Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τη NASA να δημιουργήσει “Ώρα Σελήνης”

Διαβάζεται σε 4'
Σελήνη
iStock

Η NASA έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2026 για να δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα.

Με ένα έγγραφο που στάλθηκε την Τρίτη από τον επικεφαλής του Γραφείου Επιστημών και Τεχνολογικής Πολιτικής των ΗΠΑ (OSTP) ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τη NASA να συνεργαστεί με άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ και διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύστημα αναφοράς ώρας με επίκεντρο τη Σελήνη. Η NASA έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2026 για να δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα (LTC).

Σύμφωνα με τον Guardian, δεν πρόκειται ακριβώς για μια ζώνη ώρας όπως αυτές που υπάρχουν στη Γη, αλλά ένα ολόκληρο πλαίσιο χρονικής αναφοράς για το φεγγάρι. Εξαιτίας της μειωμένης βαρύτητας στο φεγγάρι, ο χρόνος εκεί κινείται λίγο πιο γρήγορα – 58,7 μικροδευτερόλεπτα κάθε μέρα – σε σύγκριση με τη Γη. Μεταξύ άλλων, η LTC θα παρέχει ένα σημείο αναφοράς μέτρησης χρόνου για σεληνιακά διαστημόπλοια και δορυφόρους που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια για τις αποστολές τους.

«Ένα ατομικό ρολόι στο φεγγάρι θα χτυπά με διαφορετικό ρυθμό από ένα ρολόι στη Γη», δήλωσε ο Kevin Coggins, κορυφαίος αξιωματούχος επικοινωνιών και πλοήγησης της NASA. «Είναι λογικό ότι όταν πηγαίνεις σε ένα άλλο σώμα, όπως το φεγγάρι ή ο Άρης, το καθένα θα έχει τον δικό του παλμό», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η Independent, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δήλωσε πέρυσι ότι η Γη πρέπει να καταλήξει σε μια ενιαία ώρα για το φεγγάρι, όπου μια ημέρα διαρκεί 29,5 γήινες ημέρες.

Η NASA σχεδιάζει να στείλει επανδρωμένες αποστολές στη σεληνιακή επιφάνεια, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο του 2026, στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis. Παράλληλα, μέσω του ίδιου προγράμματος θα δημιουργηθεί μια επιστημονική σεληνιακή βάση που θα μπορούσε να βοηθήσει να τεθούν οι βάσεις για μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Δεκάδες εταιρείες και χώρες συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Χωρίς ένα ενιαίο σεληνιακό πρότυπο ώρας θα ήταν δύσκολο να διασφαλιστεί ότι οι μεταφορές δεδομένων μεταξύ διαστημικών σκαφών είναι ασφαλείς και ότι οι επικοινωνίες μεταξύ της Γης, των σεληνιακών δορυφόρων, των βάσεων και των αστροναυτών συγχρονίζονται, δήλωσε αξιωματούχος του OSTP στο Reuters. Οι χρονικές αποκλίσεις θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε σφάλματα στη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό θέσεων πάνω ή σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Φανταστείτε αν ο κόσμος δεν συγχρονίζει τα ρολόγια του στην ίδια ώρα, πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι αυτό και πόσο δύσκολη γίνεται η καθημερινότητα», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Τα ρολόγια και οι ζώνες ώρας στη Γη λειτουργούν σε Παγκόσμια Συντονισμένη Ώρα (UTC), η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Βασίζεται σε ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο ατομικών ρολογιών που τοποθετούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Μετρούν τις αλλαγές στην κατάσταση των ατόμων και δημιουργούν έναν μέσο όρο που τελικά καθορίζει έναν ακριβή χρόνο.

Για να αναπτυχθεί η LTC μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση ατομικών ρολογιών στο φεγγάρι. Ο καθορισμός του τρόπου εφαρμογής του LTC θα απαιτήσει διεθνείς συμφωνίες, ανέφερε το έγγραφο, μέσω των «υφιστάμενων φορέων τυποποίησης» και μεταξύ των 36 εθνών που έχουν υπογράψει ένα σύμφωνο που ονομάζεται «συμφωνίες Artemis». Πρόκειται για ένα πλαίσιο για τη διεθνή συνεργασία στη Σελήνη. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα και η Ρωσία, οι δύο κύριοι αντίπαλοι των ΗΠΑ στο διάστημα, δεν έχουν υπογράψει τις «Συμφωνίες Άρτεμις».

Στο δημοσίευμα της Independent επισημαίνεται πως σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος οι αποστολές στο φεγγάρι σημαίνουν ότι η σεληνιακή οικονομία προβλέπεται να αξίζει 120 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2040.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, όντας σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον Παγκόσμιο Συντονισμένο Χρόνο. Αλλά το πού ακριβώς ξεκινά ο νέος χωροχρόνος είναι κάτι που η NASA πρέπει να καταλάβει.

Σε αντίθεση με τη Γη, το φεγγάρι δεν θα έχει θερινή ώρα, δήλωσε ο Coggins.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα