Ο Πούτιν έκλεισε το RIA Novosti

Ο Πούτιν έκλεισε το RIA Novosti

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκλεισε το RIA Novosti και διόρισε ένα σκληροπυρηνικό παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης επικεφαλής ενός καινούριου κρατικού πρακτορείου ειδήσεων

Ο Ντμίτρι Κισελιόφ θα ηγηθεί του "Ροσία Σεγκόντνια" το οποίο θα αντικαταστήσει το RIA Νόβοστι, τη μεγαλύτερη ειδησεογραφική υπηρεσία της Ρωσίας, όπως αναφέρεται σε μια διαταγή που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Αναπληρωτής διευθυντής του κρατικού τηλεοπτικού ομίλου της Ρωσίας VGTRK, ο Κισελιόφ έγινε διάσημος ως παρουσιαστής της κυριακάτικης εβδομαδιαίας ειδησεογραφικής εκπομπής του καναλιού Rossia 1, στην οποία επικρίνει δριμύτατα τη Δύση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγόρησε τη Σουηδία ότι υποκινεί διαμαρτυρίες υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία για να εκδικηθεί για τη μάχη της Πολτάβα, το 1709, όταν τα τσαρικά στρατεύματα είχαν νικήσει το σουηδικό στρατό.

Το σαββατοκύριακο, χαρακτήρισε "βαρβάρους" εκπαιδευμένους από τις ΗΠΑ τους ουκρανούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Στη διάρκεια ενός "τοκ-σόου" τον Αύγουστο, είπε πως θα πρέπει να απαγορευθεί στους γκέι να δωρίζουν αίμα ή σπέρμα και ότι οι καρδιές τους θα πρέπει να καίγονται σε περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος.

Μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια, το RIA Novosti είχε μεταμορφωθεί στο μεγαλύτερο ρωσικό όμιλο διεθνών μέσων ενημέρωσης, προσφέροντας ειδησεογραφικές υπηρεσίες πολυμέσων στα αγγλικά, τα αραβικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα κινεζικά.

Το 2011 το πρακτορείο είχε προϋπολογισμό 109 εκατ. δολάρια. Οι δημοσιογράφοι του RIA λένε πως η διευθύντρια Σβετλάνα Μίρονγιουκ είχε μετατρέψει το πρακτορείο στο πιο ελεύθερο κρατικό μέσο ενημέρωσης της Ρωσίας.

Ο προϋπολογισμός του RIA μειώθηκε σημαντικά το καλοκαίρι, προκαλώντας εικασίες ότι το Κρεμλίνο είναι δυσαρεστημένο από τη συντακτική γραμμή του.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network