Ο πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε σε λειτουργία στην πατρίδα του Κάστρο στην Κούβα

Ο πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε σε λειτουργία στην πατρίδα του Κάστρο στην Κούβα

Είναι ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται το Χολγκουίν, πρωτεύουσα της περιοχής όπου μεγάλωσαν οι ηγέτες της Κούβας, Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο (Vids)

Ο πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε σε λειτουργία στην ανατολική Κούβα χθες, τη τελευταία μέρα της επίσημης επίσκεψής του, για την οποία έχει επιδοκιμασθεί γιατί έχει βοηθήσει στην προσέγγιση μεταξύ της κομμουνιστικής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ποντίφηκας είναι ο τρίτος πάπας που έχει επισκεφθεί τη Κούβα, αλλά ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται το Χολγκουίν, πρωτεύουσα της περιοχής όπου μεγάλωσαν οι αδελφοί Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, ηγέτες της Κούβας.

Η λειτουργία έγινε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, πριν ο πάπας συνεχίσει το ταξίδι του στο Σαντιάγκο ντε Κούμπα, όπου ξεκίνησε η επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1953 και κοντά στο προσκύνημα της προστάτιδας της χώρας, Παναγία της Ελεημοσύνης.

Η χθεσινή μέρα ήταν επίσης και επέτειος για τον ποντίφηκα, ο οποίος έχει πει ότι στις 21 Σεπτεμβρίου 1953 ένιωσε πρώτη φορά την κλήση του από το Θεό στην ιεροσύνη. Ο τότε 17χρονος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο πήγαινε να συναντήσει φίλους για ένα πικνίκ με το οποίο θα γιόρταζαν την έλευση της άνοιξης στο νότιο ημισφαίριο της Γης όταν ένιωσε μια ανάγκη να μπεί σε μια εκκλησία από την οποία περνούσε, στο Μπουένος Άιρες. Εκεί ένιωσε μια περίεργη ώθηση, είπε σε βιογράφο του: "Δεν μπορώ να εξηγήσω τί ήταν, αλλά μου άλλαξε τη ζωή".

Η κυβέρνηση του προέδρου Ραούλ Κάστρο, ο οποίος παρευρεύθηκε στη λειτουργία στο Χολγκουίν, ήλπιζε ότι ο 78χρονος ποντίφηκας θα ασκούσε δριμεία κριτική στο υφιστάμενο οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ πριν φύγει σήμερα για την Ουάσινγκτον.

Δεν το έπραξε, αλλά όταν έφτασε στο νησί το Σάββατο, προέτρεψε τους πρώην εχθρούς του Ψυχρού πολέμου να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους μετά από την αποκατάσταση το καλοκαίρι των σχέσεων, στις οποίες το Βατικανό προώθησε ως διαμεσολαβητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θερμή υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου την Κούβα

SHARE:

24Media Network