Ο Ομπάμα τάσσεται στο πλευρό της 'έμπειρης' Χίλαρι Κλίντον

Ο Ομπάμα τάσσεται στο πλευρό της 'έμπειρης' Χίλαρι Κλίντον

Ο πρόεδρος Ομπάμα προτάσσει την "εξαιρετική εμπειρία" της Χίλαρι Κλίντον, λίγες ημέρες πριν από τις προκριματικές της Αϊόβα

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε σήμερα την «εξαιρετική εμπειρία» της Χίλαρι Κλίντον, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα όπου η μάχη στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών είναι αμφίρροπη.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico και δημοσιεύτηκε σήμερα, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός και δεν τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό ενός εκ των δύο βασικών διεκδικητών του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος – της Χίλαρι Κλίντον και του Μπέρνι Σάντερς – ωστόσο επιμένει και τονίζει τα προσόντα της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Η δύναμή της – το γεγονός ότι έχει μια εξαιρετική εμπειρία και ότι γνωρίζει όλα τα ζητήματα απ’ έξω κι ανακατωτά – αυτό ακριβώς την καθιστά μερικές φορές περισσότερο συνετή και προσδίδει στην εκστρατεία της έναν τόνο πιο οικείο στον πεζό λόγο απ’ ό,τι στην ποίηση» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ωστόσο αυτό καταδεικνύει ότι εκείνη μπορεί να κυβερνήσει και είναι έτοιμη για αυτό από την πρώτη κιόλας ημέρα» προσέθεσε ο ίδιος.

Στην Αϊόβα, ο Μπέρνι Σάντερς διεκδικεί επί ίσοις όροις την ψήφο του εκλογικού σώματος των Δημοκρατικών καθώς σε ορισμένες δημοσκοπήσεις καταγράφει ίδια ποσοστά με την πρώην Πρώτη Κυρία. Αυτή ακριβώς η άνοδος της δημοτικότητας του γερουσιαστή του Βερμόντ αιφνιδίασε το στρατόπεδο της Κλίντον έπειτα από ένα φθινόπωρο όπου οι μετρήσεις της έδιναν σαφές προβάδισμα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις συγκρίσεις – στις οποίες προβαίνουν συχνά τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης – μεταξύ της θέσης στην οποία βρίσκεται ο Μπέρνι Σάντερς και εκείνης στην οποία βρισκόταν ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008 πριν από το ραντεβού της Αϊόβα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι είναι αβάσιμη.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι σωστό» απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι ακόμα κι αν η ρητορική των δύο υποψηφίων «είναι κάποιες φορές διαφορετική», έχουν την ίδια βούληση για αλλαγή σε πολλά ζητήματα, από την εκπαίδευση έως την υγεία αλλά και την φορολογική πολιτική.

«Πιστεύω ότι η Χίλαρι έχει κάποιες φορές το προνόμιο και το βάρος να θεωρείται ως το φαβορί» εξήγησε ο ίδιος, προτάσσοντας από την άλλη το χαρακτηριστικό του καινοτόμου υπέρ του Μπέρνι Σάντερς, που έχει διατελέσει γερουσιαστής για πολύ καιρό, αλλά ήταν σχετικά άγνωστος έως σήμερα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

«Οι πολίτες στρέφονται πάντα προς το καινούργιο κι αυτό είναι ένα μειονέκτημα για εκείνη» προσθέτει, χαιρετίζοντας «τη μεγάλη αυθεντικότητα» του γερουσιαστή από το Βερμόντ.

Οι προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα έχουν μια ξεχωριστή σημασία στην πολιτική καριέρα του Μπαράκ Ομπάμα. Στην αναμέτρηση του 2008, με αντίπαλο την Χίλαρι Κλίντον, εκείνος, γερουσιαστής τότε στο Ιλινόι, είχε κάνει την έκπληξη καθώς είχε επικρατήσει σε αυτήν την πολιτεία έναντι της αντιπάλου του. Ήταν η αρχή μιας δυναμικής πορείας που τον οδήγησε στη νίκη.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αμερικανικές εκλογές
SHARE:

24Media Network