Ο άγνωστος Πούτιν και οι πέντε απόπειρες δολοφονίας του

Ο άγνωστος Πούτιν και οι πέντε απόπειρες δολοφονίας του

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε μια εκ βαθέων συνέντευξη στον Όλιβερ Στόουν. Αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της προσωπικής του ζωής και τοποθετείται για μια σειρά "καυτών" ζητημάτων που κατηγορούν Ευρώπη και ΗΠΑ τη Ρωσία

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εισβάλλει στους τηλεοπτικούς δέκτες και πρωταγωνιστεί σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Putin Tapes», σκηνοθέτης και εμπνευστής του οποίου είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν.

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί τμηματικά, σε τέσσερα επεισόδια, σε «prime time» από την εκπομπή «Showtime» και ουσιαστικά αποτελεί μια εκτενή εκ βαθέων συνέντευξη του ισχυρού άντρα της Ρωσίας που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Ήδη τα περισσότερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα έχουν αρχίσει να μεταδίδουν τρέιλερ με αποσπάσματά της.

Σε αποσπάσματα των επεισοδίων που δημοσιεύτηκαν στο «YouTube» και στο CBS, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τοποθετείται μεταξύ άλλων για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τις παράνομες παρακολουθήσεις συμμάχων καθώς και τις πέντε απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

«Τρεις φορές πρόεδρος, πέντε απόπειρες δολοφονίας, μου είπαν. Όχι και τόσες σε σύγκριση με τον Φιντέλ Κάστρο, που μου παραχώρησε συνέντευξη. Νομίζω πρέπει να έγιναν κάπου πενήντα εναντίον του. Αλλά κι οι πέντε αρκετές είναι» λέει ο Στόουν.

«Ναι, μίλησα με τον Κάστρο γι’ αυτό» απάντησε ο Πούτιν. «Και μου είπε “ξέρεις γιατί είμαι ακόμη ζωντανός;” Επειδή ασχολούμουν προσωπικά με την ασφάλειά μου.” Λοιπόν, ναι, εγώ κάνω τη δουλειά μου κι οι υπεύθυνοι ασφαλείας τη δικιά τους και εξακολουθούν να την κάνουν πετυχημένα.»

«Με άλλα λόγια, εμπιστεύεστε τους σωματοφύλακές σας κι έχουν κάνει καλή δουλειά» σχολίασε ο Στόουν. «Τους εμπιστεύομαι», απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος. «Ίσως πεθάνετε στο κρεβάτι» συνέχισε ο Στόουν. «Μια μέρα αυτό θα συμβεί σε όλους μας. Το ερώτημα είναι τι θα έχουμε πετύχει μέχρι τότε σ’ αυτόν τον μεταβατικό κόσμο, αν χαρήκαμε τη ζωή μας» λέει ο Πούτιν.

Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής:

‘Ο Σνόουντεν δεν είναι προδότης’

Ο Όλιβερ Στόουν ρώτησε τον Πούτιν και για τον Σνόουντεν, τον πρώην υπάλληλο της CIA που διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες για την έκταση του προγράμματος παρακολούθησης της NSA, ο οποίος έκτοτε καταζητείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ.

«Ο Σνόουντεν δεν είναι προδότης και δεν έθιξε τα συμφέροντα της χώρας του. Δε διέρρευσε πληροφορίες σε κάποια άλλη χώρα, κάτι το οποίο θα ήταν ολέθριο για τις ΗΠΑ και τους πολίτες της. Ό, τι κάνει ο Σνόουντεν, το κάνει δημόσια» είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. 

Σε ερώτηση εάν συμφωνεί με τις πράξεις του Σνόουντεν, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε αρνητικά. «Νομίζω ότι δεν έπρεπε να το κάνει. Αν δεν του άρεσε η δουλειά του θα έπρεπε να παραιτηθεί. Όμως πήγε ένα βήμα παραπέρα. Ήταν δικαίωμά του. Αλλά εάν η ερώτηση είναι αν θεωρώ ότι ήταν σωστό ή λάθος αυτό που έκανε, νομίζω ότι ήταν λάθος» είπε προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη του η NSA «το παρατράβηξε» με τις πρακτικές παρακολούθησης.

Ο Στόουν ρώτησε στη συνέχεια τον Πούτιν αν θεωρεί ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και οι πρακτικές παρακολούθησής τους είναι λειτουργικές. «Πιστεύω ότι λειτουργούν σωστά. Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών πάντα συμμορφώνονται (και δρουν σύμφωνα) με τη νομοθεσία. Αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Κατά δεύτερον, θεωρώ ανήθικο να κατασκοπεύει κανείς τους συμμάχους του, πόσο μάλλον όταν τους θεωρείς συμμάχους και όχι υποδεέστερους. Διότι αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη και στο τέλος μπορεί να οδηγεί σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας» απάντησε, αναφερόμενος στην αποκάλυψη ότι η αμερικανική κυβέρνηση “κρυφάκουγε” τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Άνγκελα Μέρκελ και αρκετών υπουργών της.

Δείτε το απόσπασμα:

Οι συνεντεύξεις παραχωρήθηκαν στο Κρεμλίνο, το Σότσι και την επίσημη κατοικία του Πούτιν στη Μόσχα. Σύμφωνα με το Showtime το ντοκιμαντέρ «συλλαμβάνει την ουσία και την πολυπλοκότητα του Ρώσου ηγέτη και το πώς προσεγγίζει τις ΗΠΑ και τον κόσμο». Τα τέσσερα επεισόδια αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πιθανώς θα εγείρουν ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια ανάλογα με εκείνα που είχε προκαλέσει η πολύκροτη συνέντευξη «εκ βαθέων» συνέντευξη που είχε πάρει πριν από αρκετά χρόνια ο Όλιβερ Στόουν από τον Φιντέλ Κάστρο.

(Φωτό: AP Photo/Dmitry Lovetsky)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα