Ο Πομπέο επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θα συμπεριελάβουν τους Χούθι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων

Ο Πομπέο επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θα συμπεριελάβουν τους Χούθι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων
Υποστηρικτής των σιίτων ανταρτών Χούθι της Υεμένης AP

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξήγησε ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερώσει το Κογκρέσο για την απόφαση αυτή προκειμένου να ενισχυθεί "η αποτροπή των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» των Χούθι και της «ανάμιξης του ιρανικού καθεστώτος".

Δέκα ημέρες πριν από το τέλος της θητείας της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εγγράψει τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, κάτι που σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής ενδέχεται να επιδεινώσει αυτή που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποκαλεί τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο και να περιπλέξει τις προσπάθειες να τερματιστεί η σύρραξη στην φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερώσει το Κογκρέσο για την απόφαση αυτή προκειμένου να ενισχυθεί «η αποτροπή των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» των Χούθι και της «ανάμιξης του ιρανικού καθεστώτος». Το σιιτικό κίνημα Ανσαραλάχ των Χούθι υποστηρίζεται από το Ιράν στον πόλεμο εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από μια στρατιωτική συμμαχία της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον.

Τρία στελέχη του κινήματος θα εγγραφούν επίσης στη μαύρη λίστα, ανάμεσά τους ο ηγέτης του, ο Άμπντελ Μάλικ αλ Χούθι, σύμφωνα με τον Πομπέο.

Η κίνηση έχει σκοπό να καταστούν οι Χούθι «υπεύθυνοι» για τις «τρομοκρατικές ενέργειές τους, ιδίως τις διασυνοριακές επιθέσεις τους που απειλούν άμαχους πληθυσμούς, υποδομές και τις θαλάσσιες μεταφορές», αναφέρει ο Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Η απόφαση αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί φοβούνταν ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αφού ηττήθηκε, θα επιδίωκε να καταφέρει κάποιο μεγάλο διπλωματικό πλήγμα στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του στη Μέση Ανατολή, πριν από την άφιξη στον Λευκό Οίκο, την 20ή Ιανουαρίου, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θέλει να ξαναρχίσει ο διάλογος με την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η απόφαση της κυβέρνησης του Τραμπ εγείρει τον κίνδυνο να παραλύσει η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη και να προκαλέσει λιμό στην εμπόλεμη χώρα.

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτοί οι προσδιορισμοί στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη», σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο Μάικ Πομπέο, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν «μέτρα» για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επηρεάσουν «ορισμένες» δραστηριότητες στην Υεμένη καθώς και «τις εισαγωγές ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της Υεμένης δήλωσε, με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter ότι «υποστηρίζει σθεναρά» την απόφαση των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του το Ιράν καταδίκασε και αυτό την αμερικανική απόφαση. Ο αμερικανικός κατάλογος των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι «μια διαδικασία που έχει χάσει την αξιοπιστία της (…) Είναι σαφές πως τέτοιες ενέργειες αντανακλούν την πολύ δυσμενή κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών» στη Μέση Ανατολή, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη.

Καταδικάζουν την απόφαση οι Χούθι

Οι αντάρτες Χούθι καταδίκασαν σήμερα την απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ να εγγράψει το κίνημά τους στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και είπαν ότι επιφυλάσσονται του δικαιώματος να ανταποδώσουν.

«Οι Αμερικανοί είναι η προέλευση της τρομοκρατίας. Η πολιτική και οι πράξεις της κυβέρνησης Τραμπ είναι επίσης τρομοκρατικές. Οι πολιτικές της αντανακλούν μια σκέψη σε κρίση και είναι καταδικαστέες και έχουμε το δικαίωμα να ανταποδώσουμε», ανέφερε στο Twitter υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ανταρτών, ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι.

«Δεν αφορά τον λαό της Υεμένης η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ από τη στιγμή που αυτή εμπλέκεται στη δολοφονία Υεμεντιών», πρόσθεσε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα