Ο Τραμπ ρίχνει τον Τραμπ

Ο Τραμπ ρίχνει τον Τραμπ
Ο πρόεδρος Τραμπ AP

Δυο εκ των εμπίστων του Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκαν την ίδια ημέρα, για κακουργήματα που φέρεται να γνώριζε ή να διέταξε ο Πλανητάρχης. Και κάπως έτσι η Αμερική ζει εμπειρίες που τελευταία φορά βίωσε με την κυβέρνηση του Richard Nixon και το Watergate.

Η προεδρία του Donald Trump θυμίζει τραπουλόχαρτα που τοποθετήθηκαν κατά τρόπο να σχηματίσουν πύργο, που άπαξ και διαμορφώθηκε ουδείς ασχολήθηκε με την αντοχή του στο χρόνο. Eύλογα καταρρέει.

Δυο πρώην βοηθοί του καταδικάστηκαν, την ίδια ημέρα, για απάτες και πολλοί άλλοι είναι κατηγορούμενοι για πλήθος κακουργημάτων. Όλοι έχουν ως κοινή συνισταμένη τον Πλανητάρχη. Και ουδείς έχει πια τη διάθεση να τον καλύψει. Ας πάρουμε όμως, την ιστορία από την αρχή για να συντονιστούμε όλοι στην ίδια συχνότητα.

Aπό το Φεβρουάριο του 2017, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, το FBI είχε διατάξει έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρξε παρέμβαση της Ρωσίας, στο αποτέλεσμα του 2016.

O πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump, Michael Flynn (AP Photo/Manuel Balce Ceneta) AP

 

Στη φωτογραφία βλέπετε τον Flynn στην έξοδο του από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Washington, την Τρίτη 10/7. Παραδέχθηκε πως είπε ψέματα στο FBI, για τις σχέσεις του με αξιωματούχους της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και τις δουλειάς με το τουρκικό λόμπι. Ένοχοι για κακουργήματα που προσδιορίστηκαν στην εποχή που δούλευαν για τον Trump δήλωσαν και ο αναπληρωτής υπεύθυνος της καμπάνιας του Πλανητάρχη, Rick Gates και ο σύμβουλος καμπάνιας, Γιώργος Παπαδόπουλος. Όλοι απολύθηκαν τους πρώτους μήνες της θητείας του Πλανητάρχη -και μετά τις καταγγελίες για ρωσική εμπλοκή στις εκλογές.

Η αποκάλυψη των New York Times ήταν η αρχή του τέλους

Οι “New York Times” είχαν αποκαλύψει πως ο Donald Trump είχε ζητήσει από τον τότε διευθυντή του FBI, James Comey να τερματίσει την έρευνα που αφορούσε τις θρυλούμενες σχέσεις του πρώην συμβούλου της Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Michael Flynn με τη Ρωσία.

Η ιστορική εφημερίδα ενημέρωσε πως είχε στη διάθεση της υπόμνημα, το οποίο φέρεται να είχε συντάξει ο Comey -μετά τη συνάντηση του με τον Trump- και ανέφερε τη δήλωση του Προέδρου πως η συνέχιση της έρευνας δεν είχε νόημα. Παρεμπιπτόντως, είχε απολυθεί ο Flynn και όπως είχε πει ο Trump “πλέον είναι πολύ καλό παιδί”. Σημειωνόταν πως ο Flynn είχε απολυθεί, ώστε να εμποδιστεί η διερεύνηση των καταγγελιών. Για την ιστορία, στη συνέχεια απολύθηκε και ο Comey.

Αντίγραφα των σημειώσεων που έγραψε ο Comey, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Trump (AP Photo/Susan Walsh) AP

Μόλις είδατε αντίγραφα των σημειώσεων που είχε γράψει ο James Comey και στα οποία ο Trump εμφανίζεται να του έχει πει πως έχει έντονο προβληματισμό, για την κρίση του Flynn, πρώτου συμβούλου του για τα θέματα εθνικής ασφαλείας. Ήταν 15 σελίδες και ανέφεραν λεπτομέρειες από τη σειρά συναντήσεων που είχε ο Comey με τον Trump, πριν την απόλυση του, τον Μάιο του 2017. Συμπεριλαμβανομένου του δείπνου στο Λευκό Οίκο, όπου όπως υποστηρίζει ο Comey ο Trump τον είχε ρωτήσει αν μπορεί να στηρίζεται στην αφοσίωση του.

Ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Rod Rosenstein (AP Photo/Manuel Balce Ceneta) AP

 

Ακολούθησε η απόφαση του τότε αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα της χώρας, Rod Rosenstein να διορίσει ειδικό ανακριτή που θα διερευνούσε τις καταγγελίες και τα στοιχεία που υπήρχαν. Επελέγη ο πρώην διευθυντής του FBI, Robert Mueller. Ο Rosenstein είχε εξηγήσει ότι “αποφάσισα πως είναι αναγκαίος ο ειδικός ανακριτής, ώστε να πεισθούν πλήρως οι Αμερικανοί για το αποτέλεσμα”.

Επιφανείς Ρεπουμπλικάνους σχολίασαν για πρώτη φορά πως πρόκειται για σκάνδαλο διαστάσεων Watergate. Από τότε διακεκριμένοι νομικοί είχαν θέσει θέμα καθαίρεσης του Πλανητάρχη.

Ώσπου ξημέρωσε η Τρίτη 21 Αυγούστου του 2018, που κατά το NBC News είναι “Μια μαύρη μέρα για τον Τrump. Η πιο μαύρη μέρα για την προεδρία, μετά το Watergate“. Να θυμίσουμε πως εκείνο το σκάνδαλο είχε οδηγήσει τον Richard Nixon στην παραίτηση, όχι όταν προέκυψε ή επιβεβαιώθηκε, αλλά τη στιγμή που τέθηκε αντιμέτωπος με τη μομφή, το 1974.

Ο Michael Cohen στην έξοδο του από τον Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης (AP Photo/Mary Altaffer) AP

 

Την Τρίτη λοιπόν, ο επί δεκαετίας έμπιστος και δικηγόρος του Trump, Michael Cohen δήλωσε ένοχος σε οκτώ κακουργήματα, μεταξύ των οποίων ήταν και η διάθεση χρημάτων της προεκλογικής καμπάνιας “για το βασικό λόγο της επιρροής των εκλογών”. Δηλαδή, για να εξαγοράσει τη σιωπή γυναικών με τις οποίες είχε σχέσεις “υποψήφιος για το ομοσπονδιακό γραφείο, κατόπιν εντολής του τελευταίου”.

Ο Cohen δεν είπε ποτέ το όνομα του Trump, στην κατάθεση του. Και ναι, έχει έλθει σε συμφωνία με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, να παρέχει στοιχεία που θα μειώσουν τη δική του ποινή. Το πιθανότερο είναι να καταδικαστεί σε πέντε χρόνια και 3 μήνες, φυλάκισης. Θα μάθει την τύχη του τον Δεκέμβριο. Η εγγύηση ορίστηκε στα 500.000 δολάρια. Όταν ο Trump έφτασε στη Δυτική Virginia, τον ρώτησαν για τον Cohen. Έκανε ότι δεν άκουσε. Και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει το όποιο σχόλιο.

Η Stormy Daniels AP

 

Στο δικαστήριο ο Cohen ομολόγησε πως έδωσε το ποσό των 130.000 δολαρίων στην πρωταγωνίστρια σε ταινίες ενηλίκων, Stephanie Clifford (γνωστή ως Stormy Daniels).  Ο Trump βρέθηκε μαζί της ένα χρόνο αφότου είχε παντρευτεί τη Melania, με τη Wall Street Journal να αποκαλύπτει τον περασμένο Γενάρη πως το Fox News είχε στοιχεία για αυτήν τη σχέση, αλλά “δεν καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε όλα τα στοιχεία, ώστε να προχωρήσουμε στη δημοσίευση”.

Η Daniels είχε ενημερώσει ότι “κρατώ πληροφορίες για αυτή τη σχέση, τις οποίες μπορεί να γνωρίζει μόνο όποιος έχει δει γυμνό τον Πλανητάρχη”.

Ο τελευταίος φυσικά, και διέψευσε κάθε εμπλοκή, με τον Cohen να δηλώνει στις 16/1 πως “απορρίπτουμε όλες τις φήμες που κυκλοφορούν από το 2011”. Πληροφορίες που επιβεβαίωσε την Τρίτη 21/8, πέντε μήνες αφότου η πορνοστάρ εξέφρασε τη διάθεση να επιστρέψει τα χρήματα στον Trump, ώστε να μπορέσει να πει όλη την αλήθεια για τη σχέση τους.

CNN

 

Ο Cohen είπε ενώπιον του δικαστή της Νέας Υόρκης πως είχε δώσει και 150.000 δολάρια στο πρώην “κουνελάκι”, μοντέλο του Playboy, Karen McDougal, για τον ίδιο λόγο. Η McDougal είχε αποκαλύψει τον περασμένο Φλεβάρη ότι συνάντησε τον Trump το 2006, στην Playboy Mansion, αρχικά μιλούσαν συχνά στο τηλέφωνο, μετά άρχισαν τα ραντεβού που διήρκεσαν δέκα μήνες. Σε οκτώ σελίδες έγραψε κάθε λεπτομέρεια της σχέσης τους.

Η συγκάλυψη από φίλους του Trump

Η “The Wall Street Journal” αποκάλυψε πως η εταιρία American Media Inc (εκδίδει μεταξύ άλλων το National Enquirer) της είχε προσφέρει, τον Αύγουστο του 2016, 150.000 δολάρια, για τα δικαιώματα της ιστορίας της. O Νew Yorker πρόσθεσε πως αυτή ήταν συνήθης τακτική του CEO και προέδρου της εταιρίας, για να “σκοτώνει” τις ιστορίες που μπορούσαν να κάνουν κακό, στον φίλο του, Donald. Το σχόλιο της Αmerican Media Inc. για τη μη έκδοση βιβλίου ήταν ότι “δεν βρήκαμε τα στοιχεία που μας έδωσε αξιόπιστα”. Σε συνέντευξη που έδωσε η McDougal στο CNN, ζήτησε συγγνώμη από τη Melania.

Δεν κατηγορείται για κάτι ο πελάτης μου

Κατά το NBC News, όσα είπε ήταν τόσο επιζήμια για τον Πρόεδρο (νομικά και πολιτικά) που ο δικηγόρος του Τrump, Rudy Giuliani μπορεί να χαίρεται μόνο για το γεγονός ότι δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον πελάτη του. “Δεν υπάρχει κάποιος ισχυρισμός για οποιαδήποτε παρατυπία, εναντίον του προέδρου και σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες της κυβέρνησης εναντίον του Mr. Cohen”, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, ο οποίος επιτέθηκε στον Cohen λέγοντας ότι “είναι ανέντιμος και ψεύτης” σε δήλωση που έστειλε στο ACB News.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν απευθείας κατηγορίες εναντίον του Trump, εν τούτοις ο Cohen παραβίασε τους οικονομικούς νόμους της προεκλογικής καμπάνιας “σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες ενός υποψηφίου του ομοσπονδιακού γραφείου”, δηλαδή του Τrump. 

Η κατάθεση του Cohen δεν ήταν η μόνη, που είχε ως περιεχόμενο τη διαφθορά της νυν κυβέρνησης.

Ο Paul Manafort, ο πρώτος υπεύθυνος της πολιτικής στρατηγικής στην καμπάνια του Trump, καταδικάστηκε για οκτώ κατηγορίες, από δικαστήριο της Virginia. Υπήρχαν δέκα ακόμα κατηγορίες, αλλά διεγράφησαν γιατί οι ένορκοι δεν κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση. Ειρήσθω εν παρόδω, χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες για να καταδικάσουν τον Manafort, για πέντε κατηγορίες φορολογικής απάτης, μια άρνησης να αποκαλύψει τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί στο εξωτερικό (όπου σύμφωνα με τους εισαγγελείς έκρυβε εκατομμύρια δολάρια) και δυο τραπεζικής απάτης (για να πάρει δάνεια). Έγιναν πολλές αναφορές στις σπατάλες του, με το highlight που αναφέρθηκε να είναι ένα μπουφάν από στρουθοκάμηλο, αξίας 15.000 δολαρίων. Οι ειδικοί ακολούθησαν το χρήμα “και βρήκαμε πολλά ψέματα”.

Paul Manafort, ο πρώτος υπεύθυνος της πολιτικής στρατηγικής στην καμπάνια του Trump (ΑP)

 

Ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει αθώος και για τις 18 κατηγορίες. H δίκη του κράτησε 3 εβδομάδες. Ακόμα δεν ορίστηκε η ποινή του. Έχει έως τις 29/8 να αποφασίσει αν θα ζητήσει επανεκδίκαση. Οι εισαγγελείς πρότειναν 8 με δέκα χρόνια φυλάκισης.

Έγινε ο πρώτος συνεργάτης του Trump που κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες που προέκυψαν από την έρευνα του ειδικού ανακριτή, Robert Mueller, σχετική με τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016.

Ο Πλανητάρχης είχε χαρακτηρίσει ως “κυνήγι μαγισσών” την έρευνα του Mueller και είχε ζητήσει να σταματήσει. Προφανώς και απεδείχθη πως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, με τους Δημοκρατικούς να ζητούν να λήξει κάθε συζήτηση που γίνεται για να δοθεί χάρη στον Manafort, με τον Γερουσιαστή Patrick Leahy να δηλώνει ότι “κάθε τέτοια απόπειρα θα ‘χει γραμμένη τη λέξη “Watergate” πάνω της”.

Όταν τώρα, κλήθηκε να σχολιάσει ο Trump την καταδίκη του Manafort, είπε πως “νιώθω άσχημα για εκείνον” πριν προσθέσει ότι “η υπόθεση του δεν είχε κάποια σχέση με εμένα”. Στο Twitter έγραψε πως οι αρχές φέρθηκαν στον Manafort “χειρότερα από ό,τι στο θρυλικό αφεντικό της μαφίας, Al Capone”.

Πάμε στον επόμενο κατηγορούμενο, συνεργάτη του Trump.

Ο Duncan Hunter ήταν ο δεύτερος υποστηρικτής της προεδρίας του Trump (ΑP)

 

Ο Duncan Hunter, μέλος των Ρεπουμπλικάνων (Καλιφόρνια) και από τους πρώτους υποστηρικτές για την προεδρία του Trump, κατηγορείται για ομοσπονδιακές κατηγορίες που αφορούν παραβιάσεις των νόμων που διέπουν τα οικονομικά των προεκλογικών εκστρατειών. Mαζί του κατηγορείται και η σύζυγος του.

Το 2016, ο Hunter ήταν το δεύτερο μέλος του Κογκρέσου που υποστήριξε τον Trump, για… κάτοικο του Λευκού Οίκου, λέγοντας “δεν χρειαζόμαστε τεχνοκράτη για να νικήσουμε, αλλά ηγέτη”. Οι εισαγγελείς είπαν στους ενόρκους του δικαστηρίου στο San Diego πως το ζεύγος καταχράστηκε ποσό μεγαλύτερο των 250.000 δολαρίων από την προεκλογική καμπάνια, για να πληρώσει προσωπικά έξοδα (οδοντίατρο, φαγητό, ρούχα για το golf, διακοπές και οικογενειακά ταξίδια). Οι κατηγορίες φτάνουν τις 48, στο διάστημα μεταξύ του 2009 και του 2016. Το ζευγάρι κάλυψε την κατάχρηση, παραποιώντας τα στοιχεία στα οικονομικά αρχεία, όπου οι ατασθαλίες αναφέρθηκαν ως έξοδα σχετικά με την καμπάνια.

Αν αναρωτιέστε ποιο ήταν το πρώτο μέλος που στήριξε την καμπάνια του Trump, ο Chris Collins (Νέα Υόρκη), κατηγορείται, από τις αρχές του μήνα, για αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών. Όλως τυχαίως διέκοψε την εκστρατεία επανεκλογής του.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Πλανητάρχη, με τον Bret Stephens, αρθρογράφο των New York Times να τονίζει ότι “ο Πρόεδρος είναι σαφώς ένοχος για μεγάλα εγκλήματα και παραπτώματα και θα πρέπει να παραιτηθεί ή να τεθεί υπό αμφισβήτηση η προεδρία του και να απομακρυνθεί”. Ομολογουμένως, ο Stephens δεν υπήρξε ποτέ φαν του Trump. Δεν είχε θίξει ωστόσο, ποτέ θέμα απομάκρυνσης.

Από την εποχή του Nixon έχει να συμβεί ό,τι ζει η Αμερική με τον Trump

Όλα όσα διαβάσατε έως εδώ έγιναν όχι μόνο υπό την ανοχή του Donald Trump, αλλά τα περισσότερα ήταν δικές του οδηγίες. Και αυτό είχε να γίνει από την εποχή του Nixon, όταν στο επίκεντρο των ερευνών δεν ήταν μόνο τι ήξερε ο Πρόεδρος, αλλά και τι έκανε για να κρύψει τα κακώς κείμενα. “Αυτές οι συγκρίσεις θα γεμίσουν τα ερτζιανά κύματα, σε όλη τη χώρα, τις προσεχείς ημέρες” καταλήγει το NBC News, θυμίζοντας πως ο Bill Clinton κατηγορήθηκε το 1998, για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης -όχι για βασικά εγκλήματα όπως είναι αυτά που υποστήριξε ο Cohen πως έχει διαπράξει ο Trump.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα