Ο Ολάντ βάζει φρένο στις απολύσεις

Ο Ολάντ βάζει φρένο στις απολύσεις

Διαβάστε τους πρώτους στόχους του νέου προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε σχέση με τα εργασιακά.

Ο νεοεκλεγείς γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σκοπεύει να κάνει οικονομικά ασύμφορες τις απολύσεις από υγιείς εταιρείες και θα ''πολεμήσει'' μεγάλους εργοδότες, όπως η General Motors ώστε να τους αναγκάσει να αποκτήσουν μια πιο ''ηθική'' προσέγγιση στο θέμα, όπως δήλωσε ένας σύμβουλός του.

Ο Ολάντ, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 15 Μαΐου, είχε δηλώσει προτού εκλεγεί ότι θα προσπαθήσει να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στις κερδοφόρες εταιρείες που ανακοινώνουν απολύσεις απλώς και μόνο για να βελτιώσουν την τιμή των μετοχών τους.

Με μαζικές απολύσεις να έχουν ανακοινωθεί στις εταιρείες Carrefour, General Motors (GM) και PSA Peugeot-Citroen, ο σύμβουλος του Ολάντ Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα προσπαθήσει να εφαρμόσει σύντομα τη δέσμευσή του.

Στόχος η πολιτική των μεγάλων εταιρειών

Ο Σαπέν, που φέρεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός ή υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι στόχος είναι να ''γίνει ιδιαίτερα ακριβό'' για τις εταιρείες να απολύουν εργαζόμενους για να αυξάνουν την τιμή των μετοχών τους.

Η GM ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το εργοστάσιο της στο Στρασβούργο, η Carrefour αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι θα περικόψει 3.000 θέσεις εργασίας και η PSA Peugeot-Citroen είναι πιθανό να κλείσει φέτος ένα εργοστάσιο παραγωγής στο βόρειο Παρίσι.

Αναφερόμενος στη GM ο Σαπέν δήλωσε: ''Θα ξεκινήσουμε ένα μπραντεφέρ με τη διοίκηση ώστε να καταλάβουν ότι υπάρχει ένα είδος ηθικής στην οικονομική ζωή και ότι ο σεβασμός των εργαζόμενων είναι μέρος των αξιών μιας μεγάλης εταιρείας''.

Ο Ολάντ μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει υπόψη του τις εκκλήσεις να χαλαρώσει την αυστηρή εργασιακή νομοθεσία της Γαλλίας, ένας από τους λόγους που ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's μείωσε τον Ιανουάριο την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Σαπέν, αν οι εταιρείες δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι έχουν σοβαρό λόγο για να προχωρήσουν σε απολύσεις, τότε το κράτος θα απευθύνεται στα δικαστήρια.

Πάντως ο σύμβουλος του Ολάντ δεν διευκρίνισε πώς η νέα γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει πρόστιμα ή κυρώσεις στις εταιρείες αν δεν αλλάξει η εργασιακή νομοθεσία της Γαλλίας.

SHARE:

24Media Network