Νότια Κορέα: Προτείνει σχέδιο αρωγής με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Νότια Κορέα: Προτείνει σχέδιο αρωγής με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γέολ AP Photo/Ahn Young-joon

Το μεγάλο σχέδιο αρωγής που προσφέρει ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας περιλαμβάνει τρόφιμα, ενέργεια και εκσυγχρονισμό υποδομών. Μικρές οι πιθανότητες να δεχτεί η Πιονγκγιάνγκ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γέολ ανακοίνωσε σήμερα πως προτείνει στην Πιονγκγιάνγκ ένα μεγάλο σχέδιο αρωγής με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση, ένα είδος προσφοράς που εδώ και καιρό απορρίπτεται από τη Βόρεια Κορέα.

Εκτιμώντας πως η αποπυρηνικοποίηση είναι «ουσιώδης» για μια διαρκή ειρήνη στη χερσόνησο, ο Γιουν παρουσίασε την προσφορά του, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα, ενέργεια, αλλά και μια αρωγή για τον εκσυγχρονισμό υποδομών, όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα νοσοκομεία.

Το σχέδιο αυτό «θα βελτιώσει σταδιακά σημαντικά την οικονομία της Βόρειας Κορέας και το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού της, αν ο Βορράς πάψει να αναπτύσσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και δεσμευθεί σε μια αυθεντική και ουσιαστική διαδικασία αποπυρηνικοποίησης», δήλωσε ο Γιουν στη διάρκεια ομιλίας του για την επέτειο του τέλους της ιαπωνικής αποικιακής κυριαρχίας το 1945.

Σύμφωνα με τους ειδικούς για την περιοχή, οι πιθανότητες να δεχθεί η Πιονγκγιάνγκ αυτή την προσφορά, την οποία είχε ήδη αναφέρει ο Γιουν κατά την ομιλία ανάληψης των καθηκόντων του, είναι πολύ μικρές, αφού ο Βορράς, ο οποίος επενδύει μεγάλο μέρος του ΑΕΠ του στο εξοπλιστικό πρόγραμμά του, δηλώνει ξεκάθαρα εδώ και καιρό πως δεν θα συνάψει μια τέτοια συμφωνία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version