Ο Τραμπ απαιτεί “σημαντική” μείωση της βίας από τους Ταλιμπάν

Ο Τραμπ απαιτεί “σημαντική” μείωση της βίας από τους Ταλιμπάν
Ντόναλντ Τραμπ AP

Οι όροι που βάζει ο Ντόναλντ Τραμπ στους Αφγανούς για να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Αφγανιστάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αφγανό ομόλογό του Ασράφ Γάνι, να υπάρξει “σημαντική” μείωση των βιαιοτήτων που αποδίδονται στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη “ουσιαστικών” διαπραγματεύσεων για το μέλλον της χώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Ελβετία, “ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε την ανάγκη για σημαντική και σταθερή μείωση των βιαιοτήτων που διαπράττονται από τους Ταλιμπάν, κάτι που θα διευκολύνει τη διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το μέλλον του Αφγανιστάν”, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι Ταλιμπάν μετέφεραν στους Αμερικανούς μια πρόταση για σύντομη εκεχειρία — από 7 έως 10 ημέρες — έπειτα από 18 και πλέον χρόνια πολέμου, έγινε γνωστό στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Αλλά οι ΗΠΑ έθεσαν τη μείωση της βίας ως προαπαιτούμενο για κάθε σοβαρή πρόοδο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων και στην έναρξη ενός ενδο-αφγανικού διαλόγου.

“Συμφωνούμε να περιορίσουμε τη στρατιωτική μας δράση τις ημέρες που θα προηγηθούν της υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Σουχάιλ Σαχίν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, σε συνέντευξη που δημοσίευσε πακιστανική εφημερίδα, δηλώνοντας “αισιόδοξος” για την πιθανότητα υπογραφής της “το αργότερο έως το τέλος του μήνα”. Η πρόταση δεν ανακοινώθηκε δημόσια και η Ουάσινγκτον δεν ανέφερε ότι έλαβε μια πρόταση από τους ισλαμιστές αντάρτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα