Ο Σούνακ προκηρύσσει πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Διαβάζεται σε 2'
Ο Ρίσι Σούνακ
Ο Ρίσι Σούνακ Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προτίθεται, το απόγευμα της Τετάρτης, να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές στη Βρετανία, εντός του καλοκαιριού.

Ο Ρίσι Σούνακ θα προκηρύξει αιφνιδιαστικά πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο, όπως δήλωσαν ανώτερες πηγές στον Guardian.

Η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται το απόγευμα της Τετάρτης (22/5), μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με το BBC, o πρωθυπουργός πρόκειται να προβεί σε δήλωση έξω από την Downing Street στις 17:00 (19:00 ώρα Ελλάδος).

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές του καλοκαιριού, με τις εικασίες να αναφέρουν ότι η επικρατέστερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους είναι η 4η Ιουλίου.

Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημερώνει επί του παρόντος το υπουργικό συμβούλιο για τα σχέδιά του, ενώ η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και επικεφαλής των Τόρις, υποστήριξε νωρίτερα σήμερα, πως το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στη Βρετανία, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο και απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις. Υπενθυμίζεται πάντως, ότι η θητεία του Βρετανού πρωθυπουργού θεωρητικά θα τελείωνε τον Ιανουάριο του 2025.

LIVE η δήλωση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι Συντηρητικοί του Σούνακ υστερούν κατά πολύ από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις, και παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να προβάλουν ως θετικά τη μείωση του πληθωρισμού και μια αύξηση των αμυντικών δαπανών, δεν έχουν καταφέρει να καταγράψουν δημοσκοπικά κέρδη.

Το προβάδισμα της πράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Εργατικού Κόμματος, έναντι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αυξήθηκε στις 18 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. Η δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου Opinium Research φέρει τους Εργατικούς να συγκεντρώνουν το 43% των προθέσεων ψήφου, έναντι 25% των Συντηρητικών.

Οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα περίπου 20 μονάδων έναντι των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη του 2021 – πριν ο Σούνακ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι κάτι παραπάνω από έτοιμοι για εκλογές. «Είμαστε πλήρως έτοιμοι….όποτε ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές. Έχουμε μια πλήρως οργανωμένη και επιχειρησιακή προεκλογική εκστρατεία έτοιμη να ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι η χώρα φωνάζει” να γίνουν γενικές εκλογές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα