Ο ήρωας του Hotel Rwanda που έσωσε 1.200 ζωές, κατηγορείται για τρομοκρατία

Ο ήρωας του Hotel Rwanda που έσωσε 1.200 ζωές, κατηγορείται για τρομοκρατία
Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα κατά την βράβευσή του τον Νοέμβριο του 2005 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους AP

Η συμβολή του 66χρονου, σήμερα, επιχειρηματία, στη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας του 1994 στη Ρουάντα, αποτέλεσε το σενάριο της γνωστής ταινίας του 2004.

Με κατηγορίες για τρομοκρατία βαρύνεται στη Ρουάντα ο επιχειρηματίας, του οποίου η συμβολή στη διάσωση εκατοντάδων ζωών ενέπνευσε την ταινία του 2004 Hotel Rwanda.

Ο 66χρονος Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα ήταν ο γενικός διευθυντής ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Κιγκάλι, την πρωτεύουσα, κατά τη γενοκτονία του 1994, στην οποία περίπου 800.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η ταινία του 2004 αφηγήθηκε την ιστορία του πώς ο Ρουσεσαμπαγκίνα, ένας μεσαίας τάξης Χούτου παντρεμένος με μία Τούτσι, χρησιμοποίησε την επιρροή και τα χρήματά του για να σώσει τις ζωές περισσότερων από 1.200 ανθρώπων που βρήκαν κρυψώνα στο ξενοδοχείο Mille Collines στην πρωτεύουσα κατά τη χειρότερη από τις σφαγές.

Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων της γενοκτονίας ήταν από τη μειονότητα Τούτσι της Ρουάντα, αν και μερικοί μετριοπαθείς Χούτου βρήκαν επίσης φρικτό θάνατο.

Το θέμα, όπως αναφέρει ο Guardian, έγινε γνωστό από τις αρχές της χώρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Δευτέρα (31/08) και ενώ πριν είχε γίνει η σύλληψή του με διεθνές ένταλμα. Οι αρχές δήλωσαν ότι κρατείται σε αστυνομικό τμήμα του ΚΙγκάλι και έδωσαν ελάχιστες λεπτομέρειες για τις κατηγορίες εναντίον του.

«Ο Ρουσεσαμπαγκίνα είναι ύποπτος ότι είναι ο ιδρυτής, ηγέτης, χορηγός και μέλος βίαιων, ένοπλων, εξτρεμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων… που λειτουργούν από διάφορα μέρη στην περιοχή και στο εξωτερικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Ερευνών της χώρας.

Η ανακοίνωση αναφέρει κατηγορίες όπως τρομοκρατία, εμπρησμό, απαγωγή και “δολοφονία άοπλων, αθώων πολιτών της Ρουάντα στο έδαφος της Ρουάντα».

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα ζει στο Βέλγιο και τις ΗΠΑ, όπου έχει τιμηθεί από το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, την υψηλότερη τιμή του έθνους, από τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους το 2005.

Υπήρξε σκληρός κριτής του προέδρου της χώρας Πολ Καγκάμε και κατηγορήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές για διασυνδέσεις με ομάδες ανταρτών που εδρεύουν στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κατηγορούμενοι από αξιωματούχους για διασυνοριακές επιθέσεις.

Το 2010, ο Ρουσεσαμπαγκίνα μίλησε ενάντια στη φυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Βίκτορ Ινγκαμπίρε και πριν από τέσσερα χρόνια ανακοίνωσε μια πολιτική εκστρατεία κατά της κυβέρνησης της χώρας, την οποία χαρακτήρισε δικτατορία.

Η Ιμπούκα, μια ομάδα επιζώντων της γενοκτονίας είπε στο παρελθόν ότι ο Ρουσεσαμπαγκίνα, ο οποίος διευθύνει ένα ανθρωπιστικό ίδρυμα, υπερέβαλε για τον δικό του ρόλο σχετικά με τη βοήθεια που προσέφερε σε ανθρώπους να γλιτώσουν από το μακελειό. Η ταινία του 2004 προτάθηκε για πολλά κορυφαία βραβεία.

Ο Καγκάμε πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και τη σταθερότητα που γνώρισε η Ρουάντα μετά τη γενοκτονία του 1994. Αλλά κατηγορείται επίσης για ακραίο αυταρχισμό, συμπεριλαμβανομένης της εκδίωξης αντιφρονούντων.

Το 2017 κέρδισε πανηγυρικά στις προεδρικές εκλογές, εξασφαλίζοντας τρίτη θητεία με σχεδόν 99% των ψήφων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα