Νότια Κορέα: Μαχαίρωσαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης – Σκληρές εικόνες

Διαβάζεται σε 4'
Η στιγμή που ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα διακομίζεται σε νοσοκομείο
Η στιγμή που ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα διακομίζεται σε νοσοκομείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας, Λι Τζε-μιουνγκ, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στο λαιμό ενώ μιλούσε σε δημοσιογράφους.

 

Επίθεση με μαχαίρι στον λαιμό δέχτηκε ο ηγέτης της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης, Λι Τζε-μιουνγκ, καθώς μιλούσε σε δημοσιογράφους στην πόλη Μπουσάν, λιμένα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Νότιας Κορέας.

Βίντεο απεικονίζουν τη σοκαριστική στιγμή της επίθεσης, ενώ φωτογραφία του νοτιοκορεατικού εθνικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap δείχνει τον 58χρονο πολιτικό πεσμένο στο έδαφος, με μαντίλι να καλύπτει το τραύμα του.

Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη επιτόπου, σύμφωνα με το πρακτορείο, ενώ ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος διακομίστηκε σε νοσοκομείο έχοντας τις αισθήσεις του.

Το βίντεο της επίθεσης (Σκληρές εικόνες)

Στο νοσοκομείο έχοντας τις αισθήσεις του

Ο δράστης, που φαινόταν να είναι ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 με 60 ετών, φέρεται να πλησίασε τον Λι ζητώντας αυτόγραφο, πριν τον μαχαιρώσει.

Τα βίντεο της επίθεσης που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Λι να καταρρέει πρώτα στο πλήθος και μετά να κείτεται στο έδαφος, ενώ αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν να συγκρατήσουν τον δράστη.

Οι φωτογραφίες μετά το περιστατικό δείχνουν τον Λι ξαπλωμένο στο έδαφος με κλειστά μάτια, καθώς κάποιος πιέζει ένα μαντήλι στο λαιμό του για να σταματήσει την αιμορραγία.

Στη συνέχεια, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο.

Η στιγμή που ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα διακομίζεται σε νοσοκομείο
Η στιγμή που ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα διακομίζεται σε νοσοκομείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος της Κορέας είπε ότι ο Λι υπέστη «τραύμα σε φλέβα» και θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, καθώς το ιατρικό προσωπικό ανησυχεί για περαιτέρω αιμορραγία.

Ο Λι, 59 ετών, κατέχει επί του παρόντος μια έδρα στο Incheon, το νομοθετικό σώμα της Νότιας Κορέας. Αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για μια έδρα στις επόμενες γενικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο.

Έχασε οριακά τις προεδρικές εκλογές του 2022 -με διαφορά μόλις 0,73%- από τον σημερινό πρόεδρο Yoon Suk-yeol, ενώ θα είναι πιθανότατα υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2027.

Κατηγορίες για διαφθορά

Ο Λι, άλλοτε εργάτης, στο παρελθόν κυβερνήτης της επαρχίας Κιόνγκι, της πιο πυκνοκατοικημένης της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, είχε πιστωθεί πως πρότεινε πρωτοφανείς ιδέες για τη Νότια Κορέα, όπως για παράδειγμα να θεσπιστεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους πολίτες της, ή να χορηγούνται δωρεάν σχολικές στολές. Όμως η υποψηφιότητά του επλήγη από διάφορα σκάνδαλα.

Έχει κατηγορηθεί -μεταξύ άλλων- για αγοραπωλησία ακινήτου που χαρακτηρίστηκε αμφίβολης νομιμότητας. Φήμες τον έφεραν να έχει σχέσεις με ανθρώπους του υποκόσμου, ενώ η σύζυγός του κατηγορήθηκε πως σπαταλούσε παράνομα δημόσιο χρήμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Λι απέφυγε την τελευταία στιγμή τη σύλληψη, αφού δικαστήριο απέρριψε αίτημα να προφυλακιστεί που υπέβαλε η εισαγγελία ενόψει της προσαγωγής του σε δίκη για υποθέσεις διαφθοράς.

Κατηγορείται ιδίως για υπόθεση παράνομης μεταφοράς ποσού 8 εκατ. δολαρίων στη Βόρεια Κορέα από ιδιωτική εταιρεία της χώρας του, κι ότι ευθυνόταν για ζημία 15 εκατ. δολαρίων που προκάλεσε στη Σονάμ δημοτική επιχείρηση την περίοδο που ήταν δήμαρχός της.

Ο Γιουν Σοκ-γελ εκφράζει «έντονη ανησυχία» μετά την «απαράδεκτη» επίθεση

Μετά την επίθεση με μαχαίρι, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-γελ, εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του.

Ο πρόεδρος Γιουν εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια του Λι Τζε-μιουνγκ όταν ενημερώθηκε για την επίθεση», σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει η εκπρόσωπος της προεδρίας. «Ο κ. Γιουν υπογράμμισε ότι η κοινωνία μας δεν πρέπει να ανέχεται ποτέ τέτοιου είδους πράξεις βίας, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις», σύμφωνα με το κείμενο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα