Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι αποφυλακίσθηκε με "χάρη" Πούτιν

Handcuffed former Yukos chief Mikhail Khodorkovsky is led into a court building in Moscow March 3, 2009. Jailed Russian oil tycoon Mikhail Khodorkovsky arrived at a Moscow court on Tuesday at the start of a new trial for money laundering and embezzlement, a Reuters reporter at the courtroom said.  REUTERS/Sergei Karpukhin  (RUSSIA)
Handcuffed former Yukos chief Mikhail Khodorkovsky is led into a court building in Moscow March 3, 2009. Jailed Russian oil tycoon Mikhail Khodorkovsky arrived at a Moscow court on Tuesday at the start of a new trial for money laundering and embezzlement, a Reuters reporter at the courtroom said. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA) REUTERS

Υπεγραφή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το προέδρικό διάταγμα χορήγησης χάρης στον άλλοτε μεγιστάνα των πετρελαίων και επικριτική του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι αποφυλακίσθηκε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υπογράψει προεδρικό διάταγμα απονομής χάριτος στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, τονίζοντας ότι η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ.

"Οδηγούμενος από ανθρωπιστικές αρχές, αποφασίζω ότι ο Μιχαήλ Μπορίσοβιτς Χοντορκόφσκι πρέπει να αποφυλακισθεί πριν από την ολοκλήρωση της ποινής του. Το διάταγμα αυτό έχει άμεση ισχύ", αναφέρεται στην σύντομη ανακοίνωση του Πούτιν που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, κατέθεσε αίτηση προεδρικής χάριτος προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν υπό την πίεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε απροσδόκητα χθες ότι ο Μιχαήλ Χοντορκόφκι, ο οποίος επρόκειτο να αποφυλακισθεί τον Αύγουστο 2014, τού υπέβαλε πρόσφατα αίτηση χάριτος , πράγμα που κατά το παρελθόν είχε αρνηθεί να κάνει ο φυλακισμένος πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, καθώς η κίνηση αυτή θα σήμαινε παραδοχή ενοχής.

Μετά τη δημοσιοποίηση στις αρχές του Δεκεμβρίου, ότι η ρωσική δικαιοσύνη διεξάγει νέες έρευνες κατά του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, οι οποίες είναι πιθανόν να καταλήξουν σε απαγγελία νέων κατηγοριών και τη διεξαγωγή τρίτης δίκης, μέλη των ρωσικών υπηρεσιών είχαν συνομιλία με τον πρώην ολογάρχη, αποκάλυψαν μη κατονομαζόμενες πηγές, που επικαλείται η Kommersant.

Τα πρόσωπα αυτά τον πληροφόρησαν ότι η υγεία της μητέρας του επιδεινώνεται και τού μίλησαν για πιθανή νέα ποινική του δίωξη. "Αυτή η συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρων, έπεισε τον Μιχαήλ Χοντορκόφκσι να καταθέσει αίτηση χάριτος", σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι δικηγόροι και η μητέρα του φυλακισμένου Χοντορκόφσκι δήλωσαν χθες ότι δεν έχουν καμία πληροφορία για την κατάθεση αίτησης χάριτος.

Λίγο πριν ανακοινώσει ότι θα χορηγήσει χάρη στον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αφήσει να εννοηθεί, κατά τη χθεσινή ετήσια συνέντευξη Τύπου ενώπιον εκατοντάδων ρώσων και ξένων δημοσιογράφων, ότι ο φυλακισμένος πρώην μεγιστάνας δεν θα αντιμετωπίσει τρίτη δίκη.

Ο Μιχάηλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος εθεωρείτο κάποτε ο πλουσιότερος και ισχυρότερος άνδρας της Ρωσίας, συνελήφθη το 2003 και καταδικάσθηκε το 2005 σε κάθειρξη οκτώ ετών για "αισχροκέρδεια και φορολογική απάτη". Η ποινή του μετατράπηκε σε κάθειρξη συνολικά 14 ετών έπειτα από μία δεύτερη δίκη το 2010 για "κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα" 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πλήθος ξένων παρατηρητών, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι είναι θύμα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που ενορχηστρώθηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Καταδικασμένος επειδή προέβαλε την ανεξαρτησία του και τις πολιτικές του φιλοδοξίες, έγινε το σύμβολο του αυταρχικού μοντέλου Πούτιν στη διακυβέρνηση της Ρωσίας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network