Ο Μαδούρο καλεί σε κινητοποίηση κατά του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών

epa03645816 Handout photo released by Miraflores Press on, 30 March 2013, showing Venezuelan acting president Nicolás Maduro waves during an event in the Venezuelan city of Barinas. Venezuelans will elect their president next 14 April.  EPA/MIRAFLORES PRESS / HANDOUT HO EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
epa03645816 Handout photo released by Miraflores Press on, 30 March 2013, showing Venezuelan acting president Nicolás Maduro waves during an event in the Venezuelan city of Barinas. Venezuelans will elect their president next 14 April. EPA/MIRAFLORES PRESS / HANDOUT HO EDITORIAL USE ONLY/NO SALES EPA

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας κατά του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, μετά το κάλεσμα του γγ σε συνεδρίαση των καρτών μελών για τη "θεσμική κρίση" στη χώρα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του στο Καράκας να μετάσχουν σε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) τον οποίο κατηγορεί για ανάμιξη σε υποθέσεις της χώρας του.

Η οργή του σοσιαλιστή προέδρου, διαδόχου του Ούγκο Τσάβες, προκλήθηκε από δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΑΚ, Λουίς Αλμάγκρο, ο οποίος συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση των χωρών μελών του οργανισμού στις αρχές Ιουνίου για να συζητήσουν τη "θεσμική κρίση" στη Βενεζουέλα.

Σε επιστολή του προς τα κράτη μέλη, ο Αλμάγκρο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης, επικαλέστηκε τη δημοκρατική Χάρτα του ΟΑΚ, οργάνου που χρησιμοποιείται σε περίπτωση "μεταβολής της συνταγματικής τάξης", κάτι που κατά τη γνώμη του συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Ο Αλμάγκρο αναφέρθηκε στη σοβαρή οικονομική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Η συνεδρίαση θα εξετάσει αν η Βενεζουέλα παραβιάζει τις βασικές δημοκρατικές αρχές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια ψηφοφορία που θα μπορούσε να αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας σε αυτό το περιφερειακό διπλωματικό όργανο.

Σε απάντηση, ο Μαδούρο κάλεσε σήμερα τη σοσιαλιστική νεολαία σε "μεγάλη διαδήλωση κατά του ιμπεριαλισμού και κατά του Αλμάγκρο".

"Ο ισχυρισμός για δικαίωμα παρέμβασης στις υποθέσεις της Βενεζουέλας συνιστά έγκλημα. Καλώ σε κινητοποίηση ενάντια στον παρεμβατισμό", δήλωσε ο Μαδούρο στην εβδομαδιαία ραδιοτηλεοπτική εκπομπή του. Και επιτέθηκε προσωπικά στον Αλμάγκρο: "Η επανάστασή μας θα δικαιωθεί από την Ιστορία, αλλά εσύ Αλμάγκρο, θα καταδικαστείς στον βαθύτερο βάλτο της κόλασης των προδοτών εξαιτίας της Λατινικής Αμερικής".

Νωρίτερα, σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, ο Μαδούρο απευθύνθηκε στους ηγέτες του ΟΑΚ. "Βάλτε τη δημοκρατική σας Χάρτα εκεί που μπορείτε. Πρέπει να σέβεστε τη Βενεζουέλα και εκεί δεν θα εφαρμοστεί καμιά χάρτα". Ο Μαδούρο κήρυξε "εθνική εξέγερση εναντίον των διεθνών απειλών". Αναφερόμενος στις ΗΠΑ και τον Λουίς Αλμάγκρο, ο πρόεδρος δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή από τις επιθέσεις "της παρηκμασμένης αυτοκρατορίας και των μαριονετών της".

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλμάγκρο επικρίνει τον Μαδούρο, τον οποίο κατηγορεί ότι γίνεται "δικτάτορας".

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, η οποία επικρατεί στο κοινοβούλιο μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Αλμάγκρο. "Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΚ δεν μπορεί να αγνοεί τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που διανύουμε" και "τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χένρι Ράμος Αλούπ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι 'ριμαδούροι' και η Επιχείρηση 'Βενεζουέλα'

Μαδούρο: Οι ΗΠΑ ονειρεύονται να διαιρέσουν τον στρατό της Βενεζουέλας

SHARE:

24Media Network