Ντόναλντ Τραμπ: Δικαστής συμφώνησε να μειώσει την εγγύηση – Το ποσό που καλείται να πληρώσει

Διαβάζεται σε 3'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ 2024 Brendan McDermid/Pool Photo via AP

Προθεσμία 10 ημερών έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ για την καταβολή της εγγύησης για την κάλυψη της τεράστιας δικαστικής απόφασης σε βάρος του, στην υπόθεση αστικής απάτης.

Μερική νίκη πέτυχε ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την καταβολή ομολόγου, με το οποίο θα κάλυπτε ποσό ύψους 464 εκατομμυρίων δολαρίων που προκύπτει από μια δικαστική απόφαση για απάτη.

Δικαστής στη Νέα Υόρκη έκανε δεκτό το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ και έκρινε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να καταβάλει εγγύηση ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων, αντί για ολόκληρο το ποσό της αρχικής εγγύησης, την οποία είχε προθεσμία να καταθέσει μέχρι σήμερα, Δευτέρα (25/03).

Η νομική ομάδα του πρώην προέδρου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει εγγύηση από ιδιωτική εταιρεία για αυτό το ποσό, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορούσε να πληρώσει το ποσό οι αρχές της Νέας Υόρκης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις των τραπεζικών του λογαριασμών και των περιουσιακών του στοιχείων.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμά, Εφετείο της Νέας Υόρκης του έδωσε αναστολή, με τον ίδιο να δηλώνει πως σέβεται την απόφαση και να ενημερώνει πως “θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του δευτεροβάθμιου τμήματος και θα καταθέσουμε είτε εγγύηση, είτε ισοδύναμες εγγυήσεις, είτε μετρητά”.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ καταβάλει τη μειωμένη εγγύηση ύψους 175 εκατ. δολαρίων, θα καθυστερήσει την εκτέλεση της απόφασης για απάτη και θα προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ θα συνεχίσει την έφεσή του.

Το Εφετείο συμφώνησε επίσης να καθυστερήσει την εκτέλεση άλλων ποινών που αποτελούσαν μέρος της αρχικής απόφασης, όπως η απαγόρευση στον πρώην πρόεδρο και τους μεγαλύτερους γιους του να διευθύνουν επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τραμπ κρίθηκε υπεύθυνος νωρίτερα φέτος για επανειλημμένη διόγκωση της αξίας των περιουσιακών του στοιχείων.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση για δωρεές από “ένα εκατομμύριο πατριώτες υπέρ του Τραμπ”, λέγοντας πως ο “εμβληματικός Trump Tower” βρίσκεται μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που κινδυνεύουν με κατάσχεση.

Η υπόθεση πλήττει τη δημόσια εικόνα του ως επιτυχημένου επιχειρηματία. Ο Τραμπ έγινε γνωστός ως ένας υπεύθυνος ανάπτυξης φανταχτερών κτιρίων όπως τον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν και συχνά καυχιέται για την οικονομική επιτυχία του, ακόμα κι αν οι εταιρείες του αντιμετωπίζουν κατά καιρούς δυσκολίες.

Όμως, τώρα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, που θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομικές ανησυχίες, μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία του.

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε στο Μανχάταν, όπου ιδιοκτησίες του Τραμπ όπως το Trump Tower ή ο ουρανοξύστης 40 Wall Street ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο της εισαγγελέως της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, μιας Δημοκρατικής που ήγειρε την αστική αγωγή το 2022.

Η Τζέιμς ενημέρωσε επίσης την κομητεία Ουέτσεστερ, βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης, για την απόφαση, ένα βήμα ενδεχομένως προς την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων εκεί, όπως του γηπέδου γκολφ του Τραμπ και μιας έπαυλης 60 δωματίων μαζί με ένα κτήμα, που ονομάζεται Seven Springs.

Το να πάρει τον έλεγχο των ιδιοκτησιών του Ντόναλντ Τραμπ θα έθετε προκλήσεις σε νομικό και υλικοτεχνικό πλαίσιο για τον γραφείο της γενικής εισαγγελέως. Το να κατοχυρώσει δικαιώματα παρακράτησης σε βάρος τους προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα πωληθούν ή μεταβιβαστούν και το να στοχεύσει σε ρευστά περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ θα ήταν περισσότερο απλό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα