Οι "Φίλοι της Ελλάδας" ενώνουν τις δυνάμεις τους στην ΕΕ

Οι "Φίλοι της Ελλάδας" ενώνουν τις δυνάμεις τους στην ΕΕ
EC

Βουλευτές και ευρωβουλευτές, ελληνικής καταγωγής και όχι μόνο, οργανώνονται για να ενισχύσουν τις ελληνικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Έλληνες αλλά και ξένοι ευρωβουλευτές ιδρύουν την ομάδα "Οι φίλοι της Ελλάδας" με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ιδέα του Ελληνογερμανού ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ανταποκρίθηκαν θετικά πολλοί συνάδελφοί του και εκπρόσωποι στα εθνικά κοινοβούλια.

Στις προτεραιότητες τους, όπως τις περιγράφουν οι ίδιοι, αναδεικνύονται τόσο η ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός της χώρας, όσο και η αξιοποίηση του τεράστιου "οπλοστασίου" της Ελλάδας.

"Αυτό που θέλαμε να κάνουμε είναι να είναι δείξουμε, και μάλιστα πριν από το καλοκαίρι, ότι υπάρχουν φίλοι της Ελλάδας, επειδή η άμεση ανάγκη είναι η προώθηση του τουρισμού.

Το απλό σλόγκαν ήταν 'Αν θέλω να βοηθήσω άμεσα την Ελλάδα, θα περάσω τις διακοπές μου στην Ελλάδα και θα παροτρύνω και τους ψηφοφόρους μου να κάνουν το ίδιο" σημειώνει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Το μήνυμα αυτό μπορεί να "περάσει" μέσω δημοσιευμάτων σε τοπικές εφημερίδες της εκάστοτε εκλογικής περιφέρειας.

Μετά την τουριστική σεζόν θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες χαμηλής πολιτικής, εκτιμά ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων.

"Το πρώτο θέμα ήταν ο τουρισμός, το δεύτερο θα είναι η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ΟΥΝΕΣΚΟ διαθέτει λίστα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να προωθήσει πολλά μνημεία, παρ΄όλο που διαθέτει τα περισσότερα.

Το επόμενο εγχείρημα λοιπόν θα είναι να προωθήσουμε ένα συγκεκριμένο μνημείο, τη Σπιναλόγκα για παράδειγμα. Εκεί χρειαζόμαστε φίλους και βοήθεια. Εκεί ο κύκλος των "Φίλων της Ελλάδας" θα παίξει μεγάλο ρόλο", συμπληρώνει.

Ο Γιο Λάινεν από τη Γερμανία σημειώνει πως ήθελαν να εξηγήσουν ότι δεν πρέπει να τιμωρούνται όσοι δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

"Πράγματι η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα, πράγματι κάποιοι έκαναν μεγάλα λάθη, αλλά σήμερα τιμωρείται χωρίς να φταίει ο εστιάτορας ή ο ξενοδόχος που εργάζεται σκληρά για τον ελληνικό τουρισμό.

 Πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό, ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη, και να ζητήσουμε από τον κόσμο να δείξει συμπαράσταση στον ελληνικό λαό" επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, πρόεδρος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών.

"Προσωπικά θεωρώ το κομμάτι της εκπαίδευσης πολύ σημαντικό. Να εμπεδώσουμε στους νέους Έλληνες την ιδέα ότι η εκπαίδευση, η μόρφωση είναι το άλφα και το ωμέγα, ότι προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες και στο εξωτερικό.

Είναι σημαντικό για έναν νέο να μάθει ξένες γλώσσες, να κάνει πρακτική εξάσκηση για να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία και γιατί όχι να στήσει μία δική του δουλειά ή ατομική επιχείρηση.

Ξέρω ότι υπάρχουν γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια, αλλά το πιο σημαντικό για τους νέους είναι να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία", τονίζει η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής στην Αυστρία Αγκέλικα Βέρτμαν.

Ο Φρανκ Ένγκελ από το Λουξεμβούργο τονίζει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα επί δεκαετίες ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

"Άλλωστε τα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι πολλοί έχουν απηυδήσει να κυβερνώνται από τους ίδιους ανθρώπους που τους οδήγησαν στη σημερινή απαξίωση.

Από την άλλη όμως πρέπει να δούμε ότι στα μεγάλα κόμματα υπάρχει μία διαδικασία επαναπροσδιορισμού και αυτοκριτικής, όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάται με τον ίδιο τρόπο.

Οπότε καλό είναι να δώσουμε στη νέα κυβέρνηση την ευκαιρία να δείξει τί μπορεί και τί θέλει να κάνει", προσθέτει τονίζει ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

"Με επιχειρήματα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει κανένας. Εδώ φταίμε, τί επιχειρήματα να κινητοποιήσει κανένας; Αλλά σίγουρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Έχουν κατανοήσει ότι το να πληγεί ο ελληνικό λαός δεν θα είναι μία τιμωρία του συστήματος, απεναντίας θα είναι ένα κακό που δεν αξίζει να το υποστεί ο ελληνικός λαός. Και δεν μπορεί να αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ευημερία, για την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των λαών του κόσμου και να παραγνωρίζουμε έναν λαό που, αν μη τί άλλο, έχει κάνει πολλούς αγώνες και για την ελευθερία και για τη δημοκρατία", σημειώνει η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους από την Κύπρο.

Να σημειωθεί, τέλος, πως στην ομάδα "Οι φίλοι της Ελλάδας" συμμετέχουν συνολικά δεκαπέντε ευρωβουλευτές, Έλληνες και ξένοι.

SHARE:

24Media Network