Ο Guardian αποκαλύπτει κυβερνοεπίθεση κατά βρετανικού πυρηνικού σταθμού

Διαβάζεται σε 3'
Ο πυρηνικός σταθμός Sellafield
Ο πυρηνικός σταθμός Sellafield AP Photo/Dave Thompson

Δημοσίευμα του Guardian κάνει λόγο για χρόνια παραβίαση των συστημάτων του Sellafield, του πιο επικίνδυνου πυρηνικού σταθμού του Ηνωμένου Βασιλείου, από ξένους χάκερς.

Η πιο επικίνδυνη πυρηνική τοποθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Sellafield, έχει παραβιαστεί εδώ και χρόνια από κυβερνοομάδες που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian.

Συγκεκριμένα, ο Guardian υποστηρίζει πως οι αποκαλύψεις αυτές προέκυψαν στο πλαίσιο της Nuclear Leaks, μιας έρευνας του Guardian που διήρκεσε ένα χρόνο για την πειρατεία στον κυβερνοχώρο, τη ραδιενεργή μόλυνση και την τοξική κουλτούρα στο χώρο εργασίας στο Sellafield.

Όπως αναφέρει, οι αρχές δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς παραβιάστηκαν τα συστήματα πληροφορικής του Sellafield. Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2015, όταν οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι το κακόβουλο λογισμικό sleeper – λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία ή επίθεση σε συστήματα – είχε ενσωματωθεί στα δίκτυα υπολογιστών του Sellafield.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το κακόβουλο λογισμικό έχει εξαλειφθεί. Μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες δραστηριότητες του Sellafield, όπως η μετακίνηση ραδιενεργών αποβλήτων, η παρακολούθηση για διαρροές επικίνδυνου υλικού και ο έλεγχος για πυρκαγιές, έχουν τεθεί σε κίνδυνο.

Οι πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό ξένοι χάκερ να έχουν πρόσβαση στα υψηλότερα κλιμάκια εμπιστευτικού υλικού στην τοποθεσία, η οποία εκτείνεται σε 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα (2 τετραγωνικά μίλια) στην ακτή της Κάμπρια, και είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Το απόθεμα πλουτωνίου και τα έγγραφα έκτακτης ανάγκης

Ο σταθμός έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πλουτωνίου στον πλανήτη και είναι μια μεγάλη χωματερή για πυρηνικά απόβλητα από προγράμματα όπλων και δεκαετίες παραγωγής ατομικής ενέργειας.

Διαθέτει, επίσης, έγγραφα σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο δεχτεί ξένη επίθεση ή αντιμετωπίσει καταστροφή. Κατασκευάστηκε πριν από περισσότερα από 70 χρόνια και παλαιότερα ήταν γνωστό ως Windscale, παρήγαγε πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και έχει λάβει ραδιενεργά απόβλητα από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Σουηδίας.

Η πλήρης έκταση οποιασδήποτε απώλειας δεδομένων και οι τυχόν συνεχιζόμενοι κίνδυνοι για τα συστήματα δυσκολεύτηκαν να ποσοτικοποιηθούν λόγω της παράλειψης της διοίκησης του Sellafield να ειδοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές πυρηνικών βιομηχανιών για αρκετά χρόνια, δήλωσαν πηγές.

 

Τα προβλήματα στον κυβερνοχώρο είναι γνωστά από ανώτερα στελέχη της πυρηνικής εγκατάστασης για τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με μια έκθεση του 2012, που είδε ο Guardian, η οποία προειδοποίησε ότι υπήρχαν «κρίσιμα τρωτά σημεία ασφαλείας» που έπρεπε να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Διαπίστωσε ότι οι πόροι ασφαλείας εκείνη την εποχή «δεν ήταν επαρκείς για τον έλεγχο της εσωτερικής απειλής [από το προσωπικό], πόσω μάλλον σε μια σημαντική αύξηση της εξωτερικής απειλής».

Εκτιμάται, επίσης, ότι ο εποπτικός φορέας ετοιμάζεται να ασκήσει δίωξη σε άτομα εκεί για παραλείψεις στον κυβερνοχώρο. Η ONR επιβεβαίωσε ότι το Sellafield δεν πληροί τα πρότυπα για τον κυβερνοχώρο, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραβιάσεις ή τους ισχυρισμούς περί “συγκάλυψης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα