Ο Τραμπ και το όραμά του για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού

Ο Τραμπ και το όραμά του για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού

Στη Βαρσοβία βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμ για να να προωθήσει θέματα εμπορίου στις συνομιλίες του με τους ηγέτες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του για το όραμά του ως προς τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί σήμερα, Πέμπτη, στην Βαρσοβία, με τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, από την Ανατολική Ευρώπη. Στις συναντήσεις αυτές, ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην αμυντική δέσμευση για την αντιμετώπιση απειλών από την Ρωσία.

Η επιφυλακτική στάση του Τραμπ έναντι του “Άρθρου 5”, του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του δόγματος συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ, κατά την σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Μάιο, είχε προκαλέσει κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην διάρκεια του ταξιδιού του προς την διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G20 στην Γερμανία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα λάβει μέρος σε διάσκεψη με την συμμετοχή των ηγετών της Κεντρικής Ευρώπης, των χωρών της Βαλτικής, αλλά και των Βαλκανίων. Την διάσκεψη οργανώνουν η Πολωνία και η Κροατία σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του περιφερειακού εμπορίου, αλλά και των υποδομών.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Τραμπ θ' αξιοποιήσει τη στάση που θα πραγματοποιήσει στην Πολωνία, προκειμένου να δώσει έμφαση στην δέσμευσή του έναντι του ΝΑΤΟ, το οποίο είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα ως “ξεπερασμένο.” Παράλληλα, θα προσπαθήσει ν' αποκαταστήσει τις σχέσεις, μετά το τεταμένο κλίμα της νατοϊκής συνόδου, τον Μάιο.

Από την πλευρά της, η συντηρητική -με ουσιαστικές τάσεις ευρωσκεπτικισμού- κυβέρνηση της Πολωνίας, συμφωνεί σε πολλά θέματα με τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου. Μεταξύ αυτών, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, αλλά και τα ορυχεία άνθρακα. Έτσι, προσδίδει στην επίσκεψη Τραμπ χαρακτήρα αναγνώρισης του ηγετικού ρόλου της, στην Κεντρική Ευρώπη.

Από την άλλη μεριά, οι κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης θα παρακολουθήσουν με προσοχή την ομιλία του Τραμπ στην κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας για το ενδεχόμενο ενθάρρυνσης της στάσης που τηρεί η πολωνική κυβέρνηση. Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμβάθυνσης του ρήγματος μεταξύ Ανατολής και Δύσης εντός της ΕΕ, ενώ δεν είναι λόγοι οι διπλωμάτες που βλέπουν την σημερινή περιφερειακή διάσκεψη στην Πολωνία ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της επιρροής της, εκτός των δομών της ΕΕ.

Η επίσκεψη Τραμπ ενισχύει την Πολωνία

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Πολωνία ενισχύει τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε ο Πολωνός πρωθυπουργός Αντρέι Ντούντα.

«Είναι η δεύτερη περιοδεία στο εξωτερικό για τον πρόεδρο Τραμπ και ξεκινά από την Πολωνία. Αυτό δείχνει ότι είμαστε μια χώρα που έχει σημασία και ενισχύει τη θέση μας στην ΕΕ», δήλωσε ο Ντούντα στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας.

Εξάλλου σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Αντόνι Μακιέρεβιτς οι ΗΠΑ συμφώνησαν χθες, Τετάρτη, να πουλήσουν στη χώρα του αντιπυραυλικά συστήματα Partiot.

«Το μνημόνιο υπεγράφη σήμερα το βράδυ βάσει του οποίου η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να πουλήσει στην Πολωνία πυραύλους Patriot», επεσήμανε ο Μακιέρεβιτς.

Σε ενεργειακό επίπεδο, η Πολωνία θέλει ν' αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο από αμερικανικές εταιρίες, προκειμένου ν' αντισταθμίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, στην κεντροευρωπαϊκή περιοχή. “Είμαστε απλά μια σημαντική χώρα σε αυτή την γωνιά του κόσμου. Είμαστε μεταξύ των μεγαλυτέρων χωρών στην Ευρώπη και είμαστε ο ηγέτης της Κεντρικής Ευρώπης. Ο πρόεδρος Τραμπ το κατανοεί αυτό,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρζέι Ντούντα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Evan Vucci)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Με στρατιωτική επέμβαση απειλούν οι ΗΠΑ τη Βόρεια Κορέα

Ο Κιμ έστειλε 'δώρο στους μπάσταρδους των ΗΠΑ'. Αιχμηρή απάντηση Τραμπ

Ο Τραμπ, ναι ο πλανητάρχης, ανέβασε μοντάζ βίντεο όπου δέρνει το CNN

Τραμπ: 'Ο τρόπος που χρησιμοποιώ το Twitter είναι σύγχρονα προεδρικός'

SHARE:

24Media Network