Ο Ομπάμα υποδέχεται τον Δαλάι Λάμα

Ο Ομπάμα υποδέχεται τον Δαλάι Λάμα

Στο Οβάλ γραφείο υποδέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος, το θρησκευτικό ηγέτη

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα υποδεχθεί τον Δαλάι Λάμα σήμερα στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει για άλλη μια φορά την οργή της Κίνας.

Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετανών, που δεν θα γίνει στο Οβάλ Γραφείο, αλλά στο Δωμάτιο των Χαρτών, δεν θα είναι ανοικτή για τον Τύπο, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στις 10:15 τοπική ώρα (17:15 ώρα Ελλάδας).

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Δαλάι Λάμα έχουν ήδη συναντηθεί επανειλημμένα, όπως τον Φεβρουάριο του 2014, όταν ο Λευκός Οίκος είχε φροντίσει να υπογραμμίσει ότι δεν απέδιδε ιδιότητα πολιτικού στον θρησκευτικό ηγέτη των Θιβετανών. Και εκείνη η συνάντηση ήταν κλειστή για τον Τύπο.

Παρά τη φροντίδα για τις διατυπώσεις από μέρους της Ουάσινγκτον, το Πεκίνο είχε τότε καταγγείλει αμέσως μια «κατάφωρη επέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Το Πεκίνο θεωρεί τον Δαλάι Λάμα επικίνδυνο αυτονομιστή.

Έχοντας επίσημα αποσυρθεί από την πολιτική δράση, ο Δαλάι Λάμα καλεί πλέον να παραχωρηθεί μάλλον μεγαλύτερη αυτονομία στο Θιβέτ, παρά ανεξαρτησία.

Στις αρχές του 2015 στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Ομπάμα είχε αναφερθεί στον Δαλάι Λάμα, τον οποίο χαρακτήρισε «φίλο», «ισχυρό παράδειγμα» και «πηγή έμπνευσης που μας ενθαρρύνει να μιλάμε υπέρ της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων», σε μια ομιλία που εκφώνησε παρόντος του θρησκευτικού ηγέτη των Θιβετανών, αν και δεν είχε υπάρξει επίσημη διμερής συνάντηση.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα
SHARE:

24Media Network