Ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός του Πακιστάν επέλεξε για διάδοχο τον αδελφό του

FILE - In this Feb. 17, 2008 file photo, Pakistan's deposed Prime Minister Nawaz Sharif, left, addresses a news conference with his brother Shahbaz Sharif in Lahore, Pakistan. Sharif has expressed his disappointment over his disqualification by the country's highest court for allegedly concealing assets. He designates his brother for the premiership. (AP Photo/KM Chaudary,File)
FILE - In this Feb. 17, 2008 file photo, Pakistan's deposed Prime Minister Nawaz Sharif, left, addresses a news conference with his brother Shahbaz Sharif in Lahore, Pakistan. Sharif has expressed his disappointment over his disqualification by the country's highest court for allegedly concealing assets. He designates his brother for the premiership. (AP Photo/KM Chaudary,File) AP

Μεταβατικός πρωθυπουργός θα είναι ο Σαχίντ Χακάν Αμπάσι, ο διορισμός του οποίου θα πρέπει για τυπικούς λόγους να εγκριθεί από το κοινοβούλιο

O πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, τον οποίο απέπεμψε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, επέλεξε τον αδελφό του Σαχμπάζ ως πολιτικό του διάδοχο και τον πρώην υπουργό Πετρελαίου Σαχίντ Χαπάν Αμπάσι ως μεταβατικό επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Υποστηρίζω τον Σαχμπάζ Σαρίφ προκειμένου να με διαδεχθεί (στον πρωθυπουργικό θώκο), όμως θα χρειαστεί χρόνος για να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, επομένως προς το παρόν ορίζω τον Σαχίντ Χακάν Αμπάσι» μεταβατικό πρωθυπουργό της κυβέρνησης, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον του κόμματός του.

Ο διορισμός του Αμπάσι θα πρέπει να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο όμως η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί για τυπικούς λόγους, καθώς το κόμμα του Σαρίφ συγκεντρώνει ευρεία πλειοψηφία.

Σχετικά με τον Σαχμπάζ Σαρίφ, μικρότερο αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, δεν διαθέτει βουλευτική έδρα παρά μονάχα στο περιφερειακό κοινοβούλιο του Πουντζάμπ (κεντρικό Πακιστάν).

Ο Ναουάζ Σαρίφ παραιτήθηκε την Παρασκευή, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα μετά από αρκετά χρόνια σχετικής σταθερότητας. Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο τον είχε κρίνει «ακατάλληλο» για βουλευτή (και κατά συνέπεια και για τη θέση του πρωθυπουργού) εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς. Ταυτόχρονα, το Δικαστήριο ζήτησε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας σε βάρος του 67χρονου Σαρίφ και της οικογένειάς του.

Το σκάνδαλο που του στοίχισε τον πρωθυπουργικό θώκο ξέσπασε τον περασμένο χρόνο όταν η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα 11,5 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα από το δικηγορικό γραφείο του Παναμά Mossack Fonseca, τα λεγόμενα Panama Papers.

Χλευάζει την επιλογή του Σαρίφ η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Πακιστάν, ο Ίμραν Χαν, χλεύασε την επιλογή του αποπεμφθέντος πρωθυπουργού να χρίσει διάδοχό του τον αδελφό του, συγκρίνοντας την παράδοση της χώρας στις πολιτικές δυναστείες με «μια μορφή μοναρχίας».

«Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν τη Δημοκρατία (ως συστατικό τους). Είναι οικογενειακά κόμματα… Στην πραγματικότητα είναι σα μια μορφή μοναρχίας» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο πρώην αθλητής του κρίκετ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP / KM Chaudary)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Panama papers
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν μετά από δικαστική απόφαση

Πακιστάν: Διέταξαν βιασμό 16χρονης για να εκδικηθούν τον αδελφό της

SHARE:

24Media Network