Ο διχασμός στη Βενεζουέλα “σπάει” στα δύο την Λατινική Αμερική

Ο διχασμός στη Βενεζουέλα “σπάει” στα δύο την Λατινική Αμερική
Στα άκρα οι σχέσεις Βενεζουέλας-ΗΠΑ AP

Στρατόπεδο επιλέγουν οι λατινοαμερικανικές χώρες με Κούβα και Βολιβία να επιμένουν στην στήριξη Μαδούρο, την στιγμή που σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας, ο στρατός δεν αναγνωρίζει την ηγεσία του Γκουαϊδό.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Βενεζουέλα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό να αυτοανακηρύσσεται μεταβατικός Πρόεδρος με την στήριξη των ΗΠΑ και των Νικολάς Μαδούρο να διακόπτει κάθε διπλωματικό δεσμό με την βορειοαμερικανική χώρα, έχει διχάσει την “μικρή Βενετία” της Νοτίου Αμερικής.

Όμως ο διχασμός έχει ξεπεράσει τα σύνορα, και όπως συμβαίνει συνήθως, έχει επηρεάσει το σύνολο της Λατινικής Αμερικής.

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παντρίνο με ανάρτηση στο twitter δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποκηρύσσουν κάθε πρόεδρο ο οποίος αυτοαναγορεύεται ή επιβάλλεται από “σκοτεινά συμφέροντα”.

“Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας”, ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.

Νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Κούβα και Βολιβία υπέρ Μαδούρο

Η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε την Τετάρτη τη “σθεναρή υποστήριξή” της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, μετά την απόφαση του Χουάν Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος.

Οι Κουβανοί εκφράζουν “υποστήριξη και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο μπροστά στις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες να δυσφημιστεί και να αποσταθεροποιηθεί η μπολιβαριανή επανάσταση”, ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες είχε επίσης εκφράσει τη “σθεναρή υποστήριξη” της Αβάνας στον Μαδούρο, σύμμαχο της Κούβας, βλέποντας στην ανακοίνωση του Γκουαϊδό μια “απόπειρα πραξικοπήματος” στη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Βενεζουέλα “σε αυτές τις ώρες αποφασιστικής σημασίας, που τα νύχια του ιμπεριαλισμού προσπαθούν ξανά να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και στην αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής”, προσθέτοντας ότι “δεν θα γίνουμε ποτέ η πίσω αυλή των ΗΠΑ”.

Ομάδα της Λίμας: Σχεδόν όλοι με τον Γκουαϊδό

Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ομάδας της Λίμας, ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, ανέφεραν την Τετάρτη ότι τάσσονται υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.

Ανακοίνωση της Ομάδας της Λίμας αναφέρει ότι τα 11 από τα 14 κράτη-μέλη της Ομάδας της Λίμας (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) τάσσονται υπέρ της έναρξης μιας διαδικασίας δημοκρατικής μετάβασης στη Βενεζουέλα “προκειμένου να διεξαχθούν νέες εκλογές το συντομότερο”.

Το Μεξικό, το οποίο συνεχίζει να θεωρεί νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Νικολάς Μαδούρο, δεν υπέγραψε την ανακοίνωση αυτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα