Ο Τραμπ καλεί Ρώσους χάκερς να βρουν τα χαμένα e-mail της Κλίντον

default image

Ακόμα και τους Ρώσους χάκερς θέλει να ρίξει στη μάχη των Αμερικανικών Εκλογών ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να βρουν τα e-mail της Κλίντον από τη θητεία της στο State Department. Και ο Ομπάμα στη θεωρία πως ο Πούτιν στηρίζει Τραμπ

“Ρωσία αν ακούς, ελπίζω να βρεις τα 30.000 e-mail της Κλίντον που λείπουν, και να τα δώσεις στη δημοσιότητα” είπε σε συνέντευξή του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την Προεδρία  των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ελπίζοντας σε βοήθεια ακόμα και από τους Ρώσους. 

Λίγη ώρα αργότερα με ανάρτησή του στο twitter o εκκεντρικός μεγιστάνας επανήλθε και πήγε το κάλεσμα του ακόμη παραπέρα καλώντας τον οποινδήποτε μπορεί να χακάρει την Κλίντον και να βρει τα e-mail να το κάνει. Πρόκειται για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα οποία η Χίλαρι Κλίντον χειριζόταν θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών από τον προσωπικό της λογαριασμό, τα οποία μάλιστα διεγράφησαν.

Χτυπά εκεί που πονάνε

Η αναφορά του Τραμπ δεν είναι τυχαία καθώς έρχεται μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και έκανε άνω κάτω το συνέδριο των Δημοκρατικών, με τις διαρροές 20.000 e-mail από τα WikiLeaks, από τους server του Δημοκρατικού Κόμματος  που δείχνουν πως η ηγεσία των Δημοκρατικών σαμπόταρε εξ αρχής και με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς.

Η διαρροή έφερε σε αμηχανία το Δημοκρατικό Κόμμα, το συνέδριο του οποίου ξεκίνησε την Δευτέρα στη Φιλαδέλφεια. Ειδικοί στην ψηφιακή ασφάλεια που μετέχουν στην εκστρατεία της Κλίντον άφησαν να εννοηθεί ότι η υποκλοπή των μηνυμάτων έγινε από τη Ρωσία με στόχο να ευνοηθεί ο Τραμπ.

Η εφημερίδα New York Times σε σημερινό δημοσίευμά της αναφέρει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν την “ισχυρή πεποίθηση” ότι πίσω από τη διαρροή κρύβεται η ρωσική κυβέρνηση. Αγνοούν όμως αν πρόκειται για μια υπόθεση κατασκοπείας “ρουτίνας” ή αν είναι μια επιχείρηση που έχει ως τελικό στόχο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ωστόσο παρά την προτροπή του ο Τραμπ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία. “Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία” είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φλόριντα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μάικ Πενς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, διεμήνυσε σήμερα ότι θα υπάρξουν “σοβαρές συνέπειες” εάν από την έρευνα που διεξάγει για την υπόθεση το FBI διαπιστωθεί ότι ευθύνεται η Ρωσία. “Αν είναι η Ρωσία και παρεμβαίνει στις εκλογές μας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και τα δύο κόμματα και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες”, είπε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Ιντιάνα.

Είναι η πρώτη φορά που ένας υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία ενθαρρύνει ενεργά μια ξένη δύναμη να κατασκοπεύει την πολιτική του αντίπαλο

Η ομάδα της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ ότι ενθαρρύνει τη Ρωσία να κατασκοπεύει το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο.

«Είναι η πρώτη φορά που ένας υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία ενθαρρύνει ενεργά μια ξένη δύναμη να κατασκοπεύει την πολιτική του αντίπαλο», τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος της Κλίντον, κρίνοντας ότι πρόκειται για μια «υπόθεση εθνικής ασφαλείας».

Ο Ομπάμα δεν αποκλείει εμπλοκή των Ρώσων στις εκλογές

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιχειρήσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών υπέρ του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ.

“Όλα είναι πιθανά” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ευθύνεται η Ρωσία για τη διαρροή μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολλών υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ομπάμα σημείωσε ότι το FBI συνεχίζει τις έρευνές του για την υπόθεση. Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο θέμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε κατ’ επανάληψη τον θαυμασμό του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Και πιστεύω ότι ο Τραμπ είχε μια μάλλον ευνοϊκή μεταχείριση στη Ρωσία

Ο Ομπάμα δεν σχολίασε τους στόχους της υποκλοπής, υπενθύμισε όμως δηλώσεις που έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Ρωσία. “Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε κατ’ επανάληψη τον θαυμασμό του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Και πιστεύω ότι ο Τραμπ είχε μια μάλλον ευνοϊκή μεταχείριση (από τα μέσα ενημέρωσης) στη Ρωσία. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι Ρώσοι παρεισφρέουν στα συστήματά μας. Όχι μόνο εκείνα της κυβέρνησης, αλλά και τα ιδιωτικά συστήματα”, είπε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ είπε ότι “η ομάδα της Χίλαρι Κλίντον χρησιμοποιεί συκοφαντικούς ισχυρισμούς που αφορούν παλαιότερες υποκλοπές προσπαθώντας να εκτρέψει την προσοχή από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (…) επειδή αυτά έχουν σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ”.

Να θυμίσουμε πως η Κλίντον, χρησιμοποιούσε έναν ιδιωτικό διακομιστή στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη για να λαμβάνει και να αποστέλλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επί των ημερών της στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (2009-2013). Το θέμα ερευνήθηκε από το FBI, που όμως αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε λόγος να ασκηθεί ποινική δίωξη στην Κλίντον παρότι ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας Τζέιμς Κόμεϊ χαρακτήρισε «εξαιρετικά απερίσκεπτη» την πρώην ΥΠΕΞ όσον αφορά τον τρόπο που μεταχειριζόταν πληροφορίες που είχαν διαβαθμιστεί εμπιστευτικές ή ακόμη και απόρρητες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα