Ο Ολάντ στηρίζει κυβέρνηση αντικαθεστωτικών στη Συρία

Ο Ολάντ στηρίζει κυβέρνηση αντικαθεστωτικών στη Συρία

Στόχος να επιταχυνθεί η πολιτική μετάβαση. Το ζήτημα αφορά την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής. Τι δηλώνει για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Γιατί καταγγέλλει Ρωσία και Κίνα

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε πως η χώρα του ''θα αποδεχθεί μία μεταβατική κυβέρνηση για τη νέα Συρία όταν αυτή σχηματισθεί'', ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως η χρήση χημικών όπλων από το σημερινό συριακό καθεστώς θα έδινε ''νομιμοποίηση σε μια άμεση επέμβαση'' της διεθνούς κοινότητας.

Μιλώντας στην συνδιάσκεψη των Γάλλων πρεσβευτών ανά τον κόσμο που διοργανώθηκε σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ολάντ τόνισε πως ''θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν η πολιτική μετάβαση'' και κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση ''να συστήσει μία μεταβατική κυβέρνηση, οικουμενική και αντιπροσωπευτική, που θα μπορούσε να καταστεί η νόμιμη εκπρόσωπος της νέας Συρίας''.

''Καλούμε τους Άραβες εταίρους μας να βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα'', τόνισε ο Ολάντ. ''Το στοίχημα υπερβαίνει πλέον τη Συρία κι αφορά την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα την ανεξαρτησία και τη σταθερότητα του Λιβάνου'', πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα ο Ολάντ απηύθυνε μία σαφή προειδοποίηση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας ''πως το εκφράζω με την σοβαρότητα που αρμόζει: θα παραμείνουμε μαζί με τους συμμάχους μας σε άκρα εγρήγορση προκειμένου να αποτρέψουμε τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς, κάτι που για τη διεθνή κοινότητα θα αποτελούσε νομιμοποίηση για άμεση επέμβαση''.

Ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε επίσης πως η χώρα του ''εργάζεται'' με τους εταίρους της για τη δημιουργία ''ουδετέρων ζωνών'' στη Συρία.

''Εργαζόμαστε'' αναφορικά με την ''πρωτοβουλία (δημιουργίας) ουδετέρων ζωνών που πρότεινε η Τουρκία'' στα σύνορα με τη Συρία, ''όμως το πράττουμε σε συνεργασία με τους πιο στενούς μας εταίρους'', τόνισε ο Ολάντ, σχετικά με την ιδέα που πρόβαλε την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να ανασχεθεί η δυσανάλογη ροή Σύρων προσφύγων εντός της χώρας του.

Κατήγγειλε Ρωσία και Κίνα για παρεμπόδιση αποφάσεων του ΟΗΕ

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, επέκρινε την Ρωσία και την Κίνα, επειδή με τη στάση που έχουν υιοθετήσει "αποδυναμώνουν" το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ στους χειρισμούς του για τη συριακή πολιτική κρίση.

"Δηλώνω προς τη Ρωσία και την Κίνα ότι στη συριακή κρίση η στάση που έχουν υιοθετήσει αποδυναμώνει την ικανότητα που έχουμε να εκπληρώσουμε την αποστολή που μας έχει εμπιστευτεί ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ", επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στο γαλλικό Διπλωματικό Σώμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων κι αναφερόμενος στους "άξονες" της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας. "Η Γαλλία θεμελιώνει την εξωτερική πολιτική της στην διεθνή νομιμότητα. Βεβαιώνω ότι συμμετέχουμε σε ειρηνευτικές αποστολές για την προστασία (άμαχων) πληθυσμών, μόνον εφόσον μάς παρέχει την εντολή το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ".

"Όμως, τα (μόνιμα) μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία) πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες του, ώστε αυτό να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις", υπογράμμισε με την ίδια ευκαιρία ο πρόεδρος Ολάντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network