Ο Πούτιν έκλεισε την εφημερίδα Novaya Gazeta μόλις πέθανε ο Γκορμπατσόφ – Οι δολοφονίες μελών της

Ο Πούτιν έκλεισε την εφημερίδα Novaya Gazeta μόλις πέθανε ο Γκορμπατσόφ – Οι δολοφονίες μελών της
Τα γραφεία της Novaya Gazeta στη Μόσχα AP

Η Ρωσία σταμάτησε την κυκλοφορία της Νόβαγια Γκαζέτα που είχε λάβει Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου, Πούλιτζερ και Νόμπελ Ειρήνης.

“Μαύρη μέρα” για την ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία, ή όση τέλος πάντων είχε απομείνει. Όπως έγινε γνωστό, ρωσικό ανώτατο δικαστήριο ανακάλεσε την άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta που αποτελούσε πυλώνα της ερευνητικής δημοσιογραφίας στη χώρα. Η εφημερίδα είχε αναγκαστεί να διακόψει την έκδοσή της τον Μάρτιο λόγω της καταστολής που δέχθηκε για τη κριτική που άσκησε σχετικά με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

“Το δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας κήρυξε άκυρο το πιστοποιητικό αναγνώρισης (ως μέσου ενημέρωσης) της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta”, ανακοίνωσε ο διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας, Ντμίτρι Μουράτοφ, με μήνυμά του στο Telegram. Ο ίδιος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης του 2021. Η ιδιοκτησία της εφημερίδας ανήκε από κοινού στους συντάκτες της που κατείχαν το 76% των μετόχων της και στους Αλεξάντερ Λεμπέντεφ (14%) και τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (10%) που πέθανε πριν λίγες ημέρες. Η ανάκληση της άδειας έγινε μόλις δύο ημέρες μετά τη ταφή του. Ο Ντμίτρι Μουράτοφ ετέθη το περασμένο Σάββατο επικεφαλής της επικήδειας πομπής του φίλου του και χορηγού της εφημερίδας.

O διευθυντής της εφημερίδας, Ντμίτρι Μουράτοφ, κατήγγειλε ότι η απόφαση είναι καθαρά πολιτική και δεν ευσταθεί νομικά, ενώ η εφημερίδα πλέον θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Η δικαστική διαδικασία κινήθηκε βάσει αγωγής που είχε κατατεθεί από τον Ιούλιο κατά της ρωσικής εφημερίδας από την υπηρεσία ελέγχου των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, την Roskomnadzor, η οποία ισχυρίσθηκε ότι η εφημερίδα δεν διαβίβασε τα αναγκαία έγγραφα κατά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος το 2006. Η Rozkomnadzor κατέθεσε τον Ιούλιο και δύο άλλες αγωγές ζητώντας την ανάκληση άδειας λειτουργίας της ιστοσελίδας και του νέου περιοδικού της Novaïa Gazeta. Οι δύο αγωγές θα εξετασθούν κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα δια των δημοσιογράφων της έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου το 2010, το Πούλιτζερ το 2017 για τη συμμετοχή στις αποκαλύψεις για τα Panama Papers και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου το 2019. Το 2021, ο Ντμίτρι Μουράτοφ μαζί με τη δημοσιογράφο Μαρία Ρέσσα από τις Φιλιππίνες έλαβαν το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για τις προσπάθειές τους να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης.

Η Novaya Gazeta ούτως ή άλλως δεν εκδιδόταν εντύπως εδώ και μήνες. Οι δημοσιογράφοι της έχουν δημιουργήσει ενημερωτική ιστοσελίδα στην Ευρώπη, η οποία έχει επίσης μπλοκαριστεί στην Ρωσία. Ιδρύθηκε το 1993 με τα χρήματα του Νόμπελ Ειρήνης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και είναι γνωστή για τις εμπεριστατωμένες της έρευνες για την διαφθορά των ρωσικών ελίτ και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στην Τσετσενία. Δημοσιογράφοι της έχουν σκοτωθεί/δολοφονηθεί από την ίδρυσή της και άλλοι έχουν αντιμετωπίσει διώξεις για τη δουλειά τους.

