Ο δήμαρχος της Οζάκα προτιμά τους άνδρες για το σούπερ μάρκετ - Θύελλα αντιδράσεων

Επικρίσεις δέχεται ο δήμαρχος της Οζάκα για τα σχόλιά του σχετικά με τον τρόπο που ψωνίζουν οι γυναίκες. (AP Photo/Gregory Bull)
Επικρίσεις δέχεται ο δήμαρχος της Οζάκα για τα σχόλιά του σχετικά με τον τρόπο που ψωνίζουν οι γυναίκες ASSOCIATED PRESS

Στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων βρίσκεται ο δήμαρχος της Οζάκα, που υποστήριξε πως εν καιρώ πανδημίας οι άνδρες πρέπει να κάνουν τα ψώνια γιατί καθυστερούν λιγότερο από τις γυναίκες.

Ο δήμαρχος της Οζάκα, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ιαπωνίας, βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αφού δήλωσε ότι στη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού θα ήταν καλύτερο να κάνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ οι άνδρες, καθώς οι γυναίκες είναι αναποφάσιστες και καθυστερούν.

Μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία νωρίτερα αυτό τον μήνα εξαιτίας της covid-19, οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να πηγαίνουν για ψώνια στο σούπερ μάρκετ πιο σπάνια προκειμένου να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές.

ADVERTISING

Με σχεδόν 1.500 κρούσματα, η Οζάκα και η γύρω περιφέρεια είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα περιοχή στην Ιαπωνία μετά το Τόκιο σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος της Οζάκα, Ισίρο Ματσούι, εκτίμησε χθες Πέμπτη ότι οι άνδρες θα πρέπει να κάνουν τα ψώνια αυτή την περίοδο, διότι “οι γυναίκες κάνουν πολλή ώρα όταν κοιτούν τα προϊόντα και διστάζουν μεταξύ του ενός ή του άλλου”.

Αντίθετα “οι άνδρες επικεντρώνονται στα αντικείμενα που πρέπει να αγοράσουν και τα αγοράζουν, οπότε πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο αν έκαναν εκείνοι τα ψώνια προκειμένου να αποφευχθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι κοινωνικές επαφές”, πρόσθεσε.

Ο Ματσούι παραδέχθηκε ότι η άποψή του αυτή ίσως μοιάζει απαρχαιωμένη, αλλά προέρχεται από την εμπειρία του από τη δική του οικογένεια. Σήμερα όμως οι αντιδράσεις είναι πολλές στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με έναν χρήστη του Twitter να σχολιάζει ότι οι δηλώσεις του Ματσούι είναι “γεμάτες προκαταλήψεις για τις γυναίκες”.

“Η Ιαπωνία είναι μία χώρα στην οποία αυτές οι λέξεις μπορούν να εκστομιστούν από έναν δήμαρχο. Λυπηρό”, αντέδρασε ένας άλλος. Ένας τρίτος χρήστης σχολίασε ότι ο δήμαρχος της Οζάκα κάνει λάθος και ότι οι άνδρες κάνουν περισσότερη ώρα να ψωνίσουν. “Οι γυναίκες αποφασίζουν πιο γρήγορα”, εκτίμησε, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βρει τους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ όπου βρίσκονται τα πράγματα που θέλει.

Παρόλα αυτά υπήρξαν και κάποιοι που συμφώνησαν με τον Ματσούι. “Είναι αλήθεια. Οι ηλικιωμένες γυναίκες κυρίως φλυαρούν αντί να ασχολούνται με τα ψώνια”, έγραψε κάποιος. Η ιαπωνική κοινωνία διατηρεί μια πολύ συντηρητική άποψη για τον ρόλο των ανδρών και των γυναικών, με αυτές να θεωρούνται κυρίως υπεύθυνες για το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών, ακόμη και όταν εργάζονται οι ίδιες.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιαπωνία, Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network