Ο Ραχόι καταθέτει ως μάρτυρας σε δίκη διαφθοράς

Spain's Prime Minister Mariano Rajoy speaks during a press conference after the G-20 summit in Hamburg, northern Germany, Saturday, July 8, 2017, where the leaders of the group of 20 met for two days. (AP Photo/Markus Schreiber)
Spain's Prime Minister Mariano Rajoy speaks during a press conference after the G-20 summit in Hamburg, northern Germany, Saturday, July 8, 2017, where the leaders of the group of 20 met for two days. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Καθίσταται ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας που καλείται ως μάρτυρας σε δικαστήριο

Ο Μαριάνο Ραχόι θα γίνει σήμερα, Τετάρτη ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας που έχει κληθεί ως μάρτυρας σε δικαστήριο, σε μια μακροχρόνια δίκη δωροδοκίας που έχει συνταράξει το συντηρητικό του κόμμα και τον έχει ζημιώσει στις εκλογές.

Ο Ραχόι επέστρεψε για δεύτερη θητεία τον περασμένο Οκτώβριο με σοβαρά μειωμένη εντολή κυβέρνησης, μετά από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς που αμαύρωσαν αρκετά μέλη του Λαϊκού Κόμματός (PP) και δημιούργησε αποστροφή στους ψηφοφόρους του.

Η εμφάνισή του στο δικαστήριο επαναφέρει τα φώτα της δημοσιότητας σε μια από τις πιό περίοπτες δίκες και σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη εποχή για τον Ραχόι, ο οποίος δεν κατέχει πιά αυτοδυναμία στη Βουλή και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια στη συγκέντρωση ψήφων για κάθε νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός επεδίωκε να καταθέσει με τηλεδιάσκεψη, ισχυριζόμενος ότι το ταξίδι στο δικαστήριο του Σαν Φερνάνδο δε Ενάρες στα περίχωρα της Μαδρίτης αποτελεί σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η δίκη αποτελεί την τελευταία εξέλιξη σε μακροχρόνιες έρευνες δημοτικών συμβουλίων τα οποία φέρονται να έχουν λάβει παράνομη χρηματοδότηση από ένα δίκτυο εταιρειών.

Η υπόθεση, γνωστή στα ισπανικά ως "Γκιρτέλ" από το όνομα του φερόμενου "εγκέφαλου" και επιχειρηματία Φρανθίσκο Κορέα, άγγιξε αρκετά πρώην στελέχη του Λαϊκού Κόμματος και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας σε έναν λογαριασμό φερόμενο ως ταμείο δωροδοκιών. Μεταξύ αυτών που δικάζονται για οργανωμένο έγκλημα, πλαστογράφηση λογαριασμών, αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά εγκλήματα είναι και ο πρώην ταμίας του PP, Λουίς Βαρθένας.

Ο Ραχόι αναμένεται να εξεταστεί από το δικαστήριο για το ταμείο και για την έκταση της γνώσης του για τα οικονομικά του κόμματος στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν υπηρέτησε σε αρκετές ανώτερες θέσεις του κόμματος.

Στο παρελθόν, ο Ραχόι έχει αρνηθεί ότι έλαβε χρήματα παράνομα.

Με τα χρόνια έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από τις έρευνες και από άλλα σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά την εμφάνισή του ως μάρτυρα αναμένεται να εκμεταλλευτούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον έχουν επανειλημμένα καλέσει να παραιτηθεί.

Ενώ η εμφάνισή του στο δικαστήριο αναμένεται να μην έχει άμεσες επιπτώσεις, ενδέχεται να ζημιώσει τον ίδιο και το κόμμα του. "Τα θέματα διαφθοράς θα συνεχίσουν να θέτουν περιορισμούς στις εκλογικές φιλοδοξίες του PP", είπε σε σημείωμά του ο Αντόνιο Μπαρόζο, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην εταιρεία Teneo Intelligence. "Ενώ ο Ραχόι θα πρέπει να επωφελείται από την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη (της Ισπανίας), το κυβερνών κόμμα χάνει συνεχώς ποσοστά σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις" τόνισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Markus Schreiber)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ισπανοί Σοσιαλιστές: Ο Σάντσεθ ξεφορτώνεται τους 'βαρόνους' του κόμματος

Ισπανία: Στην ολομέλεια η πρόταση μομφής των Podemos κατά Ραχόι

SHARE:

24Media Network