Ο Τραμπ θεωρεί το ΝΑΤΟ 'παρωχημένο'. Ενοχλημένη η Γερμανία

Ο Τραμπ θεωρεί το ΝΑΤΟ 'παρωχημένο'. Ενοχλημένη η Γερμανία

Το ΝΑΤΟ "ανησυχεί" για τις δηλώσεις Τραμπ, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Στάινμαϊερ. Ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ κάλεσε την ΕΕ να επιδείξει "αποφασιστικότητα" (Vid)

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί μετά τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία παρωχημένο θεσμό, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ, που θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο, έγιναν δεκτές με ανησυχία», επεσήμανε ο Στάινμαϊερ έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και προτού παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Θα δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την αμερικανική πολιτική», συνέχισε ο υπουργός.

Ο Τραμπ, που επισήμως αναλαμβάνει καθήκοντα την Παρασκευή, δήλωσε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Bild και The Times ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας «παρωχημένος» οργανισμός. Υποστήριξε πως είναι παρωχημένο καθώς δεν έχει αναθεωρηθεί η λειτουργία του και πως δεν είναι ένας δίκαιος οργανισμός, καθώς οι χώρες που μετέχουν, δεν πληρώνουν ισόποσα χρηματικά ποσά εισφορών για τους εξοπλισμούς του.

Παράλληλα, κάλεσε σε στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία και χαρακτήρισε το Brexit, «σπουδαία υπόθεση».

Η δήλωση αυτή «έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είχε πει ο (μελλοντικός) Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατά την ακρόασή του στην Ουάσινγκτον λίγες ημέρες νωρίτερα», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός.

Η σύνοδος των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, «προφανώς θα επηρεαστεί, αν όχι θα καθοριστεί, από τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος προκάλεσε έκπληξη και ταραχή στις Βρυξέλλες και, υποθέτω, σίγουρα όχι μόνο στις Βρυξέλλες», παραδέχθηκε ο Στάινμαϊερ.

Αναφορικά με το Μεσανατολικό, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο εβραϊκός εποικισμός δεν θα πρέπει να υπονομεύσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους, προσθέτοντας όμως ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι επίσης σημαντική.

«Θα πρέπει να είναι επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρξουν αποτελέσματα που θα σημαίνουν ότι το Ισραήλ και η Παλαιστίνη μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ.

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτίμησε από την πλευρά του ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει «αποφασιστικότητα» μετά τις έντονες επικρίσεις του Τραμπ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Πιστεύω ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν θα πρέπει να πέσουμε σε βαθιά κατάθλιψη. Δεν υποτιμώ αυτά που είπε ο Τραμπ για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όμως θα μας έκανε καλό να επιδείξουμε λίγη αποφασιστικότητα σε μια τέτοια κατάσταση», επεσήμανε ο Γκάμπριελ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Το Βερολίνο, ο Τραμπ και οι δασμοί

Η γερμανική παραγωγή αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ενδέχεται να απειληθεί, αν ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέσει σε εφαρμογή μέτρα προστατευτισμού, δήλωσε ο συντονιστή της γερμανικής κυβέρνησης για διατλαντικά θέματα Γιούργκεν Χαρντ.

«Με σεβασμό στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, κάποιος θα πρέπει να του εξηγήσει (στον Τραμπ) ότι οι γερμανικές εταιρείες ήδη παράγουν στις ΗΠΑ και εξάγουν σε όλο τον κόσμο από εκεί», δήλωσε ο Χαρντ. «Αυτό θα κινδυνεύσει, αν ο Τραμπ θέσει σε κίνηση ένα διεθνές σπιράλ προστατευτισμού», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Bild και τη βρετανική The Times, ο Τραμπ επέκρινε τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες επειδή δεν παράγουν περισσότερα αυτοκίνητα στο αμερικανικό έδαφος, ενώ απείλησε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 35% στα γερμανικά οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

«Θα πω στη BMW ότι αν θέλει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στο Μεξικό για να πουλά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς φόρο 35%, ας το ξεχάσει», ανέφερε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε για το εργοστάσιο της BMW που αναμένεται να ανοίξει στη μεξικανική πόλη Σαν Λουίς Ποτόσι στο βόρειο Μεξικό το 2019.

Εξάλλου και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε τον Τραμπ κατά της επιβολής ενός τέτοιου δασμού.

«Μετά από αυτό η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα καταλήξει να είναι σε χειρότερη κατάσταση, πιο αποδυναμωμένη και πιο ακριβή», εκτίμησε ο Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

Από την πλευρά της η BMW δεν θέλησε να αντιδράσει άμεσα στις δηλώσεις του Τραμπ. Η κατασκευή του εργοστασίου στο Σαν Λουίς Ποτόσι «συνεχίζεται όπως προβλέπεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019», περιορίστηκε να απαντήσει ένας εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παράλληλα η BMW υπενθύμισε τη σημαντική της παρουσία στις ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό εργοστάσιο του Σπάρτανμπουργκ είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει στον κόσμο.

«Είμαστε ένας εξαγωγέας προς τις ΗΠΑ, όπου παράγουμε και εξάγουμε περισσότερα αυτοκίνητα από όσα πουλάμε στη χώρα, κάτι που είναι προφανώς καλό για την οικονομία της», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική αγορά είναι σαν «δεύτερο σπίτι» για τη BMW.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, ΝΑΤΟ
SHARE:

24Media Network