"Τρικλοποδιά" για Γκουατάναμο

"Τρικλοποδιά" για Γκουατάναμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να άρει την αναστολή για νέες δίκες ενώπιον έκτακτων στρατοδικείων, στο Γκουαντάναμο, ενώ υιοθετεί παράλληλα ένα πλαίσιο, που να επιτρέπει την "επ'αόριστον κράτηση" εκεί φυλακισμένων.

"Θα εκδοθεί από το υπουργείο Αμυνας διάταγμα, που να ακυρώνει την ισχύουσα αναστολή για υποβολή νέων κατηγορητηρίων ενώπιον των στρατοδικείων", στο Γκουαντάναμο, τονίζεται σε σημερινή έγγραφη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο. Ας σημειωθεί ότι, αυτή η αναστολή, ήταν από τα πρώτα μέτρα του προέδρου Ομπάμα, αφότου την 20η Ιανουαρίου του '09 ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του.

Όσον αφορά φυλακισμένους στο Γκουαντάναμο, που είτε δεν αντιμετωπίζουν κατηγορία επισήμως, είτε δεν έχουν καταδικαστεί, είτε δεν πρόκειται να οδηγηθούν σε μία τρίτη χώρα, ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε σήμερα "να επιθεωρούνται τακτικά", ενώ εξέθεσε λεπτομερώς αυτήν "την επ'αόριστον κράτηση"."Στόχος μας παραμένει το Γκουαντάναμο να κλείσει, μέχρι τότε δε η κράτηση εκεί να είναι νόμιμη, να εδραιώνεται πάνω σε αρχές και να μπορεί να διαρκεί", προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αποσαφηνίστηκε, συγχρόνως, ότι ένας αριθμός κρατουμένων θα οδηγηθεί μελλοντικά να δικαστεί στις ΗΠΑ, ενώπιον των ομοσπονδιακών δικαστηρίων.

SHARE:

24Media Network