Ο Μακρόν για το brexit και τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ

Ο Μακρόν για το brexit και τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ
Ο Εμανουέλ Μακρόν AP

Μετά από συνάντηση που είχε με την Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο Εμανουέλ Μακρόν τοποθετήθηκε για το brexit αλλά και για το πως βλέπει τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Δευτέρα ότι η διατήρηση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο σημαντική από τη σφυρηλάτηση μιας στενής σχέσης με τη μετά-Brexit Βρετανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για συνομιλίες σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στη διάρκεια των θερινών διακοπών, είπε πως θέλει να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit έως τα τέλη του έτους και δεν έδειξε να διαφοροποιείται από τις θέσεις άλλων πρωτευουσών της ΕΕ.

«Η Γαλλία θέλει να διατηρήσει μια ισχυρή, ειδική σχέση με το Λονδίνο αλλά όχι αν το κόστος είναι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας. Το Brexit, είπε ο Μακρόν, «είναι επιλογή ενός κυρίαρχου κράτους, την οποία πρέπει να σεβαστούμε, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εις βάρος της ακεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε μια ομιλία που διήρκεσε μιάμιση ώρα και στην οποία περιέγραψε τις διπλωματικές προτεραιότητές του για την ερχόμενη χρονιά, ο Μακρόν δεν έκανε καμία μεγάλη αλλαγή πολιτικής αλλά μίλησε με έμφαση για την «κρίση της πολυμέρειας», όπως η χαρακτήρισε, και την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει πιο «κυρίαρχη».

Ο Μακρόν κάλεσε την Ευρώπη να είναι μια «εμπορική και οικονομική δύναμη» η οποία υπερασπίζεται τα στρατηγικά συμφέροντά της και την οικονομική ανεξαρτησία της με εργαλεία που θα μπορούν να την προφυλάσσουν από κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ πέρα από το έδαφός τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα