Ο Γερμανός υπ. Υγείας παραδέχθηκε για πρώτη φορά τις “ελάχιστες αναπηρίες από τα εμβόλια”, και τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών

Ο Γερμανός υπ. Υγείας παραδέχθηκε για πρώτη φορά τις “ελάχιστες αναπηρίες από τα εμβόλια”, και τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών

Τα μέτρα για την πανδημία μπορεί να τελειώνουν, ωστόσο οι παρενέργειες από τη Long Covid και σε μικρότερο βαθμό από τους εμβολιασμούς, είναι ακόμη μαζί μας. Πρώτη δημόσια παραδοχή από τον Γερμανό υπουργό Υγείας που επανέλαβε όμως πως τα οφέλη είναι συντριπτικά περισσότερα.

Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας Karl Lauterbach παραδέχτηκε δημοσίως για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις σοβαρές παρενέργειες και αναπηρίες που αποδίδονται στα εμβόλια κατά της Covid-19, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που έχει συζητηθεί.

Μιλώντας στο ZDF Heute Journal ο Lauterbach είπε πως η κυβέρνηση παραδέχεται πως ορισμένοι πολίτες ζουν πλέον με “βαριές αναπηρίες και μόνιμους τραυματισμούς” εξαιτίας των εμβολιασμών, τόνισε ωστόσο πως η αναλογία είναι πολύ μικρή και τα οφέλη πολλά περισσότερα έναντι του όποιου ρίσκου. Δήλωσε πως τα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν απέναντι στη βαριά νόσηση και τη Long-Post Covid, ενώ παραδέχθηκε πως οι φαρμακευτικές έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη μέσα στην πανδημία, επωφελούμενες και από τις συμφωνίες με τα κράτη-μέλη οι οποίες τις απαλλάσσουν από πιθανές αποζημιώσεις.

Σε μια συνέντευξη που μόνο ως “εύκολη” δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, απάντησε και για το επίμαχο tweet που είχε κάνει προκαλώντας αντιδράσεις, τότε που έλεγε πως από τα εμβόλια “δεν υπάρχει απολύτως καμία παρενέργεια”.

Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν βίντεο ανθρώπων που έχουν αναγνωριστεί ως “θύματα” των εμβολιασμών και η ζωή τους έχει γίνει πολύ δύσκολη, ως προς τη λειτουργικότητά τους σε καθημερινό επίπεδο.

Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις σοβαρών αναπηριών που έχουν σημειωθεί και αναγνωρίστηκαν ως αποτέλεσμα εμβολιασμου, ο Σοσιαλδημοκράτης Ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, απάντησε:

Αυτές οι ατυχείς περιπτώσεις είναι αποκαρδιωτικές, θέλω να πω πως σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από τα εμβόλια. Υποφέρουν από σοβαρές παρενέργειες, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι μόνιμες. Αυτό που κάνουμε σε επίπεδο θεσμικό είναι πως καλύπτουμε τις αποθεραπείες που χρειάζονται. Το πρόβλημα είναι πως ακόμη δεν έχουμε τα φάρμακα που ανταποκρίνονται στις θεραπείες, οι έρευνες “τρέχουν” αυτό το διάστημα. Οπότε αντιλαμβάνομαι γιατί οι άνθρωποι δικαίως διαμαρτύρονται. Σε καμία περίπτωση δεν χαιρόμαστε, δεν θέλω να δώσω αυτή την εντύπωση. Πρέπει να επιταχύνουμε στην αναγνώριση των σοβαρών παρενεργειών των εμβολίων που σημειώνονται, και σταδιακά καταλαβαίνουμε καλύτερα την όλη κατάσταση. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να σημειώσω πως βάσει των τελευταίων στοιχείων που έχουμε, ο κίνδυνος από τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά σπάνιος. Οι ενδείξεις που έχουμε είναι για λιγότερο από μία περίπτωση σοβαρής παρενέργειας, στους 10.000 εμβολιασμούς. Πρακτικά η εικόνα που έχουμε για τους τραυματισμούς από τα εμβόλια γίνεται πιο καθαρή, όλο και περισσότερο και έτσι θα μπορούμε να ταυτοποιούμε καλύτερα όσους έχουν επηρεαστεί από τις δόσεις που έχουν λάβει, ώστε να βοηθήσουμε πιο γρήγορα.

Ερωτηθείς για το περιβόητο tweet που είχε κάνει ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή παρενέργεια από τα εμβόλια, ο Καρλ Λάουτερμπαχ απάντησε σχετικά:

Πράγματι αυτή η διατύπωση που είχα κάνει ήταν μια υπερβολή. Ωστόσο δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μου. Σε πολλαπλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν το tweet, είχα μιλήσει για πιθανές επιπλοκές. Τα ποσοστά επιπλοκών και κινδύνου παραμένουν σχετικά σταθερά από τότε (εννοεί το 2021) και αυτά τα εμβόλια έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλο τον πλανήτη. Η αναλογία είναι 1:10.000. Η αλήθεια είναι πως τα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο για long Covid, η οποία long Covid έχει παρόμοιες επιπλοκές με το post-vax syndrome στο οποίο αναφερόμαστε. Άρα, τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι πολλά περισσότερα από το ρίσκο.

Απαντώντας σχετικά με την υπόθεση πρώτης μήνυσης από πολίτη της Γερμανίας εναντίον της BionTech, ο Γερμανός υπουργός Υγείας είπε πως η χώρα του παρέχει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις και πως αυτή τη στιγμή εργάζεται πιο εντατικά για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της long Covid που πλήττει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, όπως επίσης και για την αντιμετώπιση του post-vax syndrome. Επανέλαβε δε, πως οι δύο αυτές καταστάσεις, φέρουν πολλές ομοιότητες.

“Αυτή τη στιγμή συζητάμε με την Επιτροπή προϋπολογισμού γιατί θέλουμε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί όσο το συντομότερο. Διαπραγματευόμαστε για το μπάτζετ της επιχορήγησης αυτή τη στιγμή. Είναι καθήκον μας να προχωρήσουμε αυτά τα σχέδια”.

Απαντώντας στην κριτική για τις συμβάσεις της χώρας με τις φαρμακευτικές και τις εξαιρέσεις σχετικά με πιθανές αποζημιώσεις τις οποίες τελικά αποπληρώνει το γερμανικό κράτος, ο υπουργός δήλωσε πως τον καιρό των υπογραφών των συμβάσεων, δεν είχε αναλάβει ακόμη το υπουργείο. “Αντιλαμβάνομαι πως έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί. Έτσι το κράτος, ανέλαβε όλη την ευθύνη. Κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν το σωστό, η ευθύνη να περνάει στην Πολιτεία. Θα ήταν θετικό αν οι φαρμακοβιομηχανίες μπορούσαν να συνεισφέρουν εθελοντικά σε ένα κοινό Ταμείο για την έρευνα. Αυτό, γιατί τα κέρδη τους ήταν ιλιγγιώδη. Άρα θα ήταν κάτι παραπάνω από μια κίνηση καλής θέλησης, αλλά κάτι που θα έπρεπε να το αναμένουμε. Το βασικό, επαναλαμβάνω, είναι να μπορούμε πιο εύκολα να ταυτοποιούμε τις περιπτώσεις βλάβης από εμβόλιο για να μην περιμένουν οι άνθρωποι πολύ καιρό, μέχρι να λάβουν βοήθεια”.

Παρακάτω η συνέντευξη την οποία μπορείτε να δείτε και με αγγλικούς υπότιτλους:

Μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου της τρέχουσας χρονιάς, στη Γερμανία είχαν εγκριθεί 253 αιτήσεις αποζημίωσης λόγω σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Αναλογικά με τον αριθμό των χορηγούμενων δόσεων, οι αιτήσεις για την αναγνώριση της βλάβης του εμβολίου είναι σπάνιες, ωστόσο όπως σημείωνε το Der Spiegel μόνο ένα μέρος των αιτήσεων εγκρίνεται, κάτι που σχετίζεται με όσα είπε και ο υπουργός Υγείας περί αναγνώρισης των όποιων βλαβών.

Θυμίζουμε πως οι φαρμακευτικές εταιρείες σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν λάβει πλήρη ασυλία από ποινικές και αστικές ευθύνες από τυχόν παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού, από την πρώτη στιγμή της έγκρισής τους.

Στην Ελλάδα, το ΣτΕ έχει αποφανθεί, με την απόφαση του Α΄ τμήματός του (622 του 2021), ότι ο πολίτης που έχει υποστεί βλάβη της υγείας του από εμβόλιο μπορεί να ζητήσει υλική και ηθική αποκατάσταση από το κράτος με βάση συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι: η βλάβη της υγείας πρέπει να αποδεικνύεται ότι οφείλεται στο εμβόλιο. Ο εμβολιασμός οφείλει να είναι νόμιμος και να γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το δικαίωμα για αποζημίωση, ορίζει η απόφαση του ΣτΕ, στηρίζεται στα άρθρα 4, 5 και 25 του Συντάγματος αναλογικά και με όσα θεσπίζει και ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 932).

Η υπόθεση που στάθηκε ως αφορμή για να εκδοθεί η απόφαση για τις αποζημιώσεις όσων υφίστανται βλάβη στην υγεία τους από εμβολιασμούς αφορούσε ένα κοριτσάκι, το οποίο μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο MMR ΙΙ (τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) παρουσίασε πανεγκεφαλίτιδα, σπανιότατη νόσο (1:1.000.000 δόσεις εμβολίου) ως ανεπιθύμητη παρενέργεια του εμβολίου αυτού.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα