Τυφώνας Ίρμα: Τα πρώτα θύματα στη Φλόριντα. Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τάμπα

Τυφώνας Ίρμα: Τα πρώτα θύματα στη Φλόριντα. Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τάμπα

Στις αμερικανικές ακτές μαίνεται η Ίρμα, που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3 αλλά παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη. Τουλάχιστον 3 νεκροί στη Φλόριντα. Στους τέσσερις οι νεκροί στο ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου. Συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή που ο κυκλώνας 'χτύπησε' το Μαϊάμι

Τα πρώτα θύματα μετρά η Φλόριντα που σαρώνεται τις τελευταίες ώρες από τον τυφώνα Ίρμα. Έχοντας αφήσει πίσω του 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στην Καραϊβική καθώς και εκτεταμένες υλικές ζημιές στην κεντρική και ανατολική Κούβα, ο καταστροφικός κυκλώνας Ίρμα ξεσπά από τα ξημερώματα της Κυριακής τη μανία του στις ακτές της Φλόριντα, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα υψηλότερη από 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Στο νότιο και δυτικό τμήμα της πολιτείας, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που φαίνεται πως προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Μια αστυνομικός σκοτώθηκε σε μετωπική σύγκρουση οχημάτων κοντά στην πόλη Σεϊρασότα, στο δυτικό τμήμα της Φλόριντα. Στο δυστύχημα σκοτώθηκε επίσης και ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, όπως επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σερίφης της πολιτείας του Χάρντεϊ, ο Άρνολντ Λάνιερ. Ένας οδηγός σκοτώθηκε επίσης στο Κι Ουέστ, στο αρχιπέλαγος Κις.

Το βράδυ της Κυριακής ο τυφώνας αποδυναμώθηκε στην κατηγορία 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς μετακινείται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Φλόριντα, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα σχεδόν 200 χλμ/ω.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην πόλη Τάμπα

Το «μάτι» του γιγαντιαίου κυκλώνα σάρωσε τις δυτικές ακτές της Φλόριντα, στο νότιο τμήμα της παράκτιας πόλης Ναπλς, έγινε γνωστό από το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Το «μάτι» του κυκλώνα, που έχει υποβαθμιστεί σε κατηγορίας 3, έφθασε στο Μάρκο Άιλαντ στις 22.35 ώρα Ελλάδας (15.35 τοπική ώρα) συνοδευόμενο από ανέμους που πνέουν σε ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το NHC.

Στην Τάμπα, ο δήμαρχος της πόλης επέβαλε επ’ αόριστον απαγόρευση κυκλοφορίας αρχής γενομένης από τις 18.00 τοπική ώρα σήμερα, καθώς προσεγγίζει ο κυκλώνας.

Στις 21.00 ώρα Ελλάδας, η Ίρμα βρισκόταν σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια του Ναπλς, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα. Μετακινείται βόρεια με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το NHC.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Φλόριντα “πολύ σύντομα”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί «πολύ σύντομα» στη Φλόριντα, που βρίσκεται στο έλεος του κυκλώνα Ίρμα.

«Ελπίζω ότι δεν θα βρεθούν πάρα πολλοί άνθρωποι στην πορεία του (…). Προσπαθήσαμε να προειδοποιήσουμε όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι πολίτες έφυγαν» δήλωσε ο πρόεδρος μόλις αφίχθη στον Λευκό Οίκο, αφού πέρασε το Σαββατοκύριακο στην προεδρική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου ενημερωνόταν αδιαλείπτως για την εξέλιξη της κατάστασης στη Φλόριντα.

Νωρίτερα, ισχυροί άνεμοι έπληξαν το Κι Γουέστ. Η στάθμη των υδάτων ανέβηκε τουλάχιστον 50 εκ. πάνω από το κανονικό. Στο Μαϊάμι επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 19.00. Περίπου 280.000 καταναλωτές στην Φλόριντα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Οι 29.000 από αυτούς βρίσκονται στα νησιά Κις.


Η Ίρμα “χτυπά το Κι Γουέστ:


Σε επιφυλακή για τον κυκλώνα έχουν τεθεί ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Τζόρτζια, ανάμεσα τους και η Ατλάντα.

Σημειώνεται ότι η Ίρμα που άφησε τουλάχιστον 25 νεκρούς στην Καραϊβική, θεωρούνταν ότι θα μπορούσε να απειλήσει ζωές και στη Φλόριντα και να προκαλέσει φυσική καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, αποδυναμώθηκε καθώς περνούσε από την Κούβα και ενισχύθηκε και πάλι στη συνέχεια.


Hurricane Specialist Robbie Berg, left, and Ed Rappaport, right, the acting director of the National Hurricane Center, participate in a coordinating conference call for a Hurricane Irma forecast package Saturday, Sept. 9, 2017, at the hurricane center in Miami. (AP Photo/Andy Newman) AP

Recently planted palm trees lie strewn across the road as Hurricane Irma passes by, Sunday, Sept. 10, 2017, in Miami Beach, Fla. (AP Photo/Wilfredo Lee) AP

 

Εντολή εκκένωσης σε 6 εκατ. κατοίκους

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 6 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα κλήθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χθες, Σάββατο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της αμερικανικής πολιτείας, που δέχεται αυτές τις ώρες τη μανία του σφοδρού κυκλώνα.

Αυτή η καταιγίδα θα σας σκοτώσει αν δεν φύγετε από το δρόμο της

Οι υπηρεσίες διάσωσης της Φλόριντας (Division of Emergency Management) «εκτιμούν ότι 6,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντας έλαβαν εντολή εκκένωσης», έναντι 5,6 εκατομμυρίων το βράδυ της Παρασκευής. όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κυβερνήτη.

A car rides in the shoulder to pass other cars in evacuation traffic on I-75 N, near Brooksville, Fla., in advance of Hurricane Irma, Saturday, Sept, 9, 2017. (AP Photo/Gerald Herbert) AP

Περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι έσπευσαν στα περίπου 320 καταφύγια που έχουν ανοίξει οι αρχές σε ολόκληρη την Φλόριντα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν λάβει από μόνοι τους μέτρα προφύλαξης, πριν από την προβλεπόμενη άφιξη της Ίρμα τα ξημερώματα της Κυριακής.

© Twitter - @ MikeTheiss

 

Οι δραματικές προειδοποιήσεις των αμερικανικών αρχών για τους κατοίκους του Μαϊάμι και των ευρύτερων περιοχών της Φλόριντα, αλλά και της Τζόρτζια με τις οποίες ζητείται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ενόψει της επέλασης της Ίρμα ήταν συνεχείς. «Αυτή η καταιγίδα θα σας σκοτώσει αν δεν φύγετε από το δρόμο της» προειδοποίησε μετεωρολόγος της ΝHC.

«Αν σας δόθηκε εντολή να φύγετε, πρέπει να φύγετε τώρα. Όχι απόψε, όχι σε μια ώρα. Πρέπει να φύγετε τώρα» ανέφερε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σκοτ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της μαζικής εκκένωσης, οι αρχές συλλαμβάνουν τους αστέγους για να τους απομακρύνουν από τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Palm trees blow in the wind as the effects of Hurricane Irma are felt along Miami Beach, Fla., Saturday, Sept. 9, 2017. (AP Photo/David Goldman) AP

Τουλάχιστον 4 οι νεκροί από τον κυκλώνα στο ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ίρμα στο ολλανδικό τμήμα της νήσου του Αγίου Μαρτίνου αυξήθηκε σε τουλάχιστον τέσσερις.

Σε μια πρώτη εκτίμηση την Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι από τον κυκλώνα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν, οι 11 εξ αυτών σοβαρά.

Συνεχίζει να επηρεάζει την Κούβα

Ως το απόγευμα της Κυριακής η Αβάνα και οι γειτονικές επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα, στο δυτικό τμήμα της Κούβας, αναμένεται να συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες του κυκλώνα, κυρίως πλημμυρίδα και κύματα ύψους ακόμη και οκτώ μέτρων. Η Πολιτική Προστασία της Κούβας έχει θέσει τις τρεις επαρχίες σε κατάσταση συναγερμού.

Strong waves brought by Hurricane Irma hit the Malecon seawall in Havana, Cuba, late Saturday, Sept. 9, 2017. (AP Photo/Ramon Espinosa) AP

 

Ο κυκλώνας Ίρμα ήταν ο πρώτος κυκλώνας τόσο μεγάλης ισχύος το μάτι του οποίου έπληξε άμεσα το νησί από το 1932. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, προκάλεσε «σοβαρές» υλικές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα τις τελευταίες 24 ώρες, ειδικά στα κάγιος, τα τουριστικά νησάκια, που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου.

In this geocolor GOES-16 satellite image taken Saturday, Sept. 9, 2017, at 18:30 UTC (2:30 p.m. EDT), the eye of Hurricane Irma moves northwest just off the coast of Cuba and south of Florida. The National Hurricane Center says it's looking more likely that the eye of powerful Hurricane Irma will strike the Florida Keys starting Sunday. (NOAA via AP) AP

Waves crash over a seawall at the mouth of the Miami River from Biscayne Bay, Fla., as Hurricane Irma passes by, Sunday, Sept. 10, 2017, in Miami. (AP Photo/Wilfredo Lee) AP

 

Αν και ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές, επίσημα δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος στη νήσο.

Residents walk near downed power lines felled by Hurricane Irma, in Caibarien, Cuba, Saturday, Sept. 9, 2017. There were no reports of deaths or injuries after heavy rain and winds from Irma lashed northeastern Cuba. Seawater surged three blocks inland in Caibarien. (AP Photo/Desmond Boylan) AP

Εικόνες αποκάλυψης στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπου έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ξεριζωμένα δέντρα, κατεστραμμένα σπίτια, διαλυμένες στέγες και αυτοκίνητα. Το νησί Τορτόλα, μια μέρα μετά τον φονικό τυφώνα είναι ρημαγμένο.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε βοήθεια 55 εκατ. δολαρίων.

Δείτε το βίντεο του CNNi με εναέριες λήψεις του τοπίου που άφησε πίσω του ο κυκλώνας:

Residents assess the damage after the passage of Hurricane Irma in Marigot, on the island of St. Martin, Saturday, Sept. 9, 2017. The island is divided between French Saint-Martin and Dutch Sint Maarten. (AP Photo/Amandine Ascensio) AP

Εξασθενεί ο κυκλώνας Χοσέ

Στο μεταξύ, ο κυκλώνας Χοσέ θα απομακρυνθεί από τις βόρειες Υπήνεμες Νήσους της Καραϊβικής κατά τη διάρκεια της νύχτας και σταδιακά θα αρχίσει να εξασθενεί αργότερα σήμερα, Κυριακή, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

Στις 0.00 (ώρα Ελλάδας), ο Χοσέ απείχε 135 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά των βόρειων Υπήνεμων Νησιών με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 230 χλμ. ανά ώρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια διακύμανση στην ένταση του φαινομένου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφίες: AP/Wilfredo Lee, Desmond Boylan, Gerald Herbert. Twitter)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα