Ο Πούτιν πίσω από τη δολοφονία του πράκτορα Λιτβινένκο;

Ο Πούτιν πίσω από τη δολοφονία του πράκτορα Λιτβινένκο;

Η δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινένκο "πιθανότατα" είχε την έγκριση του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της βρετανικής έρευνας. Η χήρα του ζητεί την επιβολή κυρώσεων κατά του Πούτιν και της Ρωσίας        

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν "πιθανότατα" ενέκρινε τη δολοφονία στο Λονδίνο από δύο ρώσους πράκτορες του αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, εκτιμά ο βρετανός δικαστής στα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας για τον θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB.

"Η επιχείρηση του FSB πιθανότατα εγκρίθηκε από τον κ. Πατρούτσεφ (Νικολάι Πατρούτσεφ, πρώην αρχηγό του FSB) και επίσης από τον πρόεδρο Πούτιν", αναφέρει στα συμεράσματα της έρευνας ο σερ Ρόμπερτ Οουεν.

Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο, 43 ετών, πέθανε από τις συνέπειες δηλητηρίασης με πολώνιο, στο τέλος του Νοεμβρίου 2006, τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή του για τσάι στο Millenium Hotel, στο κέντρο του Λονδίνου, με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τον Αντρέι Λουγκοβόι, σήμερα βουλευτή εθνικιστικού κόμματος, και τον Ντμίτρι Κοβτούν, σήμερα επιχειρηματία.

"Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο-210 στην τσαγιέρα την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Λιτβινένκο", γράφει ο βρετανός δικαστής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία πρώτη δόση πολώνιου του είχε χορηγηθεί νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου, πριν από τη μοιραία δόση της 1ης Νοεμβρίου.

"Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στον θάνατο του κ. Λιτβινένκο", αναφέρεται στην έκθεση.

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: Το πόρισμα της βρετανικής έρευνας είναι αποτέλεσμα μίας "μεροληπτικής και αδιαφανούς" διαδικασίας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το αποτέλεσμα της βρετανικής δικαστικής έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB και αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινιένκο ως μεροληπτικό και αδιαφανές λέγοντας ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από το Λονδίνο έχει σκιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι πολιτικοποιεί το θέμα.

"Λυπούμεθα που μία καθαρά ποινική υπόθεση πολιτικοποιήθηκε και έχει σκιάσει τη γενική ατμόσφαιρα των διμερών μας σχέσεων", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

"Η διαδικασία δεν ήταν διαφανής για τη ρωσική πλευρά και για την κοινωνία, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εξετάσθηκε το υλικό πίσω από κλειστές πόρτες, υπό το πρόσχημα ότι ήταν απόρρητο", είπε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι, κατά συνέπεια, τα συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα μίας "πολύ αδιαφανούς, με πολιτικά κίνητρα διαδικασίας".

Η χήρα του ζητεί την επιβολή κυρώσεων κατά του Πούτιν και της Ρωσίας               

Η χήρα του Αλεξάντρ Λιτβινένκο ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ρωσίας μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της βρετανικής δικαστικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν "πιθανότατα" ενέκρινε τη δολοφονία στο Λονδίνο από δύο ρώσους πράκτορες του αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινένκο.

Ο ένας από τους δύο πράκτορες που κατηγορούνται για τη δολοφονία, ο Αλεξάντρ Λουγκοβόι, χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες της βρετανικής δικαιοσύνης "παράλογες". "Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν για μία ακόμη φορά την αντιρωσική στάση και την στενότητα πνεύματος του Λονδίνου", δήλωσε ο πρακτορείο Interfax ο πρώην πράκτορας του FSB.  

            

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πούτιν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δολοφονία Λιτβινένκο: Αυτοκτόνησε κατά λάθος, υποστηρίζει βασικός ύποπτος

Υπόθεση Λιτβινένκο: "Η νεκροτομή του ήταν η πιο επικίνδυνη που έχει γίνει ποτέ"

SHARE:

24Media Network