Εκλογές στη Ρωσία: Σαρωτική νίκη για τον Πούτιν – Διεθνείς αντιδράσεις

Διαβάζεται σε 4'
Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν AP Photo Mikhail Metzel, Sputnik

Καθόλα ανατρεπτικά τα στοιχεία των Exit Polls για τις εκλογές στη Ρωσία, με τον Πούτιν να συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 87%. Γίνεται ο μακροβιότερος πρόεδρος μετά τον Στάλιν. Σφοδρότατες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Την πέμπτη θητεία του θα κερδίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για τις εκλογές στη Ρωσία.

Με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, ο Πούτιν “αγγίζει” το 88%.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Μόσχας, περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν διαδικτυακά σε αυτές τις προεδρικές εκλογές. Ειδικότερα, σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης, με τη συμμετοχή σε εθνικό επίπεδο να αγγίζει το 74,22% μέχρι το απόγευμα, όταν και έκλεισαν οι κάλπες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ήδη στην εξουσία για 24 χρόνια και αναμένεται να κυβερνήσει τη χώρα για άλλα 6, δηλαδή μέχρι το 2030, ενώ θα γίνει ο μακροβιότερος ηγεμόνας της Ρωσίας μετά από τον Στάλιν, που πέρασε σχεδόν 31 χρόνια στην εξουσία.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ηλεκτρονική ψηφοφορία σε ρωσική προεδρική ψηφοφορία και ένας από αυτούς που συμμετείχε ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μάλιστα βιντεοσκοπήθηκε να ψηφίζει με ένα μόνο κλικ.

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης ομάδας παρακολούθησης Golos (Voice) δήλωσε ότι η χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έκανε το σύνολο των εκλογών ακόμη λιγότερο ανοιχτό στον δημόσιο έλεγχο.

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε στις κοινοβουλευτικές εκλογές πριν από τρία χρόνια σε επτά περιφέρειες και οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης τότε δήλωσαν ότι τους στέρησε τη νίκη.

Ρωσία: Εν μέσω διαμαρτυριών η εκλογική διαδικασία

Νωρίτερα, η ομάδα συνεργατών του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε ότι σημειώθηκαν σειρά διαμαρτυριών κατά της αναμενόμενης επανεκλογής του Ρώσου προέδρου.

Στη ρωσική άπω Ανατολή, στο Βλαδιβοστόκ, το Νοβοσιμπίρσκ, το Ομσκ, το Ιρκούτσκ και άλλες πόλεις της Σιβηρίας, πολίτες συμμετείχαν στην εκστρατεία “Μεσημέρι κατά του Πούτιν”, όπως έδειξαν οι συνεργάτες του Ναβάλνι μέσω live stream στο YouTube.

Στις εν λόγω διαμαρτυρίες, Ρώσοι πολίτες που στρέφονται κατά του Πούτιν προσήλθαν μαζικά στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται ευρέως να κερδίσει με πολύ μεγάλο ποσοστό ενώ άλλοι έριξαν άκυρα ψηφοδέλτια, γράφοντας το όνομα του Ναβάλνι σε αυτά.

Αυτή η διαμαρτυρία έχει χαρακτηριστεί από την ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα “Novaya Gazeta”, ως η “πολιτική διαθήκη του Ναβάλνι”, καθώς ήταν μία από τις δράσεις που είχε προτείνει ο ίδιος, τον Ιανουάριο του 2024.

“Η ελπίδα είναι πάρα πολύ μικρή αλλά αν μπορείτε να κάνετε κάτι (σαν αυτό), κάντε το. Δεν έχει μείνει τίποτα από τη δημοκρατία“, είπε μια νεαρή γυναίκα σε εκλογικό τμήμα η οποία δεν έδωσε το όνομά της και το πρόσωπο της οποίας θολώθηκε από την ομάδα του Ναβάλνι. Μια άλλη νεαρή γυναίκα σε ένα άλλο εκλογικό τμήμα, που η ταυτότητά της επίσης δεν έγινε γνωστή, είπε πως ψήφισε τον “λιγότερο αμφιλεγόμενο” από τους τρεις υποψηφίους που αντιπαρατίθενται στον Πούτιν.

Σφοδρές αντιδράσεις για τις εκλογές

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία στη Ρωσία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «απομίμηση εκλογών» στην Ρωσία στερείται νομιμοποίησης.

«Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση για την εκλογική διαδικασία στη Ρωσία, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.

“Διεξάγοντας παράνομα εκλογές στο ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να βρει έναν δρόμο προς την ειρήνη. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη δημοκρατία τους”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και το σχόλιο του γερμανικού ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για “ψευδοεκλογές”.

“Οι ψευδοεκλογές στη Ρωσία δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το αποτέλεσμα δεν θα εκπλήξει κανέναν. Η διακυβέρνηση του Πούτιν είναι αυταρχική, βασίζεται στη λογοκρισία, την καταστολή και τη βία. Οι ‘εκλογές’ στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας είναι άκυρες και άλλη μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.

Αντίστοιχα, το ΥΠΕΞ της Πολωνίας έκανε λόγο για “συνθήκες ακραίας καταστολής κατά της κοινωνίας”.

“Από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2024 διεξήχθησαν στη Ρωσία οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές. Η ψηφοφορία έγινε σε συνθήκες ακραίας καταστολής κατά της κοινωνίας, καθιστώντας αδύνατη την ελεύθερη, δημοκρατική επιλογή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα