ΝYT: Η Αμερική παρακολουθεί ανήσυχη τις ρωσικές επιχειρήσεις κοντά σε καλώδια του παγκόσμιου διαδίκτυου

ΝYT: Η Αμερική παρακολουθεί ανήσυχη τις ρωσικές επιχειρήσεις κοντά σε καλώδια του παγκόσμιου διαδίκτυου

Τι αναφέρει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας για την παρουσία ρωσικών υποβρυχίων και κατασκοπευτικών πλοίων κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια μέσω των οποίων γίνεται η επικοινωνία του διαδικτύου παγκοσμίως

Η παρουσία ρωσικών υποβρυχίων και κατασκοπευτικών πλοίων κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια μέσω των οποίων γίνεται η επικοινωνία του διαδικτύου παγκόσμια έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει το κόψιμο των καλωδίων σε καιρούς σύγκρουσης, είπε η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα New York Times.

Οι New York Times είπαν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη κοπής καλωδίου, αλλά η ανησυχία καθρεφτίζει την αυξανόμενη καχυποψία των αμερικανών και συμμάχων τους ως προς την αυξανόμενη στρατιωτική δράση της Ρωσίας παγκόσμια.

Ανώτατοι αξιωματικοί του ναυτικού και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ φέρονται να είπαν στην εφημερίδα ότι παρακολουθούσαν την σημαντικά αυξημένη δράση των Ρώσων κατά μήκος των γνωστών διαδρομών των καλωδίων, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Βορειοανατολική Ασία και σε ύδατα πλησιέστερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ παρακολούθησαν στενά το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Γιάνταρ - εξοπλισμένου με δύο αυτοκινούμενα καταδυόμενα σκάφη βαθέων υδάτων - το οποίο έπλεε στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ προς την Κούβα, όπου ένα από τα καλώδια καταλήγει υπέργεια κοντά στην αμερικανική ναυτική βάση στον όρμο του Γκουαντάναμο, είπε η εφημερίδα. Σύμφωνα με αξιωματικούς του ναυτικού, τα καταδυόμενα σκάφη έχουν τη δυνατότητα να κόψουν καλώδια που έχουν καταβυθιστεί χιλιόμετρα μέσα στον πυθμένα της θάλασσας, έγραψαν οι Τάιμς.

Ενώ τα καλώδια κόβονται συχνά από άγκυρες πλοίων ή φυσικές καταστροφές και διορθώνονται γρήγορα, αξιωματούχοι του Πενταγώνουν ανησυχούν γιατί οι Ρώσοι φαίνεται να ψάχνουν για τρωτά σημεία σε πολύ μεγαλύτερα βάθη, όπου οι ζημιές στα καλώδια είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και επισκευαστούν, είπαν οι New York Times. Πρόσθεσαν δε ότι τα καλώδια μεταφέρουν πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολλάρια σε παγκόσμιες επιχειρήσεις κάθε μέρα και πάνω από 95% των καθημερινών επικοινωνιών.

SHARE:

24Media Network