Οι εντολές του Πούτιν στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, μετά τη νίκη του στις εκλογές

Διαβάζεται σε 2'
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν Associated Press

Δύο μόλις ημέρες μετά την επανεκλογή του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφώνησε ομιλία στην ετήσια συνάντηση της FSB.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας του (FSB), δύο ημέρες μετά τις εκλογές, να κυνηγήσουν και να “τιμωρήσουν” τους Ρώσους που έχουν ενταχθεί στο στράτευμα της Ουκρανίας.

«Ζητώ, όπως συνέβαινε πάντα στην ιστορία μας, να μην ξεχνάμε ποιοι είναι, να τους εντοπίσουμε με το όνομά τους. Θα τους τιμωρήσουμε χωρίς καμία παραγραφή, όπου κι αν βρίσκονται» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της FSB, την Τρίτη.

Στη συνέχεια, ο Πούτιν έκανε μια σύγκριση μεταξύ των Ρώσων στο στρατό της Ουκρανίας και του Ρωσικού Απελευθερωτικού Στρατού – περίπου 50.000 Ρώσοι στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Όσον αφορά αυτούς τους προδότες, τα σημερινά αφεντικά τους δεν δείχνουν κανένα έλεος: Τους στέλνουν κατευθείαν στη μάχη ως τροφή για τα κανόνια. Παίρνουν αυτό που τους αξίζει».

Οι κατηγορίες του Πούτιν έρχονται εν μέσω ισχυρισμών ότι το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών, η Λεγεώνα Ελευθερίας της Ρωσίας και το Τάγμα της Σιβηρίας -αντικυβερνητικές παραστρατιωτικές μονάδες Ρώσων πολιτών- διεξάγουν συχνά επιχειρήσεις αντιπερισπασμού στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, οι μονάδες αυτές ανακοίνωναν πλήγματα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ και προέτρεπαν τους ντόπιους Ρώσους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή. Την Τρίτη, ο κυβερνήτης της περιοχής Μπέλγκοροντ ζήτησε την απομάκρυνση 9.000 παιδιών από περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Στην ίδια ομιλία, ο Πούτιν κάλεσε την FSB να βοηθήσει τις ρωσικές εταιρείες να σπάσουν τις δυτικές κυρώσεις και να επεκτείνουν την επιρροή τους σε νέες αγορές σε όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε «να παράσχει υποστήριξη στις εταιρείες μας που αναπτύσσονται ενεργά παρά τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτές και οι οποίες εξερευνούν νέες αγορές αλλά αντιμετωπίζουν ανοιχτά εχθρικές ενέργειες από τη Δύση».

«Ναι, μας δημιουργούν προσωρινά προβλήματα» υποστήριξε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι μίλησε στην κυβέρνηση για το πώς οι κυρώσεις επηρέασαν ορισμένα μεγάλα έργα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα