Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί τη Λιζ Τρας για τις προσπάθειες ακύρωσης του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας AP PHOTO/ALBERTO PEZZALI

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διαμηνύει στη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι η ακύρωση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας δε θα ήταν "ευνοϊκή" για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Η Καρίν Ζαν-Πιερ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι οι οποιεσδήποτε προσπάθειες υποβάθμισης της συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως μέλος του κοινοβουλίου, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας εισήγαγε νομοθεσία για την ακύρωση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αποτελούσε μέρος της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρωτόκολλο αυτό δίνει έμφαση στην προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 ή της Συμφωνίας του Μπέλφαστ για την ειρήνη στην περιοχή υπό βρετανική διοίκηση.

“Δεν υπάρχει κάποια επίσημη διασύνδεση στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως έχουμε δηλώσει, αλλά οι προσπάθειες για την ακύρωσή του, δεν θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον,” δήλωσε η Ζαν-Πιερ.

Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Τρας “συζήτησαν την κοινή δέσμευσή τους για την προστασία των ωφελημάτων από τη Συμφωνία του Μπέλφαστ/Μεγάλης Παρασκευής και τη σημασία επίτευξης μιας διαπραγματευτικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.”

Ο Μπάιντεν, που μιλάει συχνά με υπερηφάνεια για τις ιρλανδικές ρίζες του, έχει επιμείνει προς την κατεύθυνση η Βρετανία να μην κάνει τίποτα που θα έθετε σε κίνδυνο τα 25 χρόνια της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι δύο ηγέτες είναι ενδεχόμενο ότι θα συναντηθούν σύντομα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στο μήνα.

Η Τρας κέρδισε τη Δευτέρα, σε μία εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, αναλαμβάνοντας την Τρίτη, την πρωθυπουργία από τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά σοβαρών οικονομικών και ενεργειακών προκλήσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Λιζ Τρας, Τζο Μπάιντεν
SHARE:

24Media Network