Ο Τραμπ παίζει με τη φωτιά - Η Ευρώπη σε αγωνία για το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ AP

"Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να πληρώσουν για την αποχώρηση των ΗΠΑ από μια συμφωνία για την οποία είχαν συμβάλει οι ίδιες" δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ - Η συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν για τη στάση του Τραμπ

Οι κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των ξένων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν είναι «απαράδεκτες» και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Λέμε στους Αμερικανούς ότι οι κυρώσεις που θέλουν να επιβάλλουν αφορούν εκείνους. Αλλά θεωρούμε πως το γεγονός ότι επιβάλλουν κυρώσεις (σε εταιρείες) εκτός της δικής τους δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτο», τόνισε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Le Parisien.

ADVERTISING

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ότι θα τεθεί ξανά σε ισχύ μια σειρά κυρώσεων, εναντίον αμερικανικών αλλά και ξένων εταιρειών που συναλλάσσονται με την Τεχεράνη.

«Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να πληρώσουν για την αποχώρηση των ΗΠΑ από μια συμφωνία για την οποία είχαν συμβάλει οι ίδιες» να συναφθεί, είπε ο γάλλος ΥΠΕΞ.

«Οι Ευρωπαίοι μεταξύ μας πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα αυτό», πρόσθεσε ο Λεντριάν.

Η αμερικανική απόφαση επιβάλλει στις ξένες εταιρείες πολύ σύντομα, σε μια περίοδο τριών ως έξι μηνών, να αποσυρθούν από το Ιράν, ενώ τους απαγορεύεται επίσης να συνάψουν νέες συμβάσεις, καθώς κινδυνεύουν σε διαφορετική περίπτωση να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι θα «κάνουν το παν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών (τους)» και σκοπεύουν να διεξαγάγουν «διαπραγματεύσεις» με τις ΗΠΑ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε την Τετάρτη η προεδρία της Γαλλίας.

Οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να αφορούν εξαιρέσεις και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εταιρειών που βρίσκονται ήδη στο Ιράν.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Ευρωπαίων εντός εβδομάδων. Αυτό προϋποθέτει μια ευρωπαϊκή δύναμη νέου τύπου», επέμεινε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αντικρούσει τις αμερικανικές κυρώσεις καταφεύγοντας σε διατάξεις που είχαν δημιουργηθεί για να παρακάμπτεται το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα κι επιτρέπουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες και στις δικαστικές αρχές να μην υπόκεινται στους κανόνες των κυρώσεων που επιβάλλουν τρίτες χώρες.

Η συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 στη Βιέννη προέβλεπε τη διευκόλυνση των εμπορικών ανταλλαγών με το Ιράν, αίροντας τις βαριές διεθνείς κυρώσεις που έπλητταν την οικονομία του, σε αντάλλαγμα για τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης να περιορίσει τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του πυρηνικού της προγράμματος και να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία (η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), όπως και η Κίνα και η Ρωσία, θέλουν να τη διασώσουν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Το Ιράν αξιώνει για να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία να λάβει εγγυήσεις ως προς τις οικονομικές της διαστάσεις.

Πούτιν - Ερντογάν: Λάθος η στάση των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη τις προοπτικές της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν, την οποία αποκάλεσαν "λάθος", όπως ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική κυβέρνηση.

"Σήμερα ο πρόεδρός μας Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. Συζήτησαν την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν", είπε η πηγή αυτή.

"Και οι δύο ηγέτες, επισημαίνοντας τη σφαλερότητα αυτής της απόφασης, τόνισαν ότι η συμφωνία είναι μια διπλωματική επιτυχία και πρέπει να διαφυλαχθεί", πρόσθεσε.

Μογκερίνι: Ζωτικής σημασίας για τη διεθνή ασφάλεια η συμφωνία με το Ιράν

Το Ιράν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που ενέχει από τη Συμφωνία JCPOA για τα πυρηνικά, η ΕΕ θα παραμείνει προσηλωμένη στη Συμφωνία, θα ενεργήσει για να διασφαλίσει τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν είναι στο χέρι μιας και μόνο χώρας να την τερματίσει, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, μετά την μονομερή ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ.

"Όπως λέμε πάντοτε, η πυρηνική συμφωνία δεν είναι διμερής συμφωνία και δεν είναι στα χέρια μιας μόνο χώρας να την τερματίσει μονομερώς", δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

"Εφόσον το Ιράν εξακολουθεί να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των πυρηνικών, όπως κάνει μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει δεσμευμένη στη συνεχή πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας" πρόσθεσε η Φ.Μογκερίνι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, Ιράν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πούτιν - Ερντογάν: Λάθος η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Έκκληση Μακρόν σε Ροχανί για τήρηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά

Απειλές Ιράν για έξοδο από την πυρηνική συμφωνία, αν η Ευρώπη δεν δώσει "εγγυήσεις"

Σκληρή απάντηση Ιράν: Ο Τραμπ νοητικά ανίκανος να χειρίζεται τα πυρηνικά

SHARE:

24Media Network