Ο πόλεμος του διαδικτύου. Επιθέσεις στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις

Ο πόλεμος του διαδικτύου. Επιθέσεις στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις

Πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης προειδοποιεί την Ευρώπη για κυβερνοεπιθέσεις κατά τις εκλογές

Ένας πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ο οποίος υπηρέτησε στην κυβέρνηση Ομπάμα είπε ότι οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να είναι αποφασισμένες να αντιδράσουν έντονα στις προσπάθειες της Ρωσίας ή άλλων να χρησιμοποιήσουν κυβερνοεπιθέσεις για να επηρεάσουν τις εκλογές τους, και κατέκρινε τις αμερικανικές αντιδράσεις ως ανεπαρκείς.

Ο πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας Τζον Κάρλιν, ο οποίος διηύθυνε το τμήμα εθνικής ασφάλειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και επέβλεπε την δίωξη εγκληματιών του διαδικτύου, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έκαναν αρκετά για να εμποδίσουν την υποκλοπή και διάδοση ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την προεδρική προεκλογική περίοδο το 2016.

Αυτά που κάναμε έγιναν πολύ αργά

"Αυτά που κάναμε έγιναν πολύ αργά", είπε ο Κάρλιν κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο θέμα παραβίασης δεδομένων σχετικών με τις εκλογές σε συνέδριο της εταιρείας RSA για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. "Δεν φέραμε καθόλου στο τραπέζι το θέμα αποτροπής (των επιθέσεων)", είπε.

Η αμερικανική κοινότητα μυστικών υπηρεσιών έχει πει ότι οι υποκλοπές διενεργήθηκαν από τη Ρωσία για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές και να βοηθήσει τελικά τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει. Η Ρωσία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες χάκινγκ επανειλημμένα.

Γερμανία και Γαλλία να ξεκαθαρίσουν πού θέτουν την κόκκινη γραμμή

Ο Κάρλιν είπε ότι χώρες που προετοιμάζονται για εκλογές θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσουν δυναμικά και γρήγορα σε κυβερνοεπιθέσεις. "Πριν τις εκλογές, είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για εταίρους όπως η Γερμανία, όπως η Γαλλία, να ξεκαθαρίσουν πού θέτουν την κόκκινη γραμμή, ότι θα υπάρξει έντονη προσπάθεια αποτροπής (των επιθέσεων), και ότι όσον αφορά την αποτροπή, η πολιτική μας θα πρέπει να είναι ότι θα αναλάβουμε δράση μέχρι να σταματήσει η δράση" (της υποκλοπής), είπε ο Κάρλιν.

"Οπότε δεν θα υπάρξει όριο στο επίπεδο στο οποίο θα κλιμακώσουμε την αποτροπή όταν υπονομεύεις μια βασική αξία", πρόσθεσε. Φέτος έχουν προγραμματιστεί εκλογές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ο Κάρλιν παραιτήθηκε από τη θέση του στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Οκτώβριο και τώρα διευθύνει το τμήμα ρίσκου και διαχείρησης κρίσεων στη δικηγορική εταιρεία Morrison & Foerster LLP.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

SHARE: