Ο "Έφιππος Πολεμιστής" στήθηκε στα Σκόπια

Ο "Έφιππος Πολεμιστής" στήθηκε στα Σκόπια

Στήθηκε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Κάλεσμα από ΕΕ και ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικές για την Ελλάδα (Vid)

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Έφιππου Πολεμιστή όπως το αποκαλούν επισήμως οι αρχές της ΠΓΔΜ, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνας έχει αντιδράσει σε αυτήν την κίνηση της ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντάς την "γραφική ενέργεια που παραβιάζει το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας".

Η συναρμολόγηση του αγάλματος ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και αρχικά από τον περιφερειακό δήμο των Σκοπίων "Κέντρο" ανακοίνωσαν ότι η τοποθέτηση θα γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, τη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συναρμολόγησης και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, αναμένεται να αναγερθεί σήμερα, με γερανούς, στην τσιμεντένια βάση που κατασκευάστηκε στην πλατεία των Σκοπίων.

Στη διάρκεια της περασμένης ημέρας αρκετοί περαστικοί αντίκρισαν το τεράστιο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου πεσμένο στην πλατεία των Σκοπίων.

Τα αποκαλυπτήρια της όλης κατασκευής του αγάλματος, σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ και συμπλήρωσης 20 χρόνων της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ.

Μέχρι τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σιντριβανιού το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της βάσης του αγάλματος και η τοποθέτηση οκτώ λεόντων και οκτώ αρχαίων πολεμιστών της μακεδονικής φάλαγγας, κυκλικά του σιντριβανιού.

Το ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, αγγίζει τα 13 μέτρα και η συναρμολόγηση του έγινε από εξειδικευμένες τεχνίτες του εργαστηρίου "Φερντινάντο Μαρινέλι" από την Φλωρεντία της Ιταλίας στο οποίο χυτεύθηκε το άγαλμα.

Η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί το άγαλμα έχει ύψος 10 μέτρα. Συνολικά η κατασκευή θα έχει ύψος 23 μέτρα, με τη δαπάνη για το όλο έργο να ανέρχεται στα 9,4 εκατομμύρια ευρώ.

Το άγαλμα και η επιχάλκωση του κόστισαν 5,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περίπου 4,1 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για την κατασκευή της βάσης του αγάλματος και του σιντριβανιού το οποίο αποτελεί συνοδευτικό τμήμα της κατασκευής.

Το άγαλμα εντάσσεται στο σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πόλης «Σκόπια 2014», το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Με αφορμή τις αναγγελίες για την τοποθέτηση του Μ. Αλεξάνδρου στην πλατεία των Σκοπίων, τόσο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Επίτροπος Στέφαν Φούλε, όσο και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, κάλεσαν, τις προηγούμενες ημέρες, την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποφύγει ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικές από την μεριά της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, στήθηκε και το άγαλμα του Φιλίππου Β', που βρισκόταν σε αποθήκη εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, το χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου Β' στήθηκε νωρίς το πρωί στην κεντρική πλατεία στο Μοναστήρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στήνουν άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου οι Σκοπιανοί

SHARE:

24Media Network