Ο Banksy είχε αποκαλύψει το μικρό του όνομα και δεν το κατάλαβε κανείς

Διαβάζεται σε 7'
Italy Banksy Exhibition
Έργο του Banksy Luca Bruno/AP Photo

Μία χαμένη συνέντευξη του πιο γνωστού street artist στον κόσμο επαναφέρει στη δημοσιότητα την πιο επικρατούσα θεωρία για το ποιος “κρύβεται” πίσω από τον Banksy.

Ο Banksy είναι ίσως ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης δρόμου στον κόσμο, με τα πολιτικού και κοινωνικού σχολιασμού έργα του, τα οποία είναι αμέσως αναγνωρίσιμα, να κοσμούν δρόμους, τοίχους και γέφυρες πόλεων σε όλο τον κόσμο. Όμως κανείς δεν ξέρει ποιος είναι πραγματικά ο Βρετανός γκραφιτάς.

Κατά καιρούς διάφορες θεωρίες για την πραγματική ταυτότητα του Banksy έχουν έρθει στην επικαιρότητα, χωρίς ωστόσο ποτέ να έχει αποκαλυφθεί το πρόσωπό του.

Όπως φαίνεται όμως, μία συνέντευξη του καλλιτέχνη πριν 20 χρόνια στο BBC θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους, αφού ο ίδιος φαίνεται να αποκαλύπτει το μικρό του όνομα.

Στην ηχογράφηση του 2003, ο δημοσιογράφος του BBC Nigel Wrench τον ρωτά αν τον λένε “Robert Banks” και ο καλλιτέχνης δίνει την απάντηση: “Με λένε Ρόμπι“.

Έργο του Banksy Nasser Nasser/AP Photo

Στην ίδια συνέντευξη, την οποία μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη στο “The Banksy Story” του Radio 4, ο Banksy συγκρίνει την προσέγγισή του στην τέχνη, με το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων.

“Είναι γρήγορη”, λέει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης με καταγωγή από το Μπρίστολ, προσθέτοντας: “Θέλω να το τελειώσω και να το ξεσκονίσω”.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του καλλιτέχνη, ο οποίος συχνά περιγράφεται από τον Τύπο ως “μυστηριώδης” και “μυστικοπαθής“, στην οποία ο 20χρονος τότε καλλιτέχνης μιλά στον καλλιτεχνικό ανταποκριτή του BBC, το καλοκαίρι του 2003 με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Turf War στο ανατολικό Λονδίνο. Ένα μέρος της συνέντευξης είχε παρουσιαστεί στην εκπομπή PM του BBC, ωστόσο, αρκετό από το υλικό έμεινε στο συρτάρι για χρόνια.

Η πραγματική ταυτότητα του Banksy δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ, αλλά η συνέντευξη δίνει στους θαυμαστές του μια σπάνια ευκαιρία να ακούσουν τη φωνή του και επαναφέρει στο προσκήνιο τη θεωρία σύμφωνα με την οποία, πίσω από την υπογραφή του διάσημου street artist, κρύβεται ο 3D και κατά κόσμον Robert Del Naja των Massive Attack.

Μεταξύ άλλων, ο Banksy ακούγεται να υπερασπίζεται την τέχνη του αντιδρώντας στα σχόλια περί βανδαλισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν είμαι εδώ για να απολογηθώ γι’ αυτό. Είναι ένας πιο γρήγορος τρόπος για να καταλάβει κανείς την άποψή σου, σωστά; Με τον ίδιο τρόπο που η μητέρα μου μαγείρευε κάθε Κυριακή και έλεγε ότι ‘χρειάζονται ώρες για να το φτιάξεις, αλλά λίγα λεπτά για να το φας’. Και αυτές τις μέρες τρώει γεύματα από το μικροκυμάτων και φαίνεται πολύ πιο ευτυχισμένη. Πραγματικά, ακολουθώ αυτή την προσέγγιση στην τέχνη. Το ‘ψεκάστε, σκουπίστε'”.

Έργο του Banksy Shelley Acoca/AP Photo

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει πως πίσω από τον Banksy “κρύβεται” ο Robert Del Naja των Massive Attack.

Το 2016 ο δημοσιογράφος Craig Williams του NPR ανέφερε πως ο καλλιτέχνης είναι ο Del Naja. Ο ισχυρισμός του βασίζεται στο ότι, σύμφωνα με την έρευνα του, τα έργα του Banksy σε διάφορες πόλεις σε αρκετές περιπτώσεις συμπίπτουν χρονικά με εμφανίσεις των Massive Attack στην ίδια περιοχή. Ο Del Naja απαντώντας σε αυτό σε συνέντευξη του είχε πει πως “είναι πράγματι μια ωραία θεωρία. Μακάρι να ήταν και αλήθεια, αλλά δεν είναι”.

Όπως ανέφερε ο Williams έξι τοιχογραφίες του Banksy εμφανίστηκαν στο Σαν Φρανσίσκο την πρώτη Μαΐου του 2010, δύο ημέρες μετά το διπλό show που έδωσε στην πόλη η μπάντα.

Έργο του Banksy Andrew Kravchenko/AP Photo

Ποιος είναι ο Robert Del Naja

Ο Robert Del Naja γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1965 στο Μπράιτον και είνα γνωστός και ως 3D.

Η μητέρα του είναι Αγγλίδα και ο πατέρας του Ιταλός. Μετακόμισαν στο Μπρίστολ, στο Σεντ Άντριους το 1966. Ο Robert Del Naja αναδείχθηκε ως καλλιτέχνης γκράφιτι και μέλος της κολεκτίβας του Μπρίστολ Wild Bunch, και αργότερα ως ιδρυτικό μέλος και μοναδικό σταθερό μέλος του συγκροτήματος Massive Attack.

Το 2009 έλαβε το βραβείο Ivor Novello της Βρετανικής Ακαδημίας για την Εξαιρετική Συμβολή στη Βρετανική Μουσική.

Ο Del Naja ήταν καλλιτέχνης γκράφιτι πριν γίνει παραγωγός και τραγουδιστής, και εμφανίστηκε το 1987 στο βιβλίο Spraycan Art των Henry Chalfant και James Prigoff και το 1988 στην ταινία Bombin’, σε σκηνοθεσία Dick Fontaine, μαζί με τον συνάδελφό του καλλιτέχνη και μελλοντικό πρωτοπόρο του drum and bass, Goldie.

Θεωρείται ο πρώτος καλλιτέχνης γκράφιτι στο Μπρίστολ και πρωτοπόρος του κινήματος stencil graffiti και ένας από αυτούς που έφεραν την κουλτούρα του χιπ χοπ και του γκράφιτι από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Μπρίστολ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Σε συνέντευξή του το 2010, ο Del Naja δήλωσε: “Η ζωγραφική είναι δύσκολη για μένα επειδή έχω αχρωματοψία. Παλιότερα, έπρεπε να βάζω ετικέτες στα σπρέι μου με το χρώμα που είχαν γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω. Είναι σαν τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα: [οι άνθρωποι] μου λένε ότι είναι σπουδαία, και εγώ προσποιούμαι ότι αυτό σκόπευα να κάνω”.

Έργο του Banksy Alastair Grant/AP Photo

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα