε το συγκρότημα κατά την κατάθεση της αίτησης.

Η 28χρονη τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ, μέλος του συγκροτήματος πέθανε τον περασμένο μήνα έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας, προκαλώντας αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επτά μέλη του συγκροτήματος συνελήφθησαν το 2016. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τρία από αυτά αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα, ανάμεσά τους η Μπολέκ και ο Γκοκτσέκ.


Το συγκρότημα πρόσκειται σε μια ακραία μαρξιστική- λενινιστική οργάνωση, το DHKP-C, η οποία έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις και έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς εταίρους της.

Το Grup Yorum ιδρύθηκε το 1985 και έγινε διάσημο στην Τουρκία και στο εξωτερικό για τα έργα του στα οποία συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική με επαναστατικά τραγούδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα