Τι υποσχέθηκε ο Τραμπ στον Ερντογάν μετά τη νίκη του

Τι υποσχέθηκε ο Τραμπ στον Ερντογάν μετά τη νίκη του
FILE - In this Saturday, Jan. 28, 2017 file photo, President Donald Trump speaks on the telephone with Australian Prime Minister Malcolm Turnbull in the Oval Office of the White House in Washington. In the background is a portrait of former President Andrew Jackson which Trump had installed in the first few days of his administration. Jon Meacham, who wrote a 2008 biography of Jackson titled "American Lion, said Trump has echoed Jackson's outsider message to rural America by pledging to be a voice for "forgotten men and women." But he says it's "not the cleanest analogy." (AP Photo/Alex Brandon, File) AP

Συγχαρητήρια του πλανητάρχη στον Ταγίπ Ερντογάν μετά την οριακή του νίκη. Οι πρόεδροι συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία με τους δύο άνδρες να συμφωνούν πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να "λογοδοτήσει". Η Άγκυρα ερμηνεύει με τον δικό της τρόπο την επικοινωνία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ομόλογός του της Τουρκίας είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στο δημοψήφισμα της Κυριακής, η οποία έγινε με έναν οριακό τρόπο που έθεσε σε ανησυχία ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και προκάλεσε τις αντιδράσεις των διεθνών παρατηρητών για την εγκυρότητα του αποτελέσματος.

Οι δύο άντρες συζήτησαν επίσης για τη Συρία, με τον Τραμπ να ευχαριστεί τον Ερντογάν για την τουρκική υποστήριξη στα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον μιας βάσης της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας και τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να “λογοδοτήσει”.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας: “Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την πρόσφατη νίκη του στο δημοψήφισμα και για να συζητήσουν για τη δράση των ΗΠΑ σε αντίδραση για τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς την 4η Απριλίου.

Ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν για την υποστήριξη αυτής της δράσης των ΗΠΑ, και οι ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει σημασία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να λογοδοτήσει”.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν επίσης για τις προσπάθειες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως γίνεται γνωστό από τις ΗΠΑ.

Τουρκικές πηγές ανέφεραν αργότερα πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και υποσχέθηκε “στενή συνεργασία για τη Συρία, το Ιράκ και τον πόλεμο κατά των Κούρδων μαχητών”.

“Εκτιμώ τη φιλία μας, έχουμε πολλά σημαντικά πράγματα να κάνουμε μαζί”, φέρεται να είπε ο Τραμπ, όπως αναφέρουν οι πηγές της τουρκικής προεδρίας σε μια ανακοίνωση που δίνει την ανάγνωση του περιεχομένου του τηλεφωνήματος από την Άγκυρα.

Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Σημειώνεται πως την ίδια ώρα, το υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία αποφάσισε να παρατείνει κατά 3 μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παράταση του εν λόγω μέτρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από τη σχετική σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

Φωτογραφία: AP Photo/Alex Brandon

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα