Νορβηγία: Δέκα χρόνια από τις επιθέσεις του Μπρέιβικ - Αυτόπτης μάρτυς θυμάται πώς γλίτωσε

Νορβηγία: Δέκα χρόνια από τις επιθέσεις του Μπρέιβικ - Αυτόπτης μάρτυς θυμάται πώς γλίτωσε
Δέκα χρόνια από τη διπλή φονική επίθεση του ακροδεξιού Μπρέιβικ 2021 EMILIO MORENATTI/AP PHOTO, FILE

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα μετά τη διπλή επίθεση του ακροδεξιού μακελάρη Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους στις 22 Ιουλίου του 2011, στις πιο αιματηρές επιθέσεις στη Νορβηγία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη μνήμη των 77 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη διπλή επίθεση του ακροδεξιού Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ τιμούν σήμερα, Πέμπτη (22/7) οι Νορβηγοί σε αυτή τη μαύρη επέτειο, που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη διπλή επίθεση του μακελάρη Μπρέιβικ, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι το μίσος δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση.

Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο 32χρονος τότε Μπρέιβικ σκότωσε 77 αθώους ανθρώπους, πρώτα πυροδοτώντας βόμβα που είχε τοποθετήσει κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ σε κατασκήνωση της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο μικρό νησί της Ουτόγια.

Πρόκειται για τις πλέον αιματηρές επιθέσεις στη Νορβηγία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το μίσος χωρίς απάντηση», δήλωσε η Σόλμπεργκ στην πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν οργανωθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την τραγωδία.

Νορβηγία: Δέκα χρόνια από τις επιθέσεις του Μπρέιβικ - Αυτόπτης μάρτυς θυμάται πώς γλίτωσε
Ημέρα μνήμης για τα θύματα από τη διπλή επίθεση του μακελάρη Μπρέιβικ 2021 EMILIO MORENATTI/AP PHOTO, FILE

Ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξης, ποινή που μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση έξω από αυτό που ήταν κάποτε το πρωθυπουργικό γραφείο, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Σόλμπεργκ, επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων, πολιτικοί ηγέτες καθώς και ο πρίγκιπας διάδοχος της Νορβηγίας.

Έξω από την φυλασσόμενη περιοχή, περαστικοί σταμάτησαν να ακούσουν τις ομιλίες, και κάποιοι αγκαλιάστηκαν ενώ αναγνώστηκαν τα ονόματα των θυμάτων.

Νορβηγία: Δέκα χρόνια από τις επιθέσεις του Μπρέιβικ - Αυτόπτης μάρτυς θυμάται πώς γλίτωσε
Νορβηγίδες θρηνούν για τα θύματα της επίθεσης του μακελάρη Μπρέιβικ τον Ιούλιο του 2011 2021 EMILIO MORENATTI/AP PHOTO, FILE

«Πονάει να σκεφτόμαστε εκείνη τη μαύρη ημέρα του Ιουλίου πριν από δέκα χρόνια. Σήμερα πενθούμε μαζί. Σήμερα θυμόμαστε τους 77 που ποτέ δεν επέστρεψαν σπίτι», είπε η Σόλμπεργκ. «Ο τρόμος της 22ας Ιουλίου ήταν επίθεση στη δημοκρατία μας».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, οι καμπάνες στις εκκλήσιες όλης της χώρας θα χτυπήσουν για πέντε λεπτά στις 13.00 ώρα Ελλάδας. Θα πραγματοποιηθεί επίσης τελετή στην Ουτόγια ενώ η ημέρα θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση στο Όσλο στην οποία θα μιλήσει επίσης ο βασιλιάς Χάραλντ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

SHARE:

24Media Network