Ο "Αγών μου" με υπογραφή Χίτλερ έπιασε 65.000 δολάρια

Ο "Αγών μου" με υπογραφή Χίτλερ έπιασε 65.000 δολάρια
PHOTOGRAPH: FREDERIC J BROWN/AFP

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η δημοπρασία για ένα αντίτυπο του βιβλίου "Ο Αγών μου". Αιτία η υπογραφή του ίδιου του συγγραφέα

Ένα δίτομο αντίτυπο του ναζιστικού μανιφέστου "Ο Αγών μου" ("Mein Kampf") υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ πουλήθηκε την Πέμπτη σε δημοπρασία στο Λος Άντζελες έναντι 64.850 δολαρίων.

Πριν από την πώλησή του ο υπεύθυνος της δημοπρασίας Νέιτ Ντ. Σάντερς εκτιμούσε ότι η τιμή του θα κυμαινόταν από 20.000 ως 25.000 δολάρια.

Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος δημοπρασίας αναφέρει ότι 11 άτομα πλειοδότησαν για τους δύο τόμους και τελικά η ταυτότητα του αγοραστή δεν έγινε γνωστή.

Οι δύο υπογεγραμμένοι τόμοι είναι αφιερωμένοι από τον Χίτλερ στον Γιόζεφ Μπάουερ, ένα από τα πρώτα μέλη του ναζιστικού κόμματος και έναν εκ των ηγετών του αποτυχημένου "Πραξικοπήματος της μπιραρίας"-όπως έμεινε στην ιστορία το πραξικόπημα που αποπειράθηκε ο Χίτλερ στο Μόναχο το 1923 για την ανατροπή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Ο Χίτλερ προφανώς χάρισε τους δύο τόμους στον Μπάουερ το 1925 και 1926 ως χριστουγεννιάτικα δώρα.

Στη διαδικτυακή δημοπρασία πουλήθηκε και ένα σακάκι του Άλμπερτ Σπέερ, του αρχιτέκτονα του Χίτλερ και υπουργού Εξοπλισμών του Τρίτου Ράιχ.

Το σακάκι, το οποίο πουλήθηκε έναντι 10.068 δολαρίων, είχε ραμμένο στη φόδρα του το όνομα του Σπέερ. Μετά τον πόλεμο, το βρήκαν Αμερικανοί στρατιώτες. Ο Σπέερ καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου στη Δίκη της Νυρεμβέργης και παρέμεινε στη φυλακή για 20 χρόνια μέχρι το 1966. Πέθανε το 1983.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network