Ντόρτμουντ: Τα σκοτεινά σημεία της επίθεσης και το ‘κατηγορώ’ του Σωκράτη

Ντόρτμουντ: Τα σκοτεινά σημεία της επίθεσης και το ‘κατηγορώ’ του Σωκράτη

Συνεχίζεται η έρευνα για την επίθεση εναντίον του πούλμαν της ομάδας της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Το ξέσπασμα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου μετά τον αγώνα που έγινε χθες και ο ύποπτος που συνελήφθη για άλλο λόγο

Παρά την επίθεση εναντίον του πούλμαν που μετέφερε την ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ την Μ. Τρίτη προς το γήπεδο για τον αγώνα εναντίον της Μονακό, η UEFA αποφάσισε να διεξαχθεί το παιχνίδι κανονικά τη Μ. Τετάρτη. Ένα παιχνίδι στο οποίο οι γηπεδούχοι τελικά ηττήθηκαν από τη γαλλική ομάδα με σκορ 2-3.

Οι γερμανικές αρχές τόνισαν πως οι έρευνες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι συνελήφθη αρχικά ένας ύποπτος, φερόμενος ισλαμιστής. Η εισαγγελία ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δύο σπίτια και πως έχουν στα χέρια τους ένα άτομο που συνδέεται με το ISIS και τη δράση του στη χώρα.

Όπως αρχικά έγραψε η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ένας 25χρονος Ιρακινός που ζει στο Βούπερταλ, πόλη που βρίσκεται, όπως και το Ντόρτμουντ, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ενώ ο άλλος ύποπτος που αφέθηκε ελεύθερος είναι ένας Γερμανός 28 ετών που ζει στο Φρέντενμπεργκ.

Από τη δική της μεριά η Bild ανέφερε πως ο ύποπτος ήταν γνωστός στις αρχές και τελούσε υπό παρακολούθηση, ενώ προσφάτως είχε προβεί σε ορισμένες “περίεργες” δηλώσεις κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, κάνοντας την αστυνομία να πιστεύει ότι ίσως έκρυβε εκρηκτικές ύλες στην οικία του.

Τελικά όμως, δεν βρέθηκαν εκρηκτικά ή άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία.

“Η έρευνα δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να βρεθούν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ύποπτος συμμετείχε στην επίθεση”, αναφέρει η εισαγγελία σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Μ. Πέμπτη.

Ωστόσο η εισαγγελία προχώρησε σε έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του εν λόγω υπόπτου, το όνομα του οποίου αναφέρεται ως Αμπντούλ Μπεσέτ Α., για συμμετοχή στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη διάρκεια παραμονής του στο Ιράκ κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ως μέλος της “ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Αμπντούλ Μπεσέτ Α. ηγούνταν στο Ιράκ μιας 10μελούς ομάδας κομάντο που είχε εμπλακεί σε απαγωγές, λαθρεμπόριο, εκβιασμό και φόνους”.

Ο ύποπτος θα εμφανισθεί ενώπιον δικαστή ο οποίος θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι εισαγγελείς, κάτι που θα επιτρέψει να κρατηθεί ο άνδρας αυτός περισσότερο από 24 ώρες.

Η εισαγγελία αναφέρει επιπροσθέτως πως στην περιοχή ζουν πολλοί πρώην ισλαμιστές. “Ενδέχεται να πρόκειται για εξτρεμιστές της αριστεράς ή της δεξιάς, βίαιοι οπαδοί ή ισλαμιστές” ανέφερε χθες ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ραλφ Γέγκερ, χωρίς να μπορεί να διαφωτίσει περαιτέρω τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Επίσης ο Γέγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επιστολή σε τρία αντίτυπα που βρέθηκε κοντά στον τόπο της επίθεσης να είναι πλαστή, με στόχο να παραπλανηθούν οι αρχές. Ο άγνωστος αποστολέας κάνει ωστόσο αναφορά ευθέως προς το πρόσωπο της καγκελαρίου Μέρκελ, αναφέροντας πως είναι συνυπεύθυνη για τους βομβαρδισμούς στη Συρία και στο Ιράκ.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία είναι σε κάθε περίπτωση πεπεισμένη ότι η φύση της επίθεσης ήταν “τρομοκρατική”, μια εκτίμηση την οποία βασίζει στον τρόπο που διαπράχθηκε και στην επιστολή που βρέθηκε στο σημείο.

Νιώθω σαν ένα ζώο και όχι σαν ένας άνθρωπος

Αμέσως μετά τον αγώνα με τη Μονακό άλλωστε, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος που αγωνίζεται στην Μπορούσια ξέσπασε μαζί με τον προπονητή του και άλλους συμπαίκτες του.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, μιλώντας στο ESPN παραδέχθηκε το ποδόσφαιρο δεν ήταν στο μυαλό του, μιας και άλλωστε στο πρώτο ημίχρονο υπέπεσε σε πέναλτι.

“Καταρχήν είμαι χαρούμενος επειδή είμαι ζωντανός. Ήταν η πιο δύσκολη μέρα στη ζωή μου και εύχομαι κανείς να μην ζήσει μία ημέρα σαν και αυτή. Μετά από αυτά που συνέβησαν χθες (σ.σ: προχθές) δεν είχα χώρο μέσα στο μυαλό μου για να σκεφτώ το παιχνίδι. Αυτοί στην UEFA πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε ζώα. Είμαστε άνθρωποι που έχουν οικογένειες και παιδιά στο σπίτι. Και δεν είμαστε ζώα. Είμαι χαρούμενος επειδή όλοι οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο είναι ζωντανοί”, δήλωσε ο Έλληνας αθλητής.

“Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείς και να παίξεις ποδόσφαιρο. Για όλους είναι δύσκολο να πάνε στην δουλειά μετά την επίθεση. Ελπίζω ότι αυτό που μας συνέβη να μην συμβεί ποτέ σε κανέναν άλλον. Ελπίζω να ήταν η τελευταία φορά. Θα μιλήσουμε με τον πρόεδρο και με τον προπονητή μας. Αλλά δεν έχουμε άλλη λύση. Νιώθω αυτό που σας είπα πριν. Νιώθω σαν ένα ζώο και όχι άνθρωπος. Όποιος δεν το έχει ζήσει δεν μπορεί να καταλάβει πόσο μεγάλο ήταν για εμάς”, συμπλήρωσε.

“Ο χρόνος είναι σημαντικός να ξεπεραστεί κάτι σαν αυτό, Οι παίκτες χρειάζονταν μια μέρα ακόμα για να συνέλθουν από την επίθεση, γιατί ήταν σοκαρισμένοι. Είμαστε άνθρωποι και αυτό που έγινε μας επηρέασε. Τώρα θέλουμε να επικεντρωθούμε για την επίτευξη του στόχου, να παίξουμε στα ημιτελικά. Είμαι ευχαριστημένος από την αντίδραση της ομάδας”, είπε από τη δική του μεριά ο Τόμας Τούχελ.


Σε συνέντευξη του ο Τούρκος αθλητής Νούρι Σαχίν είπε: “Είναι δύσκολο να μιλήσω γι ‘αυτό και είναι δύσκολο να βρω τις σωστές λέξεις. Είδαμε πολλές φορές στην τηλεόραση κάτι ανάλογο που ήταν πολύ μακριά από εμάς, ακόμη και όταν ήταν στην Κωνσταντινούπολη, που είναι στη χώρα μου. Το προηγούμενο βράδυ νιώσαμε πως είναι να είσαι σε αυτή την κατάσταση. Δεν θέλω να νιώσω έτσι άλλη φορά. Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι μπορούν να το καταλάβουν αυτό, αλλά μέχρι που ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο δεν μπορούσα να σκεφτώ το παιχνίδι, για να είμαι ειλικρινής. Δεν είχα συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί και όταν πήγα στο σπίτι, η γυναίκα μου και ο γιος περίμεναν μπροστά από την πόρτα. Τότε ένιωσα πόσο τυχεροί ήμασταν. Ξέρω ότι το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό, αγαπάμε το ποδόσφαιρο, υποφέρουμε για το ποδόσφαιρο. Γνωρίζω ότι κερδίζουμε πολλά χρήματα και έχουμε μια προνομιούχα ζωή, αλλά είμαστε άνθρωποι, υπάρχει κάτι τόσο πολύ μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο σε αυτόν τον κόσμο”.

Σημειώνεται τέλος πως οι οπαδοί της ομάδας εκδήλωσαν τη συμπαράσταση τους στους παίκτες και στον τραυματία Μαρκ Μπάρτρα με τον κλασικό ποδοσφαιρικό ύμνο “You´ll never walk alone”, ενώ στο πλευρό τους στάθηκαν και εκείνοι της Μονακό, πολλοί εκ των οποίων φιλοξενήθηκαν σε γερμανικά σπίτια καθώς αναγκάστηκαν να μείνουν το βράδυ της Τρίτης στην πόλη.

Φωτογραφία: AP Photo/Martin Meissner

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα