Ο Σάντερς θέλει να βάλει φόρο στα κέρδη της Wall Street. Στα μαχαίρια με Χίλαρι

Ο Σάντερς θέλει να βάλει φόρο στα κέρδη της Wall Street. Στα μαχαίρια με Χίλαρι

Η δυναμική απόδοση του Σάντερς, πριν από λίγες ημέρες στην Αϊόβα, προδιαγράφει έναν προεκλογικό αγώνα, διαφορετικό από αυτόν στον οποίο εισήλθε η Κλίντον, ως πιθανό φαβορί. Όσα ειπώθηκαν στο μεταξύ τους debate που για πολλούς, έφερε τον τίτλο "Release the Kraken"

Η Χίλαρι Κλίντον εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του συνυποψηφίου της για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς, σε μια προκλητική τηλεμαχία, αμφισβητώντας την υλοποίηση των φιλόδοξων προτάσεών του, ενώ χαρακτήρισε άδικη την αμφισβήτηση των φιλελεύθερων πεποιθήσεών της.

Ο Σάντερς από την πλευρά του, επιτέθηκε πολλές φορές στην Κλίντον κατηγορώντας την, ότι εκπροσωπεί το πολιτικό κατεστημένο στη διάρκεια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ, το αποκάλυψε σφοδρές διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων, στην υγεία, στη χρηματοδότηση της κολεγιακής εκπαίδευσης, αλλά και σε ζητήματα “συγκράτησης” του χρηματιστηρίου στη Wall Street.

Η σφοδρότητα της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης καλλιέργησε την αβεβαιότητα αναφορικά με το ποιος έχει το προβάδισμα στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, δίνοντας την αίσθηση ότι το ποσοστό της Κλίντον συρρικνώθηκε μερικώς, έναντι του Σάντερς, που διαμορφώνει πολιτικά χαρακτηριστικά άγνωστου αουτσάιντερ. Το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος εντοπίστηκε γύρω από τις προτάσεις των δύο υποψηφίων, αναφορικά με τη διαμόρφωση της φιλελεύθερης ατζέντας του κόμματος.

Κόντρα για το Obamacare και τη Wall Street

Η Κλίντον κατηγόρησε τον Σάντερς ότι η πρότασή του, για υιοθέτηση του συστήματος "single-payer" στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ θα θέσει σε κίνδυνο τις αλλαγές που προώθησε ο πρόεδρος Ομπάμα (Obamacare) χαρακτηρίζοντάς την, μεγάλο λάθος. Αναφορικά με το σχέδιο Σάντερς για δωρεάν κολεγιακή εκπαίδευση, τόνισε ότι είναι πολύ ακριβό οικονομικά, για να είναι ρεαλιστικό.

"Μπορώ να κάνω τα πράγματα που υπόσχομαι. Δε δίνω υποσχέσεις που δεν μπορώ να κρατήσω", τόνισε χαρακτηριστικά η Κλίντον.

Ο Σάντερς από την πλευρά του, τόνισε ότι δε θα διαλύσει το σύστημα Obamacare, αλλά θα το επεκτείνει, ισχυριζόμενος ότι είναι πολλές οι χώρες που διαθέτουν συστήματα παροχής υγείας για όλους (universal healthcare). "Δε μπορώ ν' αποδεχτώ την άποψη ότι οι ΗΠΑ δε μπορούν να εφαρμόσουν κάτι τέτοιο", δήλωσε ο Σάντερς. "Πρέπει να βαδίσουμε μπροστά, συσπειρώνοντας τους Αμερικανούς. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε παροχές υγείας, για όλους", σχολίασε δυναμικά. Για την πρόταση του, σχετικά την απαλλαγή καταβολής διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, δήλωσε ότι αυτή μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την επιβολή φόρου στα κέρδη της Wall Street. "Η μεσαία τάξη διέσωσε τη Wall Street, όταν το χρειάστηκε. Τώρα είναι η ώρα της Wall Street να βοηθήσει τη μεσαία τάξη", σημείωσε.

"Η Χίλαρι πληρώνεται από την Goldman Sachs"

Τέσσερις ημέρες πριν από την προκριματική εκλογική διαδικασία στο Νιου Χάμσαϊρ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Σάντερς, έναν γερουσιαστή από το γειτονικό Βερμόντ να προηγείται με διψήφιο ποσοστό έναντι της Κλίντον, μετά το ελάχιστο προβάδισμά της, στην Αϊόβα, την περασμένη Δευτέρα.

Ο Σάντερς κατηγόρησε την Κλίντον ότι εκπροσωπεί "το σύστημα", ενώ ο ίδιος είπε ότι εκπροσωπεί "το μέσο εργαζόμενο Αμερικανό". Παράλληλα, υποστήριξε ότι λαμβάνει συνεισφορές για τον εκλογικό της αγώνα, από χρηματιστηριακές εταιρίες της Wall Street, αλλά και χρηματικά ποσά για ομιλίες της, από την Goldman Sachs.

Η Κλίντον χαρακτήρισε τις καταγγελίες Σάντερς, ως μια "καλοστημένη μηχανή λάσπης" ισχυριζόμενη ότι ποτέ δεν άλλαξε μία άποψή της ή μία ψήφο της, για ένα ζήτημα, σε αντάλλαγμα για την αποδοχή χορηγιών. "Αρκετά! Αν έχεις κάτι να πεις, να το πεις ευθέως", είπε η Κλίντον απευθυνόμενη στον συνυποψήφιο της". Παράλληλα, αμφισβήτησε την καταγγελία Σάντερς ότι η ίδια εκπροσωπεί το σύστημα, τονίζοντας ότι "είναι διασκεδαστικό" να κατηγορείται "μία γυναίκα, που διεκδικεί για πρώτη φορά, την προεδρία των ΗΠΑ, ως το σύστημα".

Οι δύο συνυποψήφιοι συγκρούστηκαν επίσης, γύρω από την προοδευτικότητα των ιδεολογικών τους τοποθετήσεων, καθώς ο Σάντερς υποστήριξε ότι θα ηγηθεί μιας “πολιτικής επανάστασης,” ενώ η Κλίντον αμφισβήτησε την ικανότητά του, να περάσει προτάσεις, από ένα ρεπουμπλικανικά ελεγχόμενο Κογκρέσο. "Προοδευτικός, είναι αυτός που σημειώνει πρόοδο", σχολίασε με καυστικό τρόπο, η Κλίντον, ενώ επιτέθηκε στις δικές του θέσεις κατά του νομοθετικού πλαισίου που είναι γνωστό ως "Brady bill" (1993) το οποίο επέβαλε ομοσπονδιακούς ελέγχους ποινικού μητρώου, πριν την αγορά όπλων. "Εάν είναι να μιλήσουμε για ετικέτες, δε νομίζω ότι είναι προοδευτικό να ψηφίζει κάποιος πέντε φορές κατά του Brady bill", τόνισε η Κλίντον.

Ο Σάντερς επανέλαβε την υπόσχεσή του να μην επιτεθεί στην Κλίντον για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη διαχείριση των email της, αλλά και ενός ιδιωτικού server, την περίοδο που η ίδια ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. "Δε θα το πολιτικοποιήσω", σχολίασε.

Η Κλίντον προσπάθησε να υποβαθμίσει τις προβάδισμά της στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου το 2008, είχε εξασφαλίσει απροσδόκητη νίκη, λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη ήτα που είχε υποστεί από τον Μπαράκ Ομπάμα, στην Αϊόβα.

Η δυναμική απόδοση του Σάντερς, πριν από λίγες ημέρες στην Αϊόβα, προδιαγράφει έναν προεκλογικό αγώνα, διαφορετικό από αυτόν στον οποίο εισήλθε η Κλίντον, ως πιθανό φαβορί.

Επιπρόσθετα, με τις προγραμματισμένες τηλεμαχίες των δύο υποψηφίων στο Ουισκόνσιν και στη Φλόριντα, οι ίδιοι ενέταξαν στο πρόγραμμα τους και ένα ντιμπέιτ στο Φλιντ του Μίσιγκαν τον Μάρτιο, προκειμένου να στραφεί η προσοχή του εκλογικού σώματος στο πρόβλημα του μολυσμένου νερού που αντιμετωπίζει η πόλη, πριν από τον προκριματικό εκλογικό γύρο της πολιτείας. Κλίντον και Σάντερς θα έχουν επίσης, τηλεμαχίες τον Απρίλιο και το Μάιο.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αμερικανικές εκλογές
SHARE:

24Media Network