Ισραήλ σε Ερντογάν: “Θα έπρεπε να ντρέπεσαι”

Διαβάζεται σε 3'
Ο Ισμαήλ Χανίγια και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ισμαήλ Χανίγια και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Associated Press

Νέο επεισόδιο στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, με τον ΥΠΕΞ του εβραϊκού κράτους να επιτίθεται στον Ερντογάν για τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή του να δημοσιοποιήσει την τελευταία του συνάντηση με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Ο Ισραέλ Κατζ μοιράστηκε στο Χ μια φωτογραφία που έδειχνε τον Ερντογάν να σφίγγει τα χέρια με τον Ισμαήλ Χανίγιε σε προεδρικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, το Σαββατοκύριακο, γράφοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «θα έπρεπε να ντρέπεται».

«Η Μουσουλμανική Αδελφότητα: βιασμοί, δολοφονίες, βεβήλωση πτωμάτων και κάψιμο μωρών. Ερντογάν, ντροπή σου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Χανίγιε, παρουσία Τούρκων υπουργών καθώς και του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, Σαμέχ Σούκρι, προκειμένου να να συζητήσουν για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων σε ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία.

Ο Ερντογάν και ο Σούκρι εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την ανησυχία τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι οι πρόσφατες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θα μπορούσαν να αποσπάσουν τη διεθνή προσοχή από τα δεινά στη Γάζα, όπου 34.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί ραγδαία καθώς συνεχίζεται η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Η Άγκυρα επέλεξε πρόσφατα να απαγορεύσει την εξαγωγή 54 προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων του αλουμινίου και του τσιμέντου, στο Ισραήλ μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ένας στολίσκος τριών πλοίων που μεταφέρει εκατοντάδες ακτιβιστές, δημοσιογράφους και ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται να αναχωρήσει από τα τουρκικά ύδατα τις επόμενες ημέρες και να πλεύσει προς τη Γάζα, επαναλαμβάνοντας μια επιχείρηση, αντίστοιχη με αυτή του 2010. Τότε, Ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν στα σκάφη σε διεθνή ύδατα και πυροβόλησαν εννέα από τους ακτιβιστές, προκαλώντας μια πολυετή ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.

Το Σάββατο, μάλιστα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει μια μέρα το τίμημα για την καταπίεση των Παλαιστινίων, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μιλά για τις σφαγές στη Γάζας σε όλα τα φόρα και ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο αποτελεί το κλειδί για την περιφερειακή ειρήνη και για την εγκαθίδρυση μόνιμης ηρεμίας στην περιοχή.

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες έγιναν με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής καρπούς, αν δεν έχουν καταρρεύσει πλήρως. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ντόχα επανεκτιμά τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή, προσθέτοντας ότι ορισμένοι χρησιμοποίησαν τις συνομιλίες για «στενά πολιτικά συμφέροντα» και έκαναν «καταστροφικές» δηλώσεις για το Κατάρ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει οριστεί ημερομηνία για χερσαία εισβολή στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, εγείροντας ανησυχία για τους περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Σε μια σπάνια συνέντευξη στα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Anadolu, ο Χανίγια κάλεσε «τους αδελφούς μας στην Αίγυπτο, τους αδελφούς μας στην Τουρκία, τους αδελφούς μας στο Κατάρ ως μεσολαβητές και τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για να περιορίσουν την [ισραηλινή] επιθετικότητα και να αποτρέψουν την επιχείρηση στη Ράφα», ζητώντας παράλληλα την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα