'Όχι' των Γερμανών Φιλελευθέρων σε 'αγωγό γερμανικού χρήματος' προς άλλες χώρες

Christian Lindner of the Free Democratic party FDP announces to apply for the chairman post after the elections in Berlin, Monday, Sept. 23, 2013. German Free Democrats failed to enter Parliament for the very first time. Chancellor Angela Merkel led her conservatives to a stunning victory in Germany's election Sunday. But she will need to reach out to center-left rivals to form a new government after her coalition partner, FDP, crashed out of Parliament. (AP Photo/Martin Meissner)
Christian Lindner of the Free Democratic party FDP announces to apply for the chairman post after the elections in Berlin, Monday, Sept. 23, 2013. German Free Democrats failed to enter Parliament for the very first time. Chancellor Angela Merkel led her conservatives to a stunning victory in Germany's election Sunday. But she will need to reach out to center-left rivals to form a new government after her coalition partner, FDP, crashed out of Parliament. (AP Photo/Martin Meissner) AP

"Χωρίς δέσμευση για την χρήση των κεφαλαίων, δεν πρόκειται να συναινέσουμε", δήλωσε ο ηγέτης του FDP, τονίζοντας ότι το κόμμα του θέλει η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη

Αν το θέμα είναι να δημιουργηθεί ένας «αγωγός με χρήμα» από τη Γερμανία προς τις άλλες χώρες, χωρίς δέσμευση για την χρήση των κεφαλαίων, δεν πρόκειται να συναινέσουμε, δήλωσε ο αρχηγός των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του έχει κάθε ενδιαφέρον η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη.

«Η Ευρώπη είναι κομμάτι της κοσμοθεωρίας μας. Ισχυρή Γερμανία υπάρχει μόνο σε ισχυρή Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Λίντνερ κατά τη διάρκεια του εκλογικού συνεδρίου του κόμματός του την Κυριακή, στο Βερολίνο και αναφέρθηκε ειδικά στην Γαλλία, επισημαίνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Monde» που ήθελε τον Εμανουέλ Μακρόν να λέει: «Αν η Μέρκελ συμμαχήσει με τους Φιλελεύθερους, πέθανα». «Το FDP είναι το πλέον ευρωπαϊκό κόμμα. Να μην υπάρχει καμία ανησυχία. Ευχόμαστε στον Εμανουέλ Μακρόν κάθε επιτυχία», τόνισε ο Γερμανός Φιλελεύθερος και πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν γίνεται ισχυρότερη με μια αδύναμη Γαλλία.

«Ευχόμαστε επιτυχία σε όλα τα κράτη-μέλη, θέλουμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία. Αν σε αυτούς τους καιρούς δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε να την ιδρύσουμε. Αλλά θα πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας για το πώς θα φτιάξουμε την Ευρώπη και την νομισματική ένωση ασφαλείς για το μέλλον», πρόσθεσε.

Κάποιες ιδέες δεν θα μπορέσουμε όμως να τις στηρίξουμε, διευκρίνισε ο κ. Λίντνερ. «Εάν αναζητούνται νέες δυνατότητες επενδύσεων και τα λεφτά που υπάρχουν στις αγορές δεν επαρκούν, τότε μπορούμε να το συζητήσουμε. Αν πρόκειται για την προώθηση κοινών εγχειρημάτων στην βιομηχανία στην Ευρώπη, το θέλουμε περισσότερο από τον καθένα. Αλλά, εάν η σκέψη είναι μέσω ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης να δημιουργηθεί ένας "αγωγός με χρήματα" από τη Γερμανία, τα οποία αυτομάτως και χωρίς δέσμευση για την χρήση τους, θα πηγαίνουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης, τότε μια τέτοια χρηματοοικονομική αντιστάθμιση δεν μπορεί να γίνει με μας, διότι αυτή η ένωση αναδιανομής εισοδήματος δεν θα ενίσχυε την Ευρώπη, αλλά θα την αποδυνάμωνε».

Σε ό,τι αφορά την σταθερότητα των οικονομικών αγορών, ο αρχηγός του FDP δήλωσε ότι δεν επιτυγχάνεται, «όταν παραβιάζονται συνεχώς οι κανόνες του χρέους, όταν υπάρχει αρνητικό επιτόκιο και όταν η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα σε πολύ μεγάλο και ιστορικό όγκο», αλλά μάλλον θα επιτευχθεί «εάν η Ευρώπη αποχαιρετίσει την πολιτική των δανεικών και όταν στο κέντρο της πολιτικής επανέλθουν οι κανόνες, η εγγύηση, η ίδια ευθύνη και η σταθερότητα των δημοσιονομικών».

(Πηγή: ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Martin Meissner)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανικές εκλογές, Γερμανία
SHARE:

24Media Network