Η απόφαση αποτελεί “νέο πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, οι δραστηριότητες των οποίων έχουν ήδη περιορισθεί λόγω των νομικών απαγορεύσεων και των ενισχυμένων ελέγχων του κράτους που έχουν επιβληθεί μετά την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας”, δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραβίνα Σαμντασάνι.

Πολλαπλές δολοφονίες δημοσιογράφων

Στις 12 Μαΐου 2000 δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Ιγκόρ Ντόμνικοβ με πέντε μέλη συμμορίας να συνελήφθησαν για τη δολοφονία αυτή. Στις 11 Μαρτίου 2015 ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Όμπλαστ του Λίπετσκ, Σεργκέι Ντορόβσκοϊ κατηγορήθηκε από την επιτροπή έρευνας της Ρωσίας, ως ο υποκινητής της δολοφονίας, αλλά δεν τιμωρήθηκε ποτέ λόγω πολιτικής ασυλίας. Ο Ντόμνικοβ είχε υπογράψει έρευνες σχετικά με τη διαφθορά της τοπικής κυβέρνησης του Όμπλαστ του Λίπετσκ, κάτι που όπως φαίνεται ήταν και ο λόγος που δολοφονήθηκε.

Ο Βίκτοκ Πόπκοβ, συνεργάτης της εφημερίδας, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην Τσετσενία (Chechnya) το 2001.

Ο Γιούρι Στσεκοτσίχιν, δημοσιογράφος και αναπληρωτής στην Δούμα, εργαζόταν επίσης για την εφημερίδα ως ερευνητής δημοσιογράφος και διατελούσε αναπληρωτής αρχισυντάκτης όταν απεβίωσε από μυστηριώδη σοβαρή αλλεργία στις 3 Ιουλίου 2003. Κάποια από τα άρθρα του, που δημοσιεύθηκαν στη Novaya Gazeta, σχετίζονταν με έρευνα για τη διαφθορά.

Η δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόβσκαγια, η οποία υπήρξε επικριτική για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Τσετσενία, εργαζόταν στη Novaya Gazeta μέχρι τη δολοφονία της στις 7 Οκτωβρίου 2006. Η Πολιτκόβσκαγια ασκούσε έντονη κριτική στο Κρεμλίνο.

Ο δημοσιογράφος και δικηγόρος – υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Στάνισλαβ Μαρκέλοβ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Μόσχα στις 19 Ιανουαρίου 2009 καθώς αποχωρούσε από συνέντευξη τύπου σχετικά με την πρόσφατη έφεση που είχε ασκήσει για την πρόωρη απελευθέρωση του Γιούρι Μπουντανόβ, πρώην αξιωματικού του ρωσικού στρατού, που είχε καταδικαστεί για την απαγωγή και τη δολοφονία νεαρής γυναίκας από την Τσετσενία.

Η Αναστασία Μπαμπούροβα, ανεξάρτητη δημοσιογράφος της Novaya Gazeta ήταν μαζί με τον Μαρκέλοβ και επίσης έχασε τη ζωή της στο χτύπημα αυτό.

Η Ναταλία Εστεμίροβα, ερευνήτρια – ακτιβίστρια σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και δικηγόρος, η οποία ζούσε στη Δημοκρατία της Τσετσενίας, είχε συναντήσει πολλές φορές τόσο την Πολιτόβσκαγια όσο και τον Μαρκέλοβ, καθώς όλοι ερευνούσαν εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί στην Τσετσενία και προάσπιζαν τα δικαιώματα των θυμάτων. Η ίδια αρθρογραφούσε επίσης ρεπορτάζ για τη Novaya Gazeta. Απήχθη στις 23 Ιουλίου 2009 στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, και δύο ώρες αργότερα δολοφονήθηκε στη γειτονική Ιγκουσετία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα