Ο Πούτιν στέλνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία

Διαβάζεται σε 2'
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν Associated Press

Στρατεύματα στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία ανακοίνωσε πως θα στείλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επικρίνοντας την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Εκτός από τις νέες αναφορές στα πυρηνικά, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και στην κρατική τηλεόραση Rossiya-1, ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι προτίθεται να ενισχύσει τις δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Φινλανδία.

Ο Ρώσος ηγέτης επέκρινε, δε, την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Αυτό είναι ένα απολύτως ανούσιο βήμα (για τη Φινλανδία και τη Σουηδία) από την άποψη της διασφάλισης των δικών τους εθνικών συμφερόντων» τόνισε, προσθέτοντας:

«Δεν είχαμε στρατεύματα εκεί (στα φινλανδικά σύνορα), τώρα θα μεταφέρουμε. Δεν υπήρχαν εκεί συστήματα καταστροφής, τώρα θα εμφανιστούν».

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Πέτερι Ορπο, υποστήριξε πως η Ρωσία «προφανώς προετοιμάζεται για μακρά σύγκρουση με τη Δύση». «Η Ρωσία δεν είναι ανίκητη» πρόσθεσε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι αναφορές στα πυρηνικά

Ο Πούτιν προειδοποίησε, ακόμα, ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειλούνταν η κυριαρχία της, αλλά «δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανάγκη».

«Από στρατιωτικής – τεχνικής απόψεως, είμαστε φυσικά έτοιμοι» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν πυρηνικές δυνάμεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμες να «εξαπολύσουν πυρηνικό πόλεμο αύριο». Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν πως, εάν αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος -ή στην Ουκρανία- η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την κίνηση ως επέμβαση.

«(Στις Ηνωμένες Πολιτείες) υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα του στρατηγικού περιορισμού» είπε ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας: «Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι εδώ όλα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση (πυρηνική αντιπαράθεση), αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό».

Σημειώνεται πως στις εκλογές που θα διεξαχθούν από την Παρασκευή ως και την Κυριακή ο Πούτιν αναμένεται, χωρίς πραγματική αντιπολίτευση, να εξασφαλίσει νέα προεδρική θητεία ως το 2030, τη χρονιά που θα συμπληρώσει τα 77 του χρόνια. Θα μπορούσε δυνητικά να εκλεγεί τότε για άλλη μια θητεία, ως το 2036, μετά την αναθεώρηση του ρωσικού Συντάγματος πριν από τέσσερα χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